Regionerne forhandlede i 11 timer: 'Vi har nærmet os hinanden'

Det regionale område forhandler igen mandag, og der er optimisme at spore fra begge parter.

Der var positive toner i nat, efter at parterne på det regionale område havde forhandlet om en ny overenskomst i mere end 11 timer i Forligsinstitutionen.

Det lykkedes ikke at lande en ny overenskomst, men parterne endte med at nærme sig hinanden undervejs, fortæller både arbejdstager- og arbejdsgiversiden.

- Vi har haft nogle gode drøftelser, og vi har også haft bevægelse mod hinanden, som er det, der skal til, hvis vi skal lande nogle resultater, siger Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd og chefforhandler for arbejdstagerne, og fortsætter:

- Vi er ikke nået i mål, så derfor har vi en ny aftale hernede på mandag klokken 10, og der håber jeg, at vi forhåbentlig kan nå et resultat.

Gik langt bedre end hos kommunerne

Sygeplejeformanden sad også med under forhandlingerne onsdag på det kommunale område, hvor de 15 timer lange forhandlinger langt fra gik ligeså positivt.

- Fornemmelsen var, at vi sad mange timer i går (onsdag, red), og at vi ikke rigtig rykkede os. Fra starten af forhandlingerne i dag var fornemmelsen anderledes, og jeg fandt ud af, at der var en optimisme, som jeg også gav udtryk for, da jeg gik ind til forhandlingerne tidligere i dag, siger Grete Christensen, der ikke ønsker at sige på, hvilke områder parterne har rykket sig mod hinanden af hensyn til tavshedspligten.

Den vurdering deler Dennis Kristensen, der er formand for FOA, og som også sad med forhandlingsbordet.

- I går med kommunerne brugte vi tiden på absolut ingenting. I dag blev vi inden for 10 minutter præsenteret for mere nytænkning og flere nye bud, end kommunerne kunne i går. Så lidt mere optimisme og meget lidt optimisme i forhold til kommunerne, siger Dennis Kristensen.

Dennis Kristensen fortæller, at størstedelen af tiden gik med at tale løn, en arbejdstidsaftale til lærerne og den betalte spisepause til de statsansatte. Knaster parterne på hele det offentlige område har vendt tilbage til igen og igen.

Danske Regioner: Et godt forhandlingsmøde

Chefforhandleren fra Danske Regioner, Anders Kühnau (S), havde også de positive briller på efter forhandlingerne, hvor han bekræftede, at der var sket en positiv udvikling i forhandlingerne, og at begge parter havde rykket sig.

- Og denne bevægelse er vigtig, hvis vi skal have en overenskomst. For os er det vigtigt, at vi kan få en overenskomst, begge parter kan se sig i - mest af alt af hensyn til patienterne, siger han.

Skæbnemøde på lørdag

Næste vigtige dag i forhandlingerne er lørdag, hvor parterne på det statslige område mødes i Forligsinstitutionen.

Flere har kaldt mødet absolut afgørende for, om der kan landes en aftale på randen af en storkonflikt.

Og den udlægning er Dennis Kristensen fra FOA enig i:

- Vi er nok der, hvor mødet mellem Sophie Løhde og de statsansatte på lørdag er rigtig afgørende for, om vi kan blive enige på lønspørgsmålet. Og mødet er også afgørende for, om vi kan blive enige om den betalte frokostpause, siger Dennis Kristensen, der vurderer, at søndagen også blive afgørende i forhold til, om der kan landes en arbejdstidsaftale på lærerområdet.

Efter det statslige område har forhandlet, er det igen kommunernes tur søndag, mens regionerne altså tager endnu en tørn mandag.

Hvis parterne ikke når til enighed, kan der tidligst udbryde en konflikt 22. april.

Forligsmand Mette Christensen har dog mulighed for at udskyde konflikten med yderligere 14 dage.