Danske Bank-aktien fortsætter sin nedtur.
Røde tal afslører ved Nasdaq børsens lukketid fredag et fald til kurs 148.
Det svarer til 6,27 procent ovenpå en måned, hvor aktionærerne samlet har tabt næsten 20 procent, og Danske Bank har mistet 31 milliarder kroner i markedsværdi.
Men faldet, der er gået fra slemt til værre, er en helt naturlig reaktion på den internationale opmærksomhed, Danske Banks hvidvask-sag har fået med tiden, lyder det fra investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen.
- I starten var det en sag, som få viste interesse for. Nu er det nu en sag, alle taler om, og det sætter alvorlige spor i markedet, når der hver dag bringes nye negative nyheder om Danske Bank, siger han.
Nervøse aktionærer
Her til morgen har den internationale finansavis Financial Times bragt endnu en afslørende historie om, hvordan Danske Banks estiske filial i 2013 overførte penge for russere uden at vide, hvor de havnede, og for kun et døgn siden meldte det amerikanske justitsministerium sig på banen med en strafferetlig efterforskning.
Og det er den store uvished, der giver dyk på markedet.
Så længe aktionærerne ikke har vished for, hvor sagen om Danske Bank ender, og hvad det eventuelle udfald af danske og amerikanske myndigheders undersøgelser er, vil Danske Banks nedtur næppe vende, vurderer Per Hansen.
- Lige nu forventer investorerne, at de samlede økonomiske sanktioner vil ligge i størrelsesordnen 30-40 milliarder kroner, og de frygter, at de i de kommende år hverken får mulighed for at udbetale udbytte eller købe aktier tilbage, siger han.
Den type handler, som Financial Times i dag afslører Danske Bank i at have foretaget, har tidligere givet Deutsche Bank en bøde på fire milliarder kroner af de amerikanske myndigheder.
Det kan blive farligt for Danske Bank
Det danske finanstilsyn har i denne uge bedt Danske Bank om at lægge endnu fem milliarder kroner til side til en eventuel bøde i sagen, men hvor mange og hvor store bøderne til Danske Bank præcis bliver er svært at spå om.
Bøderne vil afhænge af skandalens omfang, som endnu er ukendt for offentligheden, mener Per Hansen, der påpeger, at andre sanktioner også kan blive en realitet.
- Banken får nok ikke frataget sin licens, men de amerikanske myndigheder kan måske godt finde på at sanktionere banken med et forbud mod at gøre forretning i dollars i fremtiden, hvis de finder sagen alvorlig nok. Og så kan det blive farligt for Danske Bank, Per Hansen og tilføjer:
- Hvis det sker, kan det gøre Danske Bank til noget helt andet, end banken er i dag, fordi deres forretningsomfang begrænses. Risikoen er selvfølgelig lille. Men det er en reel risiko, som man ikke må ignorere.
Konsekvenser for bank-aktier og danske boliglån
Danske Bank ikke den eneste bank som har set aktien dykke i takt med afslørende avisforsider om hvidvask-aktiviteterne i Estland. Flere andre bankers troværdighed har lidt et knæk, og det har generelt sat sig som røde kurstal, påpeger Per Hansen.
- Der er en række udenlandske investorer, som har solgt ud, fordi de ikke vil have eksponering i Danmark med danske bankaktier. Også selvom de andre banker ikke umiddelbart har noget i klemme, siger han.
Nordea-aktien er den seneste måned faldet med 4,80 procent, mens Jyske Banks aktie ifølge Euroinvestor er faldet med 8,50 procent.
Per Hansen understreger, at udviklingen, kan det få betydning for den danske kreditvurdering, hvis den fortsætter. Derudover kan det ramme udenlandske investorers generelle lyst til at købe noget i Danmark og ultimativt deres lyst til at købe sig ind i danske realkreditobligationer, siger han.
- Så kan det få konsekvenser for boligkøbere. Hvis udenlandske investorer ikke vil købe danske realkreditobligationer kan det føre til dyrere boliglån for boligkøbere og boligejere i Danmark.
På nuværende tidspunkt mener Per Hansen fra Nordnet dog, at aktiemarkedet vil rette sig igen.