Så faldt aftalen om fremtidens boligskatter på plads.
Først og fremmest er det slut med skattestoppet, som vi har kendt det, siden tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) indførte det i 2002.
Men for at afbøde chokeffekterne, når et nyt ejendomsvurderingssystem introduceres i 2019, ligger der også skatterabatter og indefrysninger af boligskatter.
Det nye beskatningssystem er til fordel for nogle og til gene for andre.
DR Nyheder har talt med flere økonomer, som har udlagt boligskattepakkens vindere og tabere:
Vinderne:
- •
Villaejere på Frederiksberg:
Velhavende danskere i store boliger på Frederiksberg, Rudersdal og Hørsholm Kommuner kan glæde sig over den såkaldte skatterabat, som betyder, at de nye ejendomsvurderinger ikke rammer så hårdt, som der ellers er lagt op til.
Skatterabatten udligner forskellen fra det gamle til det nye ejendomsvurderingssystem. I København står ejerlejligheder for eksempel til at stige med 76 procent. Men ejendomsskatten kommer ikke til at følge med. I stedet bliver der indført en såkaldt permanent skatterabat, der sikrer, at boligejere kommer til at betale det samme i skat efter det nye ejendomsvurderingssystem som før.
600.000 ejerboliger ventes at få en skatterabat.
Samtidig ændres ejendomsværdiskatten fra 2021. I dag betaler boligejere én procent i ejendomsværdiskat af de første tre millioner af boligens værdi. Derudover betaler man godt tre procent af resten af boligens værdi.
Men det nye boligskattesystem bliver de første 7,5 millioner af boligens værdi beskattet med 0,5 procent. Værdien, der overstiger 7,5 millioner kroner beskattes med 1,4 procent.
Til gengæld vil boligens værdi falde, fordi købere efter 2021 skal betale en højere boligskat, forventer Nordea Kredits boligøkonom Lise Nytoft Bergmann.
- •
Boligejere i provinsen:
Totredjedele af boligejerne i provinsen kan se frem til lavere boligskatter.
Forklaringen er, at det nye ejendomsvurderingssystem for en stor dels vedkommende ikke kommer til at hæve prisvurderingerne på boliger i provinsen. Men da ejendomsværdiskatten samtidig sænkes til 0,6 procent, vil mange altså opleve at betale mindre i boligskat.
Dertil vil 730.000 boligejere få i gennemsnit 14.300 kroner tilbagebetalt, fordi de er blevet vurderet for højt i det tidligere ejendomsvurderingssystem. Det vil i alt sende 10 milliarder kroner ud i områder, hvor boligpriserne er faldende.
- •
Stabiliteten på boligmarkedet:
Blandt andre Nationalbanken og OECD har været ude at advare mod en reel boligboble i København. Den vil blive afbødet af et nyt ejendomsvurderingssystem og en aflivning af skattestoppet, vurderer Curt Liliegreen, der er direktør for Boligøkonomisk Videncenter.
Han vurderer, at boligernes værdi vil falde, når det bliver dyrere skattemæssigt at sidde i en bolig.
Tabere:
- •
Ejerlejligheder
Grundskylden for ejerlejligheder er meget lave i forhold til deres reelle værdi.
Det vil et nyt ejendomsvurderingssystem lave om på. Ifølge regeringen kan lejlighedsejere se frem til stigninger i grundskylden på 330 procent - og i København en stigning på 450 procent.
Nuværende ejere vil dog få en rabat, som gør, at boligskatten ikke vil stige for dem - som minimum frem til 2025.
Til gengæld bliver det mindre attraktivt at bosætte sig i København, fordi boligskatten får et ordentligt puf opad.
Ifølge Skatteministeriet kan det give prisfald på mellem fem og ti procent i København.
Men ifølge Curt Liliegreen er rabatten nødvendig, fordi de meget voldsomme stigninger i grundskylden kan udhule ejernes økonomi.
- •
Købere før 2020
Som resultat af de særlige rabatter, som gives til købere inden 2021, forventer økonomer, at priserne vil stige frem mod 2020. Det kan skabe en mindre boble og boligspekulation, fordi man får en attraktiv permanent skatterabat, hvis man kommer ind på markedet inden 2021.
Men det kan også betyde, at folk vil 'hamste' boliger frem mod 2021. Dog mener Curt Liliegreen ikke, at man vil se en decideret boble frem mod 2020. Det skyldes, at der også er andre forhold i spil ikke mindst renten og den økonomiske vækst.
- •
Købere efter 2020
Boligkøbere efter 2020 får ikke den rabat, som nuværende boligejere får.
For eksempel vil en lejlighedsoverdragelse i København give en forskel fra sælger til køber på omkring 450 procent i grundskyld.
Til gengæld vil de kraftigt højere skatter i København og storbyer få priserne til at falde.
Men prisfaldet i byerne vil også få skatterne til at falde. Derved vil der ske en form for nivellering, forventer Curt Liliegreen.