Korrespondent: Løhde forsøger at drive en kile ind i musketer-eden

Næste runde i Forligsinstitutionen kan blive mindst lige så dramatisk som hidtil, vurderer DR's Casper Schrøder.

DR's økonomikorrespondent Casper Schrøder vurderer, at arbejdsgiverne forsøger at teste lønmodtagernes sammenhold. (© DR Nyheder)

Efter hårde forhandlinger får overenskomstparternes delegationer nu et tiltrængt pusterum før næste forsøg på at lande aftaler om løn og arbejdsvilkår for 745.000 offentligt ansatte.

Forligsmand Mette Christensen valgte her til aften at udskyde den varslede strejke og lockout med 14 dage og indkalde parterne til forhandlinger på ny fra på lørdag.

- Hun skal ikke give speciel begrundelse for, hvorfor hun vælger at udsætte en konflikt. Men jeg tror, man skal konkludere, at der er kommet tilstrækkelig enighed på lønområdet, siger DR Nyheders økonomikorrespondent Casper Schrøder.

Omvendt er der næppe kommet afgørende skred i forhandlingerne om de to øvrige krav, som sammen med lønstigninger udgør fagbevægelsens såkaldte musketer-ed:

Nemlig en garanti for den arbejdsgiverbetalte spisepause i staten og overenskomstforhandlede arbejdstidsregler for skolelærerne.

Påskeforhandlinger bliver 'dramatiske'

- Det er ikke mit indtryk, at man har taget hul på de to andre knaster for alvor. Og derfor skal man ikke regne med, at de næste to ugers forhandlinger går meget let. De kan blive fuldt ud så dramatiske, som vi har set op til påsken, siger Casper Schrøder.

Casper Schrøder, der har fulgt forhandlingerne tæt og talt med forhandlerne før og efter dagens møde i forligsinstitutionen, oplever forskellig stemning blandt forhandlingsdelegationerne fra stat, kommune og regioner.

- Godt nok har man indgået en musketer-ed og holdt stormøde i Fredericia forleden med 10.000 mennesker under sloganet 'en løsning for alle'. Men de tre knaster i forhandlingerne er tre forskellige knaster, hvor kun lønnen vedrører alle områder på tværs, siger han.

- Husk på, at spisepausen i staten ikke har noget at gøre med sosu-assistenterne i kommunen. Og lærernes arbejdstid har ikke meget med sygeplejerskernes arbejde i regionerne at gøre. Derfor er der ikke det samme fokus. Og derfor kan oplevelsen af fremgangen godt være forskellige i fagbevægelsen.

Økonomikorrespondent: Løhde vil svække modstanderen

Det er noget, som innovationsminister Sophie Løhde kan bruge i sit taktiske spil omkring forhandlingerne, vurderer Casper Schrøder. Og hun gør det også.

- Det er interessant, at vi hører Sophie Løhde omtale lønrammen som hovedspørgsmålet. Det driver en kile ind i kampen om lærerens arbejdstid og spisepausen, siger han.

Casper Schrøder har bidt mærke i, at FOA-formand Dennis Kristensen, der ved mange overenskomstforhandlinger har kæmpet for lønstigninger til de lavtlønnede, har meldt ud, at parterne med få justeringer er tæt på at være enige om lønnen.

- Sophie Løhde har den interesse, at der sidder dele af fagbevægelsen, der synes, at lønnen er det vigtigste spørgsmål. Og hvis nogen synes, de har fået det på plads, så kan det være, at de bakker mindre op om de to andre punkter i musketer-eden.