Advokatfirma peger på fejl i udbyttesag om milliarder

Skats kontrolsystem svigtede ved svindel for 12,3 milliarder kroner. Men ansvaret kan ikke placeres.

Skatteminister Karsten Lauritzen er enig i den kritik, som advokatfirmaet Bech Bruun rejser i sagen om svindel med udbytteskat. Undersøgelsen har ikke set nærmere på de skiftende ministres ageren før, under og efter svindlen. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Kontrolsystemerne svigtede, mens Skat blåstemplede udbetalinger af refusioner for udbytteskat for 12,3 milliarder kroner - men endnu kan ingen embedsmænd stilles til ansvar for skandalen.

Sådan lyder konklusionen af den uvildige undersøgelse, som advokatfirmaet Bech-Bruun har fået til opgave at forberede efter sagen om det største tyveri nogensinde fra den danske statskasse.

- Man kommer frem til nogenlunde de samme konklusioner som Rigsrevisionen og skatteministeriets egne undersøgelser, at der er baggrund for en kritik af Skat og skatteministeriet for det arbejde, der er udført fra 2010 til 2015, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) til DR Nyheder.

Advokatundersøgelsen har set nærmere på 15 konkrete embedsmænd i Skat og skatteministeriet, men konkluderet, at der alene på baggrund af skriftligt materiale i udbyttesagen ikke kan tages ansættelsesretlige skridt i forhold til deres handlinger.

To ledende medarbejdere vil dog blive indkaldt til tjenstlige samtaler - men der er ikke tale om tjenstlige forhør, der kan ende med sanktioner.

- Der er to ansatte i Skat, hvor man ikke på baggrund af det skriftlige materiale kan gøre noget ansættelsesretligt gældende over for de to. Og der anbefaler advokatundersøgelsen, at man tager en tjenstlig samtale med dem, siger Karsten Lauritzen.

Skatteminister: Sagen har haft konsekvenser

Skatteministeren bekræfter dog, at der er begået kollektive fejl i Skat og skatteministeriet. Han pointerer samtidig, at hovedparten af Skats direktion ved offentliggørelsen af skandalen i 2015 er blevet udskiftet siden da.

- Jeg håber, at når de tjenstlige samtaler er gennemført, så er man nået frem til, at folk har reageret som de skulle. Men tilbage står, at man kollektivt ikke har håndteret denne opgave på tilfredsstillende vis, siger Karsten Lauritzen.

I forhold til Skats kontrolsystem er advokatundersøgelsen nået frem til, at der ikke var nok ressourcer til rådighed til at dæmme op for svindlen.

Skat havde ikke den rette it-mæssige understøttelse af kontrollen med refusioner for udbytteskat - og der var uklart, hvor ansvaret for opgaven skulle placeres.

Men det er der taget hånd om siden - blandt andet ved at træffe beslutningen om at opdele Skat i syv mindre styrelser, lave en klarere infrastruktur og tilføre Skat 10,5 milliarder kroner, lyder det fra skatteminister Karsten Lauritzen.

- Vi har allerede for to år siden truffet beslutninger, så det her ikke kan gentage sig hverken på udbytteområdet eller andre områder, siger han.

Svindlen begyndte i 2007

Svindlen skete primært i årene 2012 til 2015. Men senere er det kommet frem, at refusionerne for uberettiget udbytteskat allerede startede i 2007.

I december 2016 besluttede et bredt flertal af Folketingets partier, at forløbet omkring udbyttesagen skulle granskes af en uvildig advokatundersøgelse.

Undersøgelseslederen er advokat Lars Lindencrone Petersen, som har betydelig erfaring med advokatundersøgelser, ligesom han har været formand for en undersøgelseskommission.

Advokatundersøgelsen skulle blandt andet belyse, hvordan Skat "tilrettelagde og udførte udbetaling og kontrol af udbytterefusion", og hvordan det har haft betydning for, at det lykkedes at gennemføre svindlen.

Derudover skulle den uvildige undersøgelse vurdere, "om og i hvilket omfang, der er sket fejl og forsømmelser i Skat og Skatteministeriet – og i den forbindelse, om der er grundlag for at indlede sager om disciplinært eller ansættelsesretligt ansvar mod en eller flere embedsmænd."

- Jeg ser frem til, at vi, og alle danskere, forhåbentlig får nogle svar på, hvordan det kunne gå så galt, så vi i fremtiden kan sikre, at det aldrig sker igen, lød det dengang fra skatteminister Karsten Lauritzen (V).