Trods hårde protester fra kreditorerne valgte Sø- og Handelsretten i januar sidste år at sætte en streg over en 44-årig forretningsmands gæld på 115 millioner kroner.
Den 44-årige dansk-pakistaner fik nedsat sin gæld med 114,5 millioner kroner, samtidig med han ifølge politiet var i fuld gang med at svindle statskassen for op mod en halv milliard kroner.
Det viser DR Nyheders research af den såkaldte Operation Greed, hvor et netværk på 18 personer er sigtet for på to år at have stået bag omfattende svindel med moms, skat og afgifter.
- Jeg bliver dybt forarget, og jeg kan ikke forstå, at man fra skifterettens side kan gå med til at give ham gældssanering. Der er så mange signaler fra kurator om, at der er nogle uregelmæssigheder, siger Søren Engers, der er momsdirektør i konsulenthuset Timegruppen.
40 luksusbiler forsvandt
Den 44-årige dansk-pakistaner opbyggede i 00'erne en stor formue på særligt ejendomsinvesteringer og leasing af biler.
Men i 2013 væltede korthuset, og han gik konkurs med en række selskaber og en omfattende gæld til især Nykredit, der havde overtaget hans store låneengagementer fra Forstædernes Bank.
Men kuratorens undersøgelse af boet viser, at ikke alt i dansk-pakistanerens selskaber var foregået efter bogen.
Bilag var forsvundet i en brand, og et varelager på 40 luksusbiler var væk. Samtidig var der ifølge kurator Boris Frederiksen foregået snyd med bilafgifter.
- Det var begrænset, hvor dybt vi kunne komme ned i hans transaktioner. Han havde blandt andet været ejer af et selskab, der leasede luksusbiler ud. Det selskab havde i henhold til seneste årsrapport rådet over omkring 40 luksusbiler. Men på konkurstidspunktet var de her luksusbiler forsvundet, siger Boris Frederiksen, der er advokat og partner i Poul Schmith Advokatfirma.
De kriminelle forhold underrettede han politiet om.
Beslaglagt værdier for 70 millioner
Da den svindelmistænkte et år efter sin konkurs søgte om gældssanering, protesterede Boris Frederiksen derfor højlydt på vegne af de mange kreditorer, som dansk-pakistaneren skyldte penge, primært Nykredit som havde 110 millioner kroner til gode.
- Der var mangel på transparens hen over hele den økonomiske situation for den pågældende, så man kunne godt fra retten have sagt, at man kunne lade gældsafgørelsen afhænge af den politimæssige efterforskning.
Politiet har beslaglagt værdier for langt over 70 millioner kroner hos de 18 mistænkte i Operation Greed.
Skat og politi var efter hovedmistænkt
Skattemyndighederne havde også kig på den 44-årige mand.
I en lang periode overvågede Skat dansk-pakistaneren, fordi han ifølge retsdokumenter var involveret i svindel med registreringsafgift i et firma, hvor han havde brugt sin britiske fætter som stråmand, så han kunne køre rundt i to luksusbiler uden at betale dansk registreringsafgift.
Det blev han i 2014 dømt for, samme år som han søgte om gældssanering.
- Vi kunne konstatere, at det ikke var familiemedlemmet, der kørte rundt i bilen. Det var den pågældende, der brugte de her biler i sin dagligdag. Det førte simpelthen til, at der blev ført en sag mod konkursboet og den pågældende, som endte med en dom, siger Boris Frederiksen.
Kreditorerne lagde i indsigelserne over for retten også vægt på, at den svindelmistænkte havde brugt lån fra Forstædernes Bank til at spekulere i schweizerfranc.
Det er normalt en skærpende omstændighed i en gældssaneringssag, når der er blevet spekuleret for lånte penge.
Ankom til skifteretten i Bentley
Til Sø- og Handelsretten fortalte den 44-årige mand, at han ikke ejede noget som helst og nu var lønarbejder i sin brors ejendomsselskab.
Men ifølge Boris Frederiksen ankom dansk-pakistaneren til retten i en Bentley og mødte op med både Louis Vuitton-tasker og dyre designer-ure:
- Nu skal det hele ikke gå op i, hvilke biler man kører. Men vi kunne jo konstatere, at han til gældssaneringsmøder i skifteretten ankom i en Bentley.
Retsdokumenter, som DR Nyheder har fået aktindsigt i, viser, at en advokat i november 2015 fortalte retten, at han havde observeret dansk-pakistaneren på Copenhagen Casino, hvor han havde spillet for store beløb og angiveligt viste sig frem med dyre smykker og ure.
- Vi måtte konstatere, at der var et misforhold mellem den livsstil, der blev levet, og de aktiver man angiveligt var ejer af. Kreditorerne følte sig ganske enkelt ikke overbevist om, at der var redegjort korrekt for hans aktiver, siger Boris Frederiksen.
