Analyse: Derfor er aktierne faldet

Stigende renter, ulmende handelskrig og politisk frygt rammer kurserne.

(ARKIV) Det danske aktiemarked lukkede i minus efter en turbulent dag. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Jeg beklager på forhånd. Nogle gange vil man bare gerne have et enkelt svar, og det ville jeg da også hellere end gerne give - hvis det altså gav mening. Men i spørgsmålet om hvorfor aktierne dog er faldet, som de er, er der desværre ingen enstrengede forklaringer.

De danske aktier lukkede torsdag i minus for syvende dag i træk, og kurserne er på det laveste i halvandet år. Den seneste uge er de faldet knap 10 pct.

Panikstemning eller krakfrygt er der endnu ikke tale om, men sådan et fald er heller ikke ligefrem hverdagskost. Der er noget større på spil, som investorerne kæmper med at sluge.

Her er tre grunde til, at kurserne dykker:

1. Stigende renter

Det er nogle af de helt store økonomiske tandhjul, der drejer i disse måneder på finansmarkederne. Et af dem er stigende renter, der får aktierne til at falde. Forklaring følger.

I et årti har renterne været presset helt i bund af rentesænkninger fra centralbanker i hele verden. Hvis man for eksempel har sat sine penge i en statsobligation, så har der ikke været de store summer i renteafkast. I Danmark har vi ligefrem haft statsobligationer med negativ rente. Det har fået investorerne til at pejle sig mod andre investeringer – og det har skabt rift om aktierne, der er steget i pris på grund af efterspørgslen.

Men det ændrer sig nu, først og fremmest i USA, hvor centralbanken i takt med en stadig mere overbevisende økonomisk vækst er begyndt at hæve renterne. Det har på det seneste fået renten på amerikanske statsobligationer til at passere 3 procent, og det har fået mange investorer til at overveje deres retning.

Pludselig begynder investorerne at øjne profitmuligheder i obligationsinvesteringer igen. Derfor flytter de deres penge fra aktier til obligationer, og det får aktierne til at falde.

2. Ulmende handelskrig

Et andet økonomisk tandhjul, der drejer, er de globale økonomiske relationer. Her er USA igen i centrum med en ulmende handelskrig med Kina.

USA’s præsident, Donald Trump, føler sig snydt på landets vegne, fordi USA køber væsentligt flere varer af Kina end omvendt. Han vil have Kina til at åbne for bedre adgang for amerikanske virksomheder, og derfor har han hævet toldsatserne på en lang række kinesiske varer i USA. Kina har så svaret igen ved også at forhøje en række toldsatser.

Konflikten mellem USA og Kina er dårligt nyt for virksomheder, der ser deres handel blive presset af nye barrierer mellem landene. Samtidig sænkede Den Internationale Valutafond denne uge sin forventning til væksten i verden med direkte henvisning til den risiko, som konflikten udgør. Det står efterhånden klart for alle, at dette ikke bare er en krig på ord, men også handler om konkrete pengestrømme.

I den situation skæver mange investorer nervøst til deres aktiebeholdninger – og en del af dem ryster så meget på hånden, at de vælger at sælge nogle af deres aktier fra for at skærme sig mod risikoen.

3. Politisk knas

Den sidste forklaring på de seneste aktiefald er ikke noget økonomisk tandhjul, men beskrives bedst som grus i maskineriet på finansmarkederne. Grus, der kastes af politikere.

Hvis ikke de stigende renter eller den ulmende handelskrig giver investorerne nok at tænke over, så er der flere politiske forhold, der kan holde dem vågne om natten.

Italien er med et nyligt fremlagt statsbudget med underskud og nogle særdeles optimistiske vækstforventninger raget uklar med EU, der advarer åbent om, at landet kan blive det næste Grækenland.

Datoen for Brexit nærmer sig, uden at der tegner sig nogen aftale mellem Storbritannien og EU.

Donald Trump er fortsat god for uforudsigelige udtalelser, der sender chok gennem markederne. Senest med direkte kritik af USA’s centralbank for planerne om at sætte renterne yderligere op den kommende tid, der af mange læses som et frontalangreb på institutionens uafhængighed.