Prins Henriks opdragelsesmetoder skabte debat: Han forstod ikke postyret

Prins Henrik blev opdraget strengt, og det tog han med sig, da han selv blev far, forklarer Stéphanie Surrugue.

Børn skulle opdrages lidt som hunde.

Sådan forklarede nu afdøde prins Henrik sig i et interview med Berlingske Tidende kort efter, at hans to sønner var kommet til verden.

Siden da har prinsens tilgang til opdragelse været årsag til både debat og rygter. Ikke mindst, da kronprins Frederik i 1992 til sine forældres sølvbryllup sagde de ord, som siden er blevet trukket frem igen og igen: "Man siger, at den man elsker, tugter man. Og papa, vi har aldrig tvivlet på din kærlighed".

Prins Henrik selv forstod ikke postyret om hans opdragelsesmetoder. Det fortæller DR's internationale korrespondent Stéphanie Surrugue, der i 2011 udgav biografien 'Enegænger' om netop prins Henrik.

- Han mente, at forældre ikke bare har ret, men pligt til at opdrage deres børn. Filosofien var, at der skulle opsættes grænser, for ellers blev børn grænseløse og så optagede af dem selv, at det gik ud over deres omgivelser.

- Han syntes, det var så indlysende, at det var sådan, det skulle gøres.

Selv opdraget strengt

En streng opdragelse var da heller ikke noget nyt for prins Henrik.

Prins Henrik som barn (tv) sammen med sine søskende Francoise og Joseph (im) (Foto: © SCANPIX, Scanpix)

Under opvæksten i Indokina og Frankrig var faderen, André de Laborde de Monpezat, familiens klare patriark. Var børnene flabede eller opførte de sig ikke ordentligt, kom krabasken – en lille, flettet pisk – i brug.

- Så han blev selv opdraget ekstremt strengt - langt strengere end hans egne sønner - og meget af den opdragelse har han taget med sig. Men også efter franske forhold fik prins Henrik en streng opdragelse, forklarer Stéphanie Surrugue.

Det var dog ikke kun det, at opdragelsen var streng efter dansk målestok. Da prins Henriks gav sit interview til Berlingske Tidende ramte det nemlig også sammen med en tid med nogle helt andre værdier.

- Man ville givetvis også få ballade for at sige det i dag, men dengang i 70’erne var Danmark groft sagt hønsestrik og rundkredspædagogik, og hans holdninger blev opfattet som forstenede, forklarer Stéphanie Surrugue.

Senere, da de to prinser var blevet ældre, fulgte et amerikansk tv-hold desuden kongefamilien i en periode. En af scenerne fra det portræt viste prins Henrik og kronprins Frederik under en ridetur, hvor kronprinