Dennis Kristensen: Jeg har opgivet kommunerne

FOA's formand åbner for et scenarie, hvor en konflikt kun rammer kommunerne.

Dennis Kristensen foran Forligsinstitutionen til endnu en runde forhandlinger. Forhandlingerne på det statslige område fortsætter lørdag. (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

FOA-formand Dennis Kristensen er tilsyneladende så opgivende over for en overenskomstaftale med kommunerne, at han er villig til at bryde med den såkaldte musketer-ed på tværs af fagbevægelsen og indgå et forlig med stat og regioner.

Det skriver han i en Facebookopdatering:

- For mig er de to mest sandsynlige scenarier:

- Der kan ikke opnås forlig overhovedet, og konflikten starter om kort tid både for de stats-, de kommunalt og de regionalt ansatte.

- Der kan opnås forlig for de statsansatte og de regionalt ansatte, men KL vil ikke give sig i forhold til at aftale spilleregler for lærernes arbejdstid, og konflikten for de kommunalt ansatte går i gang. Tidligere ville jeg have anset den sidste mulighed for utænkelig, men nu har jeg opgivet kommunerne, skriver han på Facebook.

Til Avisen.dk uddyber han:

- Der er ingen grund til at ofre sine sparepenge på kommunerne. De er en forhandlingsmæssig katastrofe, siger han.

Musketereden

Sidste år indgik fagbevægelsen ellers en aftale om, at man skulle stå last og brast i forhandlingerne om de offentlige overenskomster.

Men nu lægger Dennis Kristensen altså op til at lade det kommunale område falde og i stedet stræbe efter at nå en aftale med stat og regioner, inden timeglasset rinder ud i Forligsinstitutionen på tirsdag.

- Jeg tror ikke, at solidaritetspagten er lavet på tværs af de tre områder, staten, regioner og kommuner. Man skal gøre sig nøgterne overvejelser om, hvad der lægger maksimalt pres på kommunerne, siger Dennis Kristensen til Avisen.dk og uddyber:

- Hvis man forudsætter det scenarie, at der kun er lærernes arbejdstid tilbage, og de to andre parter siger, at dét problem skal løses i kommunerne, hvorfor så ikke lade kommunerne få det maksimale pres, som ligger i, at der er ikke andre konflikter end dem, de ikke selv har kunnet håndtere, siger Dennis Kristensen.

Han har ikke vendt den nye strategi med andre topforhandlere, fortæller han.

Katastrofal onsdag

Meldingen om en opgivelse af kommunerne kommer efter en ifølge Dennis Kristensen katastrofal onsdag, hvor direktør for KL Kristian Wendelboe fra morgenstunden fortalte Politiken, at overenskomstkampen mellem arbejdstagere og arbejdsgivere "kan skubbe den danske model ud over kanten".

Det sendte Dennis Kristensen op i det røde felt og gjorde stemningen alvorligt dårlig i de 15 efterfølgende timer i Forligsinstitutionen, hvor topforhandlere på det kommunale område sad over for hinanden.

- For at sige det på portørdansk, så var det en regulær fornærmelse mod Forligsmanden og lønmodtagersiden, skriver Dennis Kristensen om udtalelsen fra KL-direktøren.

Forhandlingerne om de offentlige overenskomst har stået på i seks uger i Forligsinstitutionen. Forligsmand Mette Christensen har mulighed for at udsætte en konflikt med 14 dage mere. Men kun, hvis hun øjner en løsning på de fastlåste forhandlinger.

Lykkes det ikke at nå en aftale, kan op mod en halv million offentligt ansatte blive ramt af strejke og lockout.