Truende storkonflikt kan opsige 6.000 slagteriarbejdere

Danske slagterier kan blive ramt hårdt af en storkonflikt på det offentlige område.

(Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Vælger forligsmand Mette Christensen at kaste håndklædet i ringen, når fristen for at indgå nye offentlige overenskomster udløber på tirsdag, rammes landet den 22. april af en omfattende storkonflikt.

Men det er ikke kun omkring en halv million offentligt ansatte, som vil blive sendt hjem fra arbejde i tilfælde af storkonflikt.

Fagbevægelsen har udtaget kontrolmedarbejdere og dyrlæger fra Fødevarestyrelsen til at gå i strejke, og går de hjem fra arbejde, kan det sætte hele den private slagterisektor i stå.

- Vi er ret ærgerlige over, at vi bliver taget som gidsler i forhold til andres overenskomstfornyelser, siger Jim Jensen næstformand i Fødevareforbundet, NNF.

- Vi har selvfølgelig hjertet med og ønsker, at arbejdstagerne får forbedret forholdene bredt. Så vi har forståelse for, at strejkevarslerne på det offentlige område skal være virkningsfulde. Men vi er ærgerlige over, at man med ganske få mennesker er i stand til at lægge en hel branche ned, siger Jim Jensen.

6.000 kan blive opsagt

I alt 6.000 slagterimedarbejdere kan risikere at blive opsagt under en storkonflikt, hvor de vil skulle ernære sig af dagpengesatsen.

- Vi vil blive ramt næsten fra dag ét, hvor rigtigt mange vil blive opsagt. Så kan man gå til sin A-kasse med de regler og love, der er dér, siger Jim Jensen.

Og det er ikke populært i alle afkroge af slagterierne, fortæller Jim Jensen:

- Vores medlemmer er lidt delte. De medlemmer, der har et højt fagligt engagement, støtter op om de offentlige arbejdstagere. Men der er også mange medlemmer, som synes, det her er en træls situation at stå i, at vi selv kan blive ramt af den her konflikt.

Stadig gris på gaflen

Mellem slagterier og kølediske har staten indsat fødevarekontrol. Og uden en myndighed til at kontrollere kødet, kan slagterierne ikke afsætte kødvarer.

Brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer ønsker ikke at spekulere i en eventuel storkonflikt.

Men herfra lyder det, at det stadig er meget usikkert, hvor voldsomt en storkonflikt vil gå ud over slagterierne, fordi ikke alle statslige dyrlæger er omfattet af en strejke og derfor muligvis kan tage nogle af kontrolopgaverne under en konflikt.

Også landmænd kan risikere et efterslæb, fordi de ikke kan afsætte kødet til slagterierne. Og da dyrlæger skal kontrollere kødet, inden det kan sendes til udlandet, er det ikke en mulighed at sende slagtedyrene til udlandet.

Til gengæld skal danskerne ikke frygte, at der ikke bliver fars til frikadellerne.

- Import af kød fra udlandet vil stadig være muligt, så jeg tror ikke, danskerne skal frygte, at der ikke er en nakkekotelet til grillen, hvis det bliver godt vejr, siger Jim Jensen.

Chefforhandleren for de statsligt ansatte, Flemming Vinther, ærgrer sig over, at lockouten rammer kollegaer i det private. Men til Politiken fortæller han, at han ikke fortryder strejkevarslet:

- Konflikten er rettet mod arbejdsgiveren. Men man må bare sige, at det er nogle af de konsekvenser, en konflikt har. Derfor skal vi også forsøge at skabe forståelse for, hvor kampen er vigtig, siger Flemming Vinther.