Snyd med udbytteskat for 12,4 milliarder: Tysk bank brugt som kulisse

Retsdokumenter afslører for første gang, hvor detaljeret svindlen med udbytteskat var sat op.

Den britiske finansmand Sanjay Shah er stadig den hovedmistænkte i sagen.

En tysk bank har spillet en central rolle i en stor del af sagen om svindel med dansk udbytteskat for 12,4 mia. kr. og er nu genstand for en intens politimæssig efterforskning. Det fremgår af en ransagningskendelse, som DR Nyheder er i besiddelse af.

Veltilrettelagt svindel

Ransagningskendelsen fra statsadvokaten i Koblenz giver et hidtil ukendt og meget detaljeret billede af, hvor veltilrettelagt svindlen mod den danske stat har været.

Den tyske bank, North Channel Bank, bærer derfor en stor del af skylden for, at svindlen kunne ske, vurderer såvel en dansk som en tysk ekspert. De har begge læst den beskrivelse af sagen, som dansk politi har brugt for at få ransagningskendelsen.

Rystet over bankens rolle

- Det ser desværre ud til, at vi har en tysk bank, der har fungeret som den centrale operatør i transaktionerne. Det er dem, der har samlet alle trådene og fået det samlede billede til at gå op. Det er selvfølgelig dybt rystende, at vi har en tysk bank, der medvirker på den aktive måde. Jeg har meget svært ved at forestille mig, at de er blevet snydt og har medvirket uvidende. Så skulle man i hvert fald have sovet voldsomt i timen, siger Kasper Svendsen, der er skattepolitisk chef i de danske bankers interesseorganisation Finans Danmark.

- Alt er sket i den bank. Både sælgeren og køberen havde deres depoter i banken. Og med millioner af euro - eller for at være mere præcis - med milliarder af euro, så skal du have styr på, hvad der sker i banken, siger Christoph Spengel, der er professor i international skatteret ved universitetet i Mannheim.

Sanjay Shah er stadig hovedmistænkt

Ifølge ransagningskendelsen er den britiske finansmand Sanjay Shah stadig den hovedmistænkte i sagen, men i tilfældet North Channel Bank har han i ledtog med to amerikanske forretningsmænd oprettet 27 amerikanske pensionskasser og en række selskaber på Belize og De Britiske Jomfruøer. Alle selskaberne havde depot i North Channel Bank, hvor de ifølge politiet handlede fiktive danske aktier frem og tilbage mellem selskaberne.

I den forbindelse har banken produceret kvitteringer, der er blevet brugt til at dokumentere, at pensionsfondene ejede et enormt antal danske aktier. Disse kvitteringer er siden blevet sendt til Skat i Danmark for at bevise, at pensionsselskaberne skulle have refunderet udbytteskat.

Ifølge kendelsen har de 27 pensionskasser fået udbetalt omkring 1,1 mia. kr. I en rigtig verden ville det have krævet, at de skulle have fået et samlet udbytte på deres aktier på 4,2 mia. kr. og i sidste ende have ejet aktier for 185 mia. kr. Det mener bagmandspolitiet er urealistisk, idet pensionsselskaberne blev etableret i 2014 og først åbnede deres konto i NCB to til tre måneder senere.

"Det er svindel"

Det er Christoph Spengel helt enig i, og han afviser, at modellen kan være lovlig.

- Det er ikke skatteplanlægning, det er ikke skattearbitrage. Det er svindel, siger han.

Kasper Svendsen kalder hele konstruktionen for en "kulisse".

- Der er ikke noget forretningsmæssigt indhold. Ikke nogen parter, der løber en risiko. Det er et lukket system, som er opbygget med det formål at skabe en illusion, en kulisse, hvor tingene ser ud til at være noget helt andet end de i virkeligheden er. Jeg kan slet ikke se, at der er nogen forretningsmæssige legitime forklaringer på, hvorfor man agerer, som man gør," siger Kasper Svendsen.

Tyske direktører med mundkurv

Ifølge DR Nyheders oplysninger medvirkede 60 personer ved ransagningen af North Channel Bank og bankens ejere, der er gemt bag en række selskaber registreret i Luxemborug. Det skete i juni og bagefter har danskerne forsynet bankens ledelse med en effektiv mundkurv.

- Vi er blevet bedt om ikke at blande os i efterforskningen, så vi kan ikke udtale os om sagen. Vi har samarbejdet med myndighederne, og vi samarbejder stadig med myndighederne for at opklare sagen," siger Stefan Rensinghoff, der er direktør i North Channel Bank.

Han er kommet til banken i år efter, at den tidligere ledelse forlod banken ved årsskiftet. Allerede i 2016 blev banken gransket af revisionsfirmaet KPMG for det tyske banktilsyn. Forhenværende direktør Volker Bellmann forklarer, at han forlod banken for at skabe ro om den.

- Vi mente, at det var en god ide at beskytte banken, mens efterforskningen kører. Vi har samarbejdet tæt og besvaret alle spørgsmål så godt vi kan, siger Volker Bellmann til DR Nyheder.

Han afviser, at banken har sløset med sin kontrol af de udenlandske kunder.

- Nej. Tyske banker er meget stramt reguleret, og vi har haft en intern revision, der var outsourcet til et meget anerkendt firma, så det er ikke rigtigt, siger Volker Bellmann.

Dansk politi vil ikke kommentere de nye oplysninger i sagen. Statsadvokat for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, Morten Jakobsen, vil kun bekræfte, at politiet i sommer ransagede den tyske bank i samarbejde med tyske myndigheder.