Ejvind mistede 100.000 kroner i konkurs: Direktør slap for billigt

Dommen på halvandet års fængsel til direktør i datterselskab til OW Bunker er for mild, mener investor Ejvind Steen Sørensen.

- Jeg var ikke forberedt på, at jeg gik ind i et firma, der byggede på svindel, lyder det fra investor Ejvind Steen Sørensen, der her tabt sin investering i OW Bunker. (© DR Nyheder)

En af de tusindvis af investorer, der har tabt penge på konkursen i olievirksomheden OW Bunker, er ikke imponeret over dagens dom ved byretten i Aalborg.

Her blev Lars Møller, direktøren for Dynamic Oil Trading, som var OW Bunkers datterselskab i Singapore, idømt halvandet års ubetinget fængsel for at tilsidesætte pligt og påføre sin arbejdsgiver et tab på over en halv milliard kroner.

- Det er en rigtig mild dom, lyder det fra Ejvind Steen Sørensen, der mistede knap 100.000 kroner, da den nordjyske olievirksomhed gik konkurs i november 2014.

Anklagemyndigheden havde krævet fem års fængsel til Lars Møller for mandatsvig. Men retten fandt det ikke bevist, at den tidligere direktør havde handlet med økonomisk vinding for øje.

I stedet blev Lars Møller dømt for at have tilsidesat sin pligt og handlet mod OW Bunkers tarv ved at tillade olieleverandøren Tankoil en kredit svarende til 508 millioner kroner.

Investor: Den ”nordjyske tillid” er brudt

Kreditten var medvirkende årsag til, at OW Bunker, der var ved at komme sig over et milliardtab på grund af fejlslagne spekulationer i olieprisen, gik konkurs i november 2014.

Dermed gik Danmarks på det tidspunkt næststørste virksomhed målt på omsætning fra at have en værdi på 6,4 milliarder kroner til et rundt nul – og tusindvis af investorer mistede de penge, de havde sat i aktier i OW Bunker.

- Det var et godt, gammelkendt firma her i Aalborg. Og i Nordjylland har vi en vis tillid til hinanden. Men det svigtede totalt her, siger Ejvind Steen Sørensen.

Betænkelig ved at investere i aktier

Han er skuffet over, at kreditten til olieleverandøren Tankoil kunne vokse sig til 110 millioner kroner, uden at ledelsen i OW Bunker greb ind over for datterselskabet.

- Der er ganske vidst langt til Singapore. Men ikke når man sidder foran en computer. OW Bunker har måske ikke fået alle oplysningerne derude fra, men de burde have fulgt bedre med, siger Ejvind Steen Sørensen.

Ejvind Steen Sørensen har investeret i aktier i 30 år. Men han er efter OW Bunkers konkurs, med egne ord, nu meget betænkelig ved at investere fremover.

- Spørgsmålet er, om man bare skal sætte pengene i banken eller købe obligationer. Man skal i hvert fald ikke putte 100.000 kroner i et firma, der går konkurs efter syv måneder, siger han.

Flere sager på vej i OW Bunker-opgør

Lars Møllers forsvarer har på sin klients vegne udbedt sig 14 dages betænkningstid for at tage stilling til, om dommen i byretten skal ankes eller accepteres.

Sagen er den første i en række af retslige efterspil i kølvandet på OW Bunkers konkurs.

3.400 investorer, der mistede over 350 millioner kroner på investeringen i OW Bunker og har fået fri proces til at føre et gruppesøgsmål mod den tidligere ledelse og den svenske kapitalfond Altor, som i marts 2014 udbød aktierne.

Investorerne mener nemlig, at kapitalfonden i sit børsprospekt holdt det skjult for investorerne, at OW Bunker var en langt mere risikabel forretning, end det fremgik.

Derudover har en række institutionelle investorer, anført af pensionsselskaberne ATP og PFA, stævnet de to investeringsbanker Morgen Stanley og Carnegie, der stod bag børsnoteringen af OW Bunker i marts 2014.