En lang møderække skal klæde forhandlerne for de offentligt ansatte på til en slutspurt mod en aftale om de offentlige overenskomster.
I aftes mødtes de statslige topforhandlere, og i dag fortsætter møderne på tværs af stat, regioner og kommuner.
- Vi er formentlig i den afsluttende del af forløbet, og det lægger pres på. Så vi skal finde ud af, hvor vi lægger vores smertegrænser hver især for at få afprøvet, hvad der skal til for at lave et forlig, siger Dennis Kristensen, der er formand for FOA og medlem af Forhandlingsfællesskabet.
Nye forhandlinger
Siden forhandlingerne om de offentlige overenskomster brød sammen i februar, er armlægningen om overenskomsterne fortsat i Forligsinstitutionen, hvor forligsmand Mette Christensen forsøger at finde fælles fodslag mellem topforhandlerne på det offentlige område.
Hun har indkaldt til nye møder onsdag og torsdag, hvor kommuner og regioner skal i den varme stol på Sankt Annæ Plads.
Omkring 100.000 offentligt ansatte kan blive ramt af strejke fra den 22. april, og yderligere 440.000 offentligt ansatte kan blive sendt hjem af en lockout fra den 28. april.
Der er dog mulighed for, at det hele udskydes 14 dage, hvis forligsmanden vurderer, at parterne er tæt på en løsning.
- Jeg kan godt mærke, at presset stiger. Det gør det på os alle sammen. Men når jeg taler med vores medlemmer, er de slet ikke i tvivl om, vi skal stå fast, siger Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd.
Musketereden holder
Formand for lærerne, Anders Bondo Christensen, er klar over, at en storkonflikt lurer rundt om hjørnet.
Han vurderer, at denne uge bliver afgørende for, om det hele ender i konflikt eller aftale.
- Jeg har et håb om, at vi her i 11. time kan lande et resultat. Men det er klart, at tiden går, så den her uge bliver formentlig afgørende.
Efter mange og lange forhandlinger ligger der fortsat ikke en aftale på de tre centrale områder: Løn, lærernes arbejdstid og den betalte frokost.
Og nu skal der prikkes hul på bylden, lyder det fra Anders Bondo Christensen:
- Det, jeg tror bliver afgørende, er, at vi skal have proppen af ketchupflasken. Men hvilken knast, som bliver landet først, er nok mest op til forligsmanden.
Sidste år indgik Fagbevægelsen en musketered, der blandt andet forhindrer fagforbundene i at lave en aftale, før lærerne igen har fået overenskomstbestemt arbejdstid.
Og den aftale holder stadig, lyder det fra de formænd, DR Nyheder har talt med.
- Vi har jo den her musketered, som handler om ordentlig og fair løn, og så skal vi have noget på spisepausen, som vi er gået ind til sammen, siger Lars Qvistgaard, der er formand for Akademikerne.