Højere renter på boliglån, billån og kassekredit. Det bliver virkeligheden i fremtiden, efter at aktierne på Wall Street led et gevaldigt dyk i går.
Til gengæld kan man komme til at nyde godt af de højere renter, hvis man har penge stående i banken.
Det siger Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank.
Her til morgen vågnede det danske aktiemarked også op til et kursfald, der dog er lavere end det amerikanske. I aftes lukkede det amerikanske industri-indeks Dow Jones med et fald på 4,6 procent, hvilket er det største fald på en enkelt dag siden 2011.
Her til morgen vågnede det danske C25-aktieindeks til et fald på 3,5 procent i de første minutter af morgenens handel, men har siden rettet sig en smule op og ligger kort før middag på minus 1,9.
- Jeg havde forventet, at danske og europæiske markeder havde fået et større smæk, siger Jacob Pedersen.
Det asiatiske aktiemarked har også haft en hård morgen, hvor det japanske Nikkei-indeks faldt med mere end 6,5 procent, mens det kinesiske Hang Seng tog et dyk på næsten fem procent.
Økonomien mangler doping
Ifølge Jacob Pedersen er styrtdykket ikke begyndelsen på et krak, der sætter verdensøkonomien i bakgear med stor arbejdsløshed til følge. For vi har stadig en verdensøkonomi, der er i gang med et sundt, globalt og synkront opsving.
- Det her er udtryk for en korrektion, fordi man er bange for inflation. Det er nok en erkendelse af, at en periode med et stort set nul-rente-niveau, hvor penge så at sige nærmest har været gratis, lakker mod enden.
- Jeg plejer at illustrere sådan her: Når en cykelrytter doper sig i Tour de France, kommer han hurtigere op til toppen af bjerget. Doping er her det, som investorerne har fået i kraft af, at penge har været stort set gratis. Den doping bliver altså taget fra investorerne hen over det næste års tid, og derfor vil i fremtiden se, at afkastet på for eksempel vores pension vil give flere udsving.
Hvorfor skal jeg som helt almindelig dansker interessere mig for et styrtdyk på det amerikanske aktiemarked?
- Det skal du, fordi du selv har aktier. Du har nemlig en arbejdsmarkedspension, og ATP (Arbejdsmarkedets Tillægspension) investerer dine indbetalinger i aktier.
Kække lønmodtagere
Styrtdykket i aktiekurserne kommer efter en periode på et års tid, hvor kurverne ellers kun har kendt en retning - og den er opad. Det kan være godt i en periode, men så kommer der en korrektion. Og det er den, vi ser starte nu, forklarer chefstrateg hos Carnegie, Henrik Drusebjerg:
- Det kommer af en periode, hvor arbejdsløsheden i USA er lav, og det gør, at lønmodtagere bliver lidt mere kække til deres lønforhandlinger og presser lønningerne op. Hvis den her udvikling fortsætter, kan det betyde stadigt højere lønninger, det giver stigende inflation, det giver stigende renter, og det får aktierne til at falde, fordi det udhuler virksomhedernes indtjening.
Et døgn med aktiefald
Henrik Drusebjerg forventer ikke, at den negative udvikling, aktiemarkedet har været igennem det seneste døgn, fortsætter:
- Aktiekurserne reagerer på frygten for, at priserne falder. Og hvis aktiekurserne bliver ved med at falde, så betyder det prisstigninger også for danske forbrugere, fordi virksomhedernes økonomi bliver udhulet.
- Men det tror jeg ikke er tilfældet. Det her er foreløbigt et amerikansk fænomen, men da USA er stor en økonomi, så har det en overlappende effekt på de asiatiske og efterfølgende de europæiske børser.
Det er meget naturligt, at både de asiatiske og de europæiske børser reagerer på, hvad der sker på det amerikanske aktiemarked, forklarer Henrik Drusebjerg:
- Det, der sker i USA, forplanter sig til Asien over natten og videre til Europa her til morgen. Reaktionen mellem de forskellige landes børser påvirkes også af nogle salgsrobotter, altså algoritmer, der skal reagere på forskellige signaler – det kan blandt andet være øget handel. Så når mange mennesker bliver bekymrede og sælger deres aktier, reagerer de her algoritmer helt automatisk. Det, der sker i USA, forplanter sig til Asien, videre til Europa, siger Henrik Drusebjerg.