Netop nu sidder 11 personer varetægtsfængslet og sigtet i en sag om momssvindel og skattesnyd for 440 millioner kroner. En sag der tidligere på måneden førte til, at politiet gennemførte omfattende ransagninger.
Svindlen er ifølge politiet foregået igennem flere år, og i den periode har de sigtede i sagen helt undgået revision af deres regnskaber. DR Nyheders gennemgang af selskaberne bag sigtelsen viser, at ingen af de 12 selskaber er blevet revideret af en uafhængig revisor.
- Ingen har forstyrret dem. De har kunnet drive den form for virksomhed, de ville, om den er lovlig eller ulovlig, uden nogen har spurgt ind eller gjort noget, forklarer advokat Pernille Bigaard.
Under radaren
Pernille Bigaard er formand for Danske Insolvensadvokater og arbejder med at udrede konkursboer. Hun mener, at de sigtede har fået en grad af arbejdsro ved at kunne fravælge revision af deres regnskaber.
- Der er ikke nogen, som har generet dem. Der er ikke nogen som har sagt til dem: Hør her, jeres regnskab ser mærkeligt ud, hvordan kan det være?, siger Pernille Bigaard.
Advokat for en af de sigtede, Kåre Traberg Smidt, understreger, at de alle nægter sig skyldige.
Da der er navneforbud i sagen, kan han ikke kommentere den specifikke sag. Men han siger, at de færre krav til revision kan udnyttes.
- Man kan godt gå under radaren, hvis man vælger ikke at revidere eller oplyse myndighederne, hvor meget man har. Og så er det kun, hvis der er en kontrol, man bliver opdaget, påpeger Kåre Traberg Smidt.
Flere firmaer unden revision
Stadig flere virksomheder fravælger revision af deres regnskaber. Sidste år fravalgte 58 procent af danske selskaber revision fra en uafhængig revisor. En stigning fra 14 procent i 2012. Det fremgår af en ny undersøgelse, som FSR Danske Revisorer har lavet for DR Nyheder af alle danske årsregnskaber.
Professor ved Aarhus Universitet Claus Holm betegner det som en ”dramatisk udvikling”.
- Det giver det problem, at når skat skal lave skatteligning af virksomhedens regnskaber, så får de ikke det signal fra revisorerne, som de har været vant til. Så de får ikke øje på problem virksomhederne i samme omfang, vurderer Claus Holm.
Politikere har lempet krav
Årsagen til stigningen er, at politiske flertal de seneste godt ti år flere gange har indført undtagelser, så mindre virksomheder nu har lov til at undlade at få revision af deres regnskab.
Og det har sparet mange lovlydige virksomheder for både penge og papirarbejde.
- De små virksomheder, som ikke har behov for at have meget grundig kontrol af regnskaberne, de slipper for omkostninger til revisor, forklarer Claus Holm.
Men samtidig har det den effekt, at Skat nu har sværere ved at afsløre snyd med moms, afgifter og a-skat. Og det er i en periode hvor nedskæringer og it-kaos har svækket skat, påpeger professoren.
- Det har den betydning, at når Skat skal udvælge, hvem de skal kontrollere, så er der rigtig mange virksomheder som går under radaren. Fordi der ikke er nogen signaler om, at der er problemer i virksomheden, siger Claus Holm.
Advokat Pernille Bigaard var med i det udvalg, som har anbefalet at lempe virksomheders pligt til revision. Hun mener, fordelene ved de færre krav opvejer ulemperne.
- Det har været en lettelse for den gode del af vores erhvervsliv, som heldigvis er den største del af det, siger Pernille Bigaard.