Alt for mange danske boligejere har en for stor gæld i deres hus.
Det mener Den Internationale Valutafond (IMF), der den seneste uge har haft fire økonomer i Danmark for at få et førstehåndsindtryk af økonomien.
Og økonomerne er især bekymrede for de stigende boligpriser i landets store byer, fortæller DR’s økonomikorrespondent, Casper Schrøder
- Det, de præsenterede, var et rædselskabinet af anbefalinger, der ville kunne skræmme de fleste danske boligkøbere, siger han.
Kombinationen af hastigt stigende priser, skyhøj gæld i husholdningerne og mange lån med variabel rente udgør en risiko for boligmarkedet og derved også økonomien, mener IMF, der i dag fremlagde løsningsforslag til, hvordan man kan stabilisere boligmarkedet.
- Man skal lægge meget mere på bordet, op mod ti procent af udbetalingen, når man køber bolig, mener IMF. Derudover skal rentefradraget sættes ned, og der skal sættes grænser for, hvor mange penge man kan låne på hvilke måder i København og Aarhus, siger Casper Schrøder.
Politikerne lytter til IMF
IMF’s opgave er at overvåge det internationale finansielle system for at sikre en stabilitet på markedet. De yder simpelthen rådgivning til medlemslande, ligesom de giver lån til lande i økonomisk nød.
- De overvåger den danske økonomi og holder øje med, om der skulle være nogle risici og tikkende bomber, der ligger og lurer og som kan blive farlige for økonomien på sigt - og dermed blive valutafondens eget problem, siger Casper Schrøder.
Valutafonden har altså ingen formel magt, men når IMF kommer med råd og advarsler, så hører politikerne efter.
- Valutafondens funktion er, at de kan sætte fokus på nogle af de ting, man ellers ikke har så meget lyst til at tale om. For eksempel i politisk regi meget upopulære ting som at gøre det dyrere at købe bolig, men nu snakker vi altså om det, siger Casper Schrøder.
Andre anbefalinger fra IMF lyder på at skære i SU’en og tage dagpenge fra nyuddannede.