Danske aktier i kursfald efter frygt for global handelskrig

Investorerne reagerer på Trumps straftold på kinesiske varer og Kinas modsvar.

Aktiemarkederne hænger sammen som forbundne kar. Faldene på de amerikanske og asiatiske børsmarkeder smitter nu af på de danske aktier. (Foto: © Foto: Nicolas ASFOURI © Scanpix - Illustration Morten Fogde Christensen, DR Nyheder)

De toneangivende danske aktier har åbnet dagen med røde tal efter kursfald på de amerikanske og asiatiske aktiemarkeder.

Kort inden middag er OMXC25-indekset, der tæller aktier som A.P. Møller - Mærsk, Danske Bank og Novo Nordisk, samlet set i minus med omkring 1 procent.

- Kursfaldene skyldes usikkerhed om fremtidens indtjeningsfremgang, der kan blive alvorligt negativt påvirket af en handelskrig, siger Jacob Pedersen, der er chefaktieanalytiker i Sydbank.

I går underskrev den amerikanske præsident Donald Trump nye regler om straftold på kinesiske varer på op til 50-60 milliarder dollar svarende til cirka 300-360 milliarder danske kroner.

Det har fået Kina til svare igen med at indføre en forhøjet told på i første omgang 128 amerikanske produkter værdiansat til tre milliarder dollars.

Det drejer sig eksempelvis om en told på 25 procent på import af svinekød, hirse og soyabønner og 15 procent på stålrør.

Mærsk-aktien blandt de hårdest ramte

Frygten for en handelskrig har medført nervøsitet på aktiemarkederne, der hænger sammen som forbundne kar.

De ledende amerikanske aktieindeks blev således sendt ned med mellem 2,5 og tre procent torsdag aften.

Og i nattens løb er de de asiatiske aktiemarkeder fulgt i samme spor:

Japans Nikkei-indeks har mistet 4,5 procent af sin værdi, mens de ledende indeks i Kina, Hongkong og Sydkorea alle faldet med mere end tre procent.

En af de aktier, der er værst ramt herhjemme er A.P. Møller – Mærsk, der er faldet med 1,8 procent kort før middag.

- Mærsk står til at blive ramt, hvis fremgangen i verdenshandlen bliver bremset af en handelskrig. Når det trods alt ikke går værre,skyldes det nok i høj grad, at de nyeste protektionistiske tiltag er et anliggende mellem USA og Kina, siger Jacob Pedersen.

Brancheorganisation frygter sneboldseffekt

USA og Kina er de danske rederiers absolutte vigtigste handelspartnere.

Til sammen står de to lande for en eksport af søtransport på omkring 40 milliarder kroner om året.

Og hos brancheorganisationen Danske Rederier frygter direktør Jakob Clasen en reel handelskrig.

- Det bekymrer os, om det er et snefnug, der bliver til en snebold, som ender med at blive til en lavine, hvor flere varer bliver påvirket af nye toldsatser. Vi er bekymrede over, om det eskalerer til en bredere handelskrig, og at verdenshandlen bliver mindre, siger Jakob Clasen fra Danske Rederier.

Kapitalforvalter: Næppe langvarig aktienedtur

Donald Trump har forklaret straftolden med, at den er en reaktion på, at "USA har mistet millioner af job til Kina."

Samtidig har den amerikanske præsident har beskyldt Kina for at stjæle amerikansk design, opfindelser og teknologi.

Hos kapitalforvalteren Formuepleje siger direktør og partner Søren Astrup, at Donald Trumps adfærd i sig selv er den største usikkerhedsfaktor for markederne i øjeblikket.

Men Søren Astrup tror ikke, at handelskrigen mellem USA og Kina varsler en længerevarende aktienedtur.

- Dertil er verdensøkonomien for stærk og virksomhedernes indtjening for god. Men det er naturligvis noget vi holder et vågent øje med, og det skal helst ikke udvikle sig mere kritisk end nu, siger han.