Det tog blot en måned for ejerlejlighederne at blive 3,2 procent mere værd.
Det viser tal for boligsalget i april, som netop er offentliggjort af Danmarks Statistik.
En vild stigning, der spreder bekymring hos økonomer.
- En månedlig stigning i lejlighedspriserne på 3,2 procent er ikke hverdagskost. Det er mere end den stigning, man kan forvente på et helt år i et normalt marked, skriver Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom hos Nordea Kredit.
Frygten for en boble
Siden 2012 er ejerlejlighederne steget med 37,6 procent.
Tallene for april bestyrker bekymringen 0m, at der blæses luft i en boligboble, lyder det fra fra Steen Bocian, der er cheføkonom i Dansk Erhverv:
- Dagens tal sætter endnu engang en tyk streg under risikoen for bobledannelse på markedet for ejerlejligheder i storbyerne. Om der er tale om en boble, kan ingen sige med sikkerhed, men risikoen er bestemt til stede, siger han i en kommentar.
I juni offentliggjorde Den Internationale Valutafond (IMF) sin statusrapport over dansk økonomi.
Her var det først og fremmest de aggressivt stigende priser i de store byer, som blev fremhævet som risikofaktorer for dansk økonomi.
IMF anbefalede at lægge yderligere låg på udlånene til unge, der er nye på markedet uden en klink på lommen.
Også Nationalbanken har råbt vagt i gevær, efter de i marts testede det københavnske boligmarked, som viste bekymrende ligheder med boligboblen i nullerne.
- Hvis vi ser isoleret på prisudviklingen på de københavnske ejerlejligheder, er der faktisk tegn på en såkaldt boligboble. Når man ser på prisudviklingen over de senere år, er der tegn på, at priserne bliver påvirket af, hvad priserne har været tidligere, og prisstigningerne bliver selvforstærkende, sagde nationalbankdirektør Lars Rohde for nogle måneder siden.
Liliegreen: Efterspørgslen er der
Direktør for Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen er dog ikke så bekymret.
Vandringen mod de store byer vil fortsætte, og derfor vil der fortsat være efterspørgsel på ejerlejligheder i de store byer, vurderer han.
- Den stigning, vi ser nu, er et udtryk for ubalance mellem udbud og efterspørgsel. Væksten i udbuddet af lejligheder er begrænset, mens mange kommer til byerne for at slå sig ned, siger Curt Liliegreen.
Gunstige finansieringsforhold
Udover den store efterspørgsel er det særligt en historisk lav rente på realkreditlån, der er med til at presse priserne opad.
- Det kan nok ikke blive billigere at låne, end det er nu, og du har mulighed for at få afdragsfrie lån, siger Curt Liliegren.
- Den vedvarende billiggørelse af finansieringen vil høre op på et tidspunkt, men urbaniseringen i København, Aarhus, Aalborg og Odense vil fortsætte, og det vil få prisstigningstakten til at flade lidt ud, tilføjer han.
Skattereform får betydning
Selv om der i enkelte år vil være pause i prisstigningerne eller deciderede fald i boligpriserne, så skal ejerne af ejerlejligheder ikke som sådan frygte, at der er en boligboble, der lige pludselig brister.
Der kan dog være andre faktorer, der bestemmer, hvordan kvadratmeterprisen vil udvikle sig.
- Skattereformen vil alt andet lige betyde en prisreduktion på ti procent, og hvis der kommer en rentestigning om fem år, og så kan du have et problem. I København vil stigningerne på boligpriserne dog vare ved, så der vil du være dækket ind for både skattereform og rentestigning, lyder de fra Curt Liliegren.
- Der er kun en ting, der hjælper på priserne på den lange bane, og det er at bygge flere boliger i de store byer, siger han.
Enfamilieshuse topper
Lise Nytoft Bergmann fra Nordea lægger også vægt på, at de nye boligskatter fra 2021 vil gøre det markant dyrere at bo i en ejerlejlighed.
Derfor vil der ifølge hende uværgerligt ske et prisfald på den anden side af 2021.
- Det er værd at hæfte sig ved, at nye lejlighedskøbere i både København og Aarhus skal forvente væsentligt højere boligskatter efter 2021, når det nuværende skattestop ophører, hvilket også vil være med til at presse priserne ned, skriver Lise Nytoft Bergmann i sin kommentar.
Tallene fra Danmarks Statistik viser også, at priserne på enfamilieshuse har rundet et skarpt hjørne, og nu overgår boble-toppen fra 2007.
Dermed er den gennemsnitlige kvadratmeterpris på enfamilieshuse højere end nogensinde.
Det siger Danmarks Statistik
- •
Huspriserne steg med 1,1 procent i april, mens ejerlejlighedspriserne steg 3,2 procent.
- •
Det regionale billede for huspriserne var overraskende ujævnt i 1. kvartal. Tallene fra i dag er ikke opdelt på geografi, så der er ikke nyt på den front.
- •
Jyske Bank bemærker især, at ejerlejlighedspriserne fortsætter hastigt op med en stor stigning i april. Priserne er oppe med næsten 7 procent på knap et halvt år.