Står det til regeringen, skal det være billigere at være boligejer.
Regeringen vil nemlig fastfryse grundskylden og indføre en såkaldt "flad skat" på 0,6 procent for alle boligejere, lige meget hvad deres bolig i sin tid har kostet.
Sådan en aftale kan dog komme særligt boligejerne i det dyre Nordsjælland til gode, viser opgørelser, mens boligejere i Tønder Kommune knap vil kunne mærke nogen forskel.
Vil aftalen derfor være med til at forgylde nogle boligejere og favorisere byerne frem for landet? Det var aftenens spørgsmål, da brugerne torsdag debatterede på dr.dk.
Mehmet Sami Gür, der deltog i aftenens debat på dr.dk, mener ikke, at regeringens forslag om en ny boligskat-aftale er en god ide:
- Priserne på boliger er steget så meget, at det snart er umuligt at købe en ganske almindelig bolig. Priserne stiger stadigvæk i dag, men desværre stiger lønningerne ikke i samme grad. Det ender til sidst med en boligboble-krise, lyder det fra Mehmet Sami Gür.
Store geografiske forskelle
Per Dahlstrøm, som også deltog i aftenens debat, foreslår derimod en differentieret boligskat.
- Det vil stabilisere boligpriserne, hvilket vi alle har interesse i. Boligbobler er godt for nogle få spekulanter og de heldige, men skader rigtig mange som brænder inde med boliger, de har købt alt for dyrt, lyder hans indlæg i debatten.
Der er stor forskel på, hvad boligejere fremover vil kunne spare i grundskyld, hvis regeringen får sit forslag om fastfrysning af grundskylden igennem.
Således vil en fastfrysning af grundskylden i gennemsnit give boligejerne en besparelse på 17.620 kroner på tre år, mens boligejerne i Tønder Kommune kun kan se frem til en besparelse på 200 kroner på tre år.
- Skal vi beskatte alt, der er godt for nogle?
Benjamin Willum Funder foreslår, at bankerne bliver beskattet i stedet for boligejerne, da det ifølge ham er bankerne og realkreditselskaberne, der sammen med ejendomsmæglerne oplever den største skat ved prisstigninger på boligmarkedet:
- Folk straffes, fordi de har valgt at slå sig ned et sted, der har udsigt til at blive en god investering. Spørgsmålet er, om vi skal beskatte alt, hvad der er godt for nogle og dårligt for andre, spørger Benjamin Willum Funder i debatten på dr.dk.
Dejan Trpcevski mener ligeledes, at en flad boligskat på 0,6 procent vil skabe større ulighed mellem land og by i fremtiden. Han tror dog, at det vil ske uanset hvad.
- Man kan højest bremse udviklingen en smule. Fakta er, at flere mennesker flytter ind til de større byer, fordi de kan tilbyde arbejdspladser, uddannelse, fritidstilbud og en langt bedre udnyttelse af ressourcerne, siger han og fortsætter:
- Jeg har svært ved at forstå, at man vil straffe de mennesker, der vælger den mest effektive, bæredygtige og praktiske bopæl. Landområderne vil blive affolket uanset, hvad vi gør, siger Dejan Trpcevski.