Advokat om danske selskaber: Utroligt nemt at svindle med a-skat og moms

Mere regulering af iværksætterselskaber vil sende dem til udlandet, advarer forsker.

Der er ikke tilstrækkelig kontrol af moms og skat i de danske selskaber. Det giver en spillebane for svindlere, mener Danske Revisorer. (Foto: © ERik Refner, Scanpix)

Det er for nemt at snyde med danske iværksætterselskaber (IVS), hvor man for en krone kan stifte et selskab og så ellers vride penge ud af de offentlige kasser.

Sådan lyder meldingen fra brancheforeningen Danske Revisorer og konkursadvokat Bo Vadt Christensen.

- Problemet er, at det er utroligt nemt at svindle med a-skat og moms. Indberetningerne beror på frivillige oplysninger fra selskaberne selv. Vi ved, at Skats kontrolmuligheder ikke er særligt store. Derfor er det meget nemt at lave svindel med det, siger Bo Vadt Christensen, der er konkursadvokat og partner i advokatfirmaet Elmann.

- Med iværksætterselskabet gøres det endnu nemmere, fordi man ganske enkelt kan stifte et selskab for en krone og derefter udskrive falske fakturaer og lave sort arbejde. På et tidspunkt bliver selskabet så tvangsopløst, og så kan der være gået lang tid, og det er for sent at komme efter nogen, siger han.

Svindelsag for op mod en halv milliard

I en stor aktion i tirsdags anholdt politiet 18 personer, der menes at stå bag et organiseret netværk, der systematisk har begået selskabskriminalitet for op mod en halv milliard kroner.

Ifølge sigtelsen er 12 selskaber blevet brugt til svindlen. Af de selskaber er fire IVS'er. Men at der også har indgået anpartsselskaber i svindlen understreger, at der ikke er et isoleret problem omkring iværksætterselskaber.

Det mener Troels Lilja, der er lektor på Copenhagen Business School og ekspert i netop iværksætterselskaber.

- At der er overvægt af anpartsselskaber understreger, at man ikke ud fra den svindel kan sige, der er et isoleret problem omkring iværksætterselskaber, siger Troels Lilja.

Skubber kontrollen til udlandet

Ifølge tal fra Danske Revisorer er der siden 2014 oprettet i alt 35.000 iværksætterselskaber. Det svarer til en tredjedel af samtlige nyoprettede selskaber.

Men i samme periode står IVS'erne for 41 procent af konkurserne og to tredjedele af det samlede antal tvangsopløsninger.

De tal får advokater og revisorer til at kræve mere regulering af iværksætterselskaberne.

Men den vej er farlig at gå, siger Troels Lilja:

- Det, man altid glemmer i den her diskussion, er, at vi vil få mange selskaber i Tyskland og Polen og andre europæiske lande, der opretter filialer i Danmark, hvis reglerne strammes. Så reelt set vil man bare rykke selskabet og kontrollen ud af landet, siger Troels Lilja.

Den primære forskel på et anpartsselskabet og et IVS er stiftelseskapitalen. For at stifte et anpartsselskab skal man lægge 50.000 kroner, mens et IVS altså kan oprettes for en krone.

Gjorde det i Tyskland

Troels Lilja henviser til Tyskland, der i 2008 oprettede selskabsformen Unternehmergesellschaft, fordi landet havde oplevet en sand invasion af filialer af moderselskaber oprettet i England.

I England har man i mange år kunnet oprette et selskab for et pund. Derfor lavede Tyskland en lignende ordning, hvor et selskab kunne stiftes for én euro.

I 2014 fulgte Danmark efter og indførte iværksætterselskaber, som kan stiftes for en krone.

- Al ny regulering vil skubbe danske selskaber på udenlandske hænder, det viser al erfaring, siger Troels Lilja.

Politiets gennemgang af svindlen i de enkelte selskaber viser, at der er begået skatte-, moms- og afgiftssvindel i de fire IVS'er for samlet 79,4 millioner kroner. Samtidig mener politiet, at de sigtede har ført over 100 millioner kroner ind i selskaberne og videre ud i hænderne på kriminelle og dermed gjort sig skyldige i groft hæleri.

I alt mener politiet, at der er svindlet med moms, skat og afgifter for op mod en halv milliard kroner i det organiserede netværk, der især består af danske statsborgere med pakistansk baggrund.