DF vil have sag om udbytteskat gransket af kommission

Skatteordfører er utilfreds med, at ingen drages til ansvar efter svindel for 12,3 milliarder kroner.

Skandalen om svindel med udbytteskat skal være en del af det arbejde, som undersøgelseskommissionen om Skat nu skal i gang med, mener Dansk Folkeparti. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Dansk Folkeparti vil have den særlige undersøgelseskommission om Skat til også at granske sagen om svindel med udbytteskat for 12,3 milliarder kroner.

Partiets skatteordfører Dennis Flytkjær er "stærkt utilfreds" med, at advokatfirmaet Bech Bruuns undersøgelse af sagens skriftlige materiale ikke har ført til placeringen af ansvar for Skat og skatteministeriets manglende kontrol.

- Undersøgelsen viser det, vi tidligere har fået at vide, nemlig at det har sejlet gevaldigt i Skat, og at der har været mangelfuldt tilsyn fra skatteministeriets side. Set udefra er det rystende, at man ikke kan drage nogen til ansvar for danmarkshistoriens største svindelsag, siger han til DR Nyheder.

Dansk Folkeparti har afventet resultatet af undersøgelsen fra Bech Bruun for derefter at beslutte, om advokatundersøgelsen skal indgå i kommissionens arbejde. Og det skal den, fortæller Dennis Flytkjær.

- Det er mit partis holdning, at nu skal vi have både en dommer og undersøgelsesadvokater til at se på sagen. Og vi skal have vidneforklaringer, så vi kan komme et spadestik dybere i den her sag, siger han.

DF: Medarbejdere skal afhøres af kommission

Advokatundersøgelsen fra Bech Bruun, der ud af et felt på otte advokatfirmaer, blev valgt til at undersøge de skriftlige kilder i sagen peger i sin redegørelse på, at Skat manglede ressourcer og it-mæssig understøttelse, mens svindlen med udbytteskat fandt sted primært fra 2012 til 2015.

Samtidig har det været uklart, hvor ansvaret for kontrolopgaven skulle placeres.

Undersøgelsen har set nærmere på 15 konkrete embedsmænd i Skat og skatteministeriet, men konkluderet, at der ikke på baggrund af sagens skriftlige materiale kan tages ansættelsesretlige skridt i forhold til deres handlinger.

To ledende medarbejdere vil dog blive indkaldt til tjenstlige samtaler - men der er ikke tale om tjenstlige forhør, der kan ende med sanktioner.

Dennis Flytkjær ønsker, at de implicerede medarbejdere skal afgive vidneforklaringer i forbindelse med undersøgelseskommissionen.

- Det er afgørende, at vi får afhørt de mennesker, der har været inde over den her sag, fordi det er kun det skriftlige materiale, som advokatundersøgelsen har bedømt, siger han.

Skats nyere historie endevendes

Justitsminister Søren Pape Poulsen nedsatte 13. september undersøgelseskommissionen om Skat, der skal se nærmere på, hvordan Skat har forvaltet sine opgaver siden 2002.

Udover muligvis at skulle undersøge Skat og skatteministeriets rolle i forbindelse med svindlen med udbytteskat, skal kommissionen også se nærmere på Skats håndtering af sagen om det kuldsejlede inddrivelsessystem EFI.

Kommissionen skal derudover granske omstændighederne ved sammenlægningen af den statslige og kommunale inddrivelsesmyndighed i Skat samt beslutningsgrundlaget og implementering af såkaldte effektiviseringstiltag i Skat.

Landsdommer Michael Ellehauge er formand for kommissionen. De øvrige medlemmer er advokat Elsebeth Aaes-Jørgensen fra advokatfirmaet Norrbom Vinding og juraprofessor Søren Højgaard Mørup fra Aarhus Universitet.

Jens Lund Mosbek fra advokatfirmaet Kromann Reumert er udpeget som udspørger for kommissionen.