Allerede i 2000 blev der for første gang påpeget problemer i Skats udbyttekontrol, viser en rapport fra Intern Revision fra 2010, som Finans.dk er i besiddelse af.
Rapporten blev bestilt af Skatteministeriets daværende departementschef Peter Loft i 2009, fordi det 'ikke kan udelukkes, at der refunderes for meget kildeskat via den såkaldte refusionsordning', fremgår det.
Dermed har problemerne i Skats håndtering af udbytteskat været kendt i væsentligt længere tid, end det hidtil har været fremme.
Gør kun skandalen større
Rapporten fra Intern Revision viser, at en undersøgelse tilbage fra 2000 påpegede manglende dokumentation i 63 procent af refusionssagerne i en særlig ordning med værdipapircentralen, VP Securities.
Og det er netop svindel med refusioner af kildeskat på udbytter fra danske, børsnoterede selskaber, som formodede kriminelle har udnyttet til at dræne statskassen for 6,2 milliarder kroner.
- Det gør desværre kun skandalen endnu større, at man har siddet stille i så ufatteligt mange år, siger skatteadvokat Torben Bagge til Finans.
2010-rapporten oplister en række tidligere undersøgelser, der påpegede problemer på området.
Blandt andet en undersøgelse fra 2005, som kritiserede, at det var muligt at få refunderet udbytteskat, selv om der slet ikke var blevet indbetalt udbytteskat.
- Det ses ikke umiddelbart, at der er sket en opfølgning på de (...) undersøgelser, konstaterede Intern Revision i rapporten fra 2010.
Loft nedsatte arbejdsgruppe
Peter Loft, som var departementschef i Skat, da den formodentlig første advarsel mod, at der kunne ske en skandale af den karakter, som nu er kommet frem, siger, at han ikke kan huske meget fra dengang.
Men han mener at kunne huske revisionsrapporten fra 2010.
- Jeg må ærligt indrømme, at det er ret begrænset, hvad jeg kan huske, men med alle tænkelige forbehold, så mener jeg, at vi nedsatte en form for arbejdsgruppe, der skulle kigge på, hvordan man kunne forbedre kontrolmulighederne, siger Peter Loft til DR.
Alligevel har svindlere hævet milliarder af kroner fra 2012 og indtil nu, hvorfor blev det ikke opdaget?
- Det er svært at sige. Men det kunne godt se ud som om, at der er en sådan lidt fragmentarisk sagsbehandling, og at man udbetaler(refusion for udbytteskat) ét sted i systemet og udfører kontrol et andet.
- Siden 2005 har Skat mere eller mindre været under permanent forandring, og det gør det selvfølgelig risikoen for fejl større, siger Peter Loft.
/DR Nyheder/