Økonomikorrespondent: Topforhandlerne er mærket af situationens alvor  

- Vi er få dage fra, at en musketerkonflikt kan bryde ud og lamme Danmark, fortæller DRs Økonomikorrespondent, Casper Schrøder.

- Jeg skal ikke lægge skjul på, at det ser svært ud. Enhver kan se, at vi begynder at nærme os deadline, sagde innovationsminister og forhandler for staten, Sophie Løhde, inden hun gik ind i Forligsinstitutionen på Sankt Annæ Plads i København. (Foto: Bax Lindhardt/ Scanpix 2018) (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Ingen ved, hvornår forhandlerne er gået ind af porten og op af trappen til Forligsinstitutionen for sidste gang.

Sidste frist for en løsning for overenskomster for de offentligt ansatte i Forligsinstitutionen er tirsdag.

I dag bliver der forsøgt mæglet på statens område, som af mange bliver anset for det afgørende for, om vi ender med et sammenbrud eller gennembrud.

Tungt pres

Og man kan godt mærke på parterne, at de bærer et tungt ansvar, siger DRs økonomikorrespondent Casper Schrøder, der befinder sig lige udenfor Forligsinstitutionen i det indre København. - Man fornemmer tydeligt situationens alvor, når man taler med forhandlerne nu. Vi er få dage fra, at en musketerkonflikt kan bryde ud og lamme Danmark, og der hviler et stort ansvar på deres skuldre. Hvordan tolker du de signaler, vi hørte fra forhandlerne, da de gik ind af døren? - Det ser svært ud, siger de. Gennem hele forløbet har forhandlingerne om de statsansattes vilkår været hårde, og der er blevet talt om en iskold stemning omkring bordet. Det gælder også for i dag. De signaler, vi har fået inde fra lokalet foreløbigt, peger i samme retning. Man er ikke kommet særlig godt fra start, hvis det her skal føre til en løsning.

Forligsmand bestemmer forløb

Men kan der komme et sammenbrud i dag. Og hvis der kommer et sammenbrud på statens område, kan man så forestille sig, at der bliver forhandlet videre på de to øvrige områder, kommunerne og regionerne, som er planlagt henholdsvis i morgen og mandag? - Det ligger i forligsmandens magt, hvordan hun vil kommunikere et sammenbrud eller et gennembrud. Det ligger også i hendes magt, om hun vil se det som tre forskellige forløb for henholdsvis kommuner, regioner, eller om hun ser det som ét samlet forløb. Mit bud er, at hun gør status efter sit møde med kommunerne søndag. Hvis der ikke tegner sig en løsning på nogle af områderne, så vil hun erklære sammenbrud på alle områder efterfølgende. - Men uanset om forligsmanden melder noget ud efter dagens mæglingsforsøg, så vil vi få en afgørende retningspil for, hvilken vej det går, når dagens møde er slut og forhandlerne kommer ud.

Musketered på prøve

Vi har hørt FOAs formand Dennis Kristensen sige, at der måske kunne blive tale om en løsning for stat og regioner og så kun blive konflikt i kommunerne. Socialpædagogernes formand, Benny Andersen kom med nogenlunde samme signal i dag. Er det realistisk med den slags delaftaler og hvad betyder det for den så berømte musketered?

- Ja, det er realistisk, at man laver delaftaler på enkelte arbejdsgiverområder, mens andre ender i sammenbrud. Men det vil kræve dybe overvejelser hos lønmodtagerne for det vil være nyt i forhold til musketereden.

- Hvis de f.eks. melder ud, at de ophæver musketereden i fælles forståelse, så er det ikke nødvendigvis noget problem. Men det kræver, at de står samlet og siger: nu synes vi, at det er fornuftigt at splitte os op. Og at alle står bag den beslutning. Ellers vil det blive udlagt som et brud på solidariteten.