Halvandet års ubetinget fængsel er en mild dom - set i forhold til anklagemyndighedens krav om fem års fængsel.
Sådan lyder forsvarsadvokat Anders Nemeths reaktion på dommen i Retten i Aalborg i sagen mod hans klient Lars Møller.
Den tidligere direktør i OW Bunkers datterselskab Dynamic Oil Trading blev i eftermiddag kendt skyldig i at have påført den konkursramte olievirksomhed et stort værditab svarende til 508 millioner kroner.
- Vi havde gerne set, at Lars Møller var blevet frifundet, men når det er sagt, glæder vi os over, at retten er landet på en væsentlig mildere position end det, anklagemyndigheden lagde op til, lyder det fra Anders Nemeth.
På vegne af Lars Møller, der ikke var tilstede ved domsafsigelsen, har forsvareren bedt om 14 dages betænkningstid i forhold til, om dommen bliver modtaget eller anket.
Anders Nemeth fortæller, at Lars Møller, der var direktør for OW Bunkers datterselskab i Singapore, Dynamic Oil Trading, kommer hjem "uden dramatik" for at afsone sin dom, hvis han accepterer den.
- Nu gennemgår vi rettens præmisser, og så beslutter vi, om vi vil anke. Men hvis den ikke bliver anket, så kommer han hjem og afsoner, siger Anders Nemeth.
Dømt direktør holdt oplysninger tilbage
Sagen, der er den første i en række retsopgør i forbindelse med konkursen, handlede om, hvorvidt ansvaret for en løssluppen kredit på 110 millioner dollars til Dynamic Oils Tradings storkunde Tankoil kunne placeres på Lars Møllers skuldre.
Den store gæld i datterselskabet i Singapore var nemlig stærkt medvirkende til OW Bunkers konkurs i 2014 efter blot syv måneder på børsen, hvor den nordjyske olievirksomhed gik fra en værdi på 6,4 milliarder kroner til et rundt nul.
Retten i Aalborg fandt det bevist, at Lars Møller, havde tilsidesat sin pligt og handlet mod OW Bunkers tarv ved at tillade olieleverandøren Tankoil den enorme kredit.
I begrundelsen nævner retten blandt andet, at den tidligere finansdirektør i Dynamic Oil Trading Kimmie Goh gentagne gange i mails advarede Lars Møller om handler for store millionbeløb, som ikke var bogført.
Derudover fremgår det af bevismaterialet, at tidligere og nu afdøde direktør i OW Bunker Jim Pedersen spurgte til størrelsen på udlån, og at Lars Møller i den forbindelse oplyste et langt lavere beløb end det korrekte.
Men retten fandt det ikke bevist, at Lars Møller havde handlet med berigelsesforsæt for øje - og derfor blev han ikke dømt for mandatsvig.
Specialanklager overvejer at anke dommen
Anklagemyndigheden gik ellers efter at få idømt Lars Møller en straf på fem års ubetinget fængsel for mandatsvig.
- Jeg hæfter mig først og fremmest ved, at retten er nået frem til, at der er begået noget kriminelt, og at det derfor så også har været grundlag for at rejse tiltale og påstå fængselsstraf, sådan som det også var anklagemyndighedens vurdering, da sagen blev rejst, siger specialanklager Matthias Albertsen Brorsen.
Han vil dog ikke svare direkte på spørgsmålet om, hvorvidt Lars Møller i anklagemyndighedens optik slap for billigt.
- Når han fik et år og seks måneder, skyldes det, at retten går frem efter en anden bestemmelse. Det er helt naturligt, at retten vælger at gøre det i den situation, siger han.
Hos anklagemyndigheden vil man også nu læse dommen på 75 sider igennem med henblik på en eventuel anke.