Da dommeren spurgte ind til de smykker og ure, han havde på i retten, svarede dansk-pakistaneren, at ure og Louis Vuitton-tasker blot var kopivarer.
Følger ikke op på politisag
Den 7. januar 2016 blev dansk-pakistanerens gæld nedskrevet til 473.760 kroner.
- Det findes godtgjort, at ansøgeren ikke er i stand til og inden for de nærmeste år ingen udsigt har til at kunne opfylde sine gældsforpligtelser, som i det væsentligste stammer fra erhvervsmæssig virksomhed, står der i kendelsen.
DR Nyheder har spurgt Sø- og Handelsretten, hvordan den 44-årige mand kunne få gældssanering, når han var anmeldt til politiet, og han ifølge kreditorernes advokater førte en ekstravagant livsstil.
Retspræsident Henrik Rothe kan ikke kommentere den konkrete sag, men siger om gældssaneringssagen:
- Når man søger om gældssanering, så afgiver man jo en ansøgning, hvor man på tro og love forklarer om sine økonomiske forhold.
- Det følges op i et møde i skifteretten, hvor man under strafansvar afgiver forklaring om sine forhold. Og så tager skifteretten stilling til om gældssaneringssagen skal indledes, siger han.
Spørger normalt ikke politiet
Typisk følger retten ikke op på en politiefterforskning, selv om den er direkte knyttet til gældssaneringen, forklarer Henrik Rothe:
- Vi kontakter normalt ikke politiet for flere oplysninger. Det vil være en konkret vurdering, om man vil afvente en politimæssig efterforskning eller fortsætte med sagen.
Rothe ønsker ikke at kommentere på, om det gør indtryk på retten, at en ansøger om gældssanering ankommer til retten i Bentley:
- Jeg tror, du sigter til en konkret sag, som jeg ikke vil kommentere på. Men en situation, hvor du møder op i skifteretten iført et Rolex-ur til 100.000 kroner, det ville være ret usædvanligt, siger Henrik Rothe.
Boris Frederiksen kalder afgørelsen i Sø- og Handelsretten stødende:
- Vores samfund bygger på, at man betaler, hvad man skylder. Det er der rigtigt mange mennesker, der gør. Hvis man skylder mere end 100 millioner kroner, og ens kreditorer ikke ønsker, at man skal have en gældssanering og kan fremføre i min optik solide argumenter, så synes jeg personligt, det er en forkert afgørelse og derfor i virkeligheden også stødende, siger han.
Ikke oplyst loyalt
Ifølge politiet begyndte den 44-årige dansk-pakistaner og netværket af primært herboende pakistanere at lave omfattende skatte- og momssvindel for en halv milliard kroner i starten af 2015.
Han var altså ifølge politiet i fuld gang med at svindle staten med den ene hånd, mens han med den anden bad om om økonomisk hjælp.
Ifølge Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen, der er formand for konkursrådet og professor på Københavns Universitet, er det en mulighed at udskyde eller afvise en sag, hvis politiet er ved at efterforske en sag.
- Hvis noget af den her kriminalitet er foregået, før der er givet gældssanering, så er der jo noget, der tyder på, at han ikke har oplyst loyalt til retten, siger han.
- Og hvis der er forhold, som ikke er ordentligt oplyst under sagen, så har skifteretten mulighed for at afvise gældssaneringen på det foreliggende grundlag og sige, at du må komme tilbage igen, når der er styr på dine forhold, for eksempel om der er foregået noget kriminelt, siger Rammeskow.
Ifølge de seneste tal fra Domstolene får én ud af tre ansøgere gældssanering.
Operation Greed
Momsekspert Søren Engers ryster på hovedet over sagen om moms- og skattekriminalitet for en halv milliard kroner.
- Det er skræmmende banalt. Og noget, som du og jeg også nemt kunne gøre.
- Man opretter en lang række selskaber inden for rengøring, transport og forskellige andre ting. Så driver man forretning putter moms på sine solgte ydelser, og så indbetaler man et langt lavere beløb i moms.
- På samme måde har man svindlet med Skat. De er så gået ind via vekselkontorer forskellige steder i København, hvorved man har gjort dem hvide og kanaliseret pengene videre til nogen, vi ikke kender, siger Søren Engers.
11 personer har siden den 12. oktober siddet varetægtsfængslet i den store moms- og skattesvindel-sag, Operation Greed. De er foreløbig fængslet frem til den 5. december og nægter sig alle skyldige.
Der er nedlagt navneforbud i sagen. Derfor har det ikke været muligt for DR Nyheder at bruge navne på selskaber eller personer i denne artikel.
Den sigtedes advokat, Jakob Arrevad, henviser til besøgs- og brevkontrol for den sigtede, hvorfor han ikke kan udtale sig.