Ekspert: Skandale i Skat kan være endnu større

Skats refusioner er steget markant i de senere år, og derfor kan omfanget af skandalen være meget større, frygter ekspert.

Allerede i 2000 blev der første gang påpeget problemer i Skats udbyttekontrol, viser en intern rapport. (Foto: © ERik Refner, Scanpix)

6,2 milliarder kroner er det ifølge Skat lykkedes en række udenlandske kriminelle at trække ud af statskassen ved at søge om refusion af udbytteskat, selvom de aldrig nogensinde havde betalt skat.

Men nu frygter skattepartner i advokatvirksomheden Rønne og Lundgren, Claus Kirkeby Olsen, at skandalens omfang kan vokse, og at tabet ikke stopper der.

Skats refusioner af udbytteskat er nemlig 13-doblet på under fem år, og det kan langt fra forklares med stigningerne i de store danske virksomheders udbetalinger af udbytte, eller med at der er kommet flere udenlandske aktionærer.

Lagt sammen med Skats ringe kontrol, tyder alt altså på, at svindlen kan være større, siger Claus Kirkeby Olsen:

- Det er min frygt, at de her 6,2 milliarder meget hurtigt kan blive til et noget højere beløb.

Refusioner sat i bero

Stigningerne i Skats refusioner burde have tændt alle alarmlamper i Skat, mener Claus Kirkeby Olsen. Han tør derfor heller ikke tro på, at svindlen begrænser sig til netop de godt 100 selskaber, som Skat er blevet tippet om.

- Når man ikke har kunnet fange de banale sager, har man heller ikke kunnet fange de svære sager, siger han.

Den samme frygt luftede også Skats direktør, Jesper Rønnow Simonsen, i sidste uge i et interview med DR Nyheder.

Her blev han direkte spurgt om, hvordan Skat kunne vide, at svindlen begrænsede sig til de 100 udenlandske selskaber.

- Jamen det kan vi jo ikke vide, svarede han.

Skat har desuden sat omkring 6.000 ansøgninger om udbytteskat i bero, indtil udbetalingerne med sikkerhed kan udbetales til de korrekte.

Har ikke reageret

Skats Interne Revision havde tændt advarselslamperne omkring refusionerne i både 2010 og 2013, hvor to revisionsrapporter gjorde meget tydeligt opmærksom på, at det var særdeles nemt at snyde med refusion af udbytteskatten.

Men interne revisionsrapporter nytter kun, hvis ledelsen læser dem. Det forklarer Kim Klarskov, der er professor på CBS og ekspert i intern revision og økonomisk kriminalitet.

- Den interne revision er bare et instrument. Det er en vagthund, der skal gø, men det er ledelsen, der skal reagere, hvis den interne revision gør.

Svindel eskalerede i 2013

I 2010 sendte staten 680 millioner kroner retur i refusion af udbytteskat. Tre år efter, i 2013, hvor Skat lukkede den særlige afdeling for udbytteskat, der gik under navnet 'Regnskab 2', voksede beløbet til 2,8 milliarder kroner. Og herefter gik det stærkt.

Fra 2013 til 2014 steg refusionerne af udbytteskat med hele 3,2 milliarder kroner – altså netop dét år, hvor Skat lukkede det kontor, som har speciale i udbytteskat.

Alene i år - frem til juli måned – har Skat tilbagebetalt 8,7 milliarder kroner til aktionærer, der hævder at have betalt udbytteskat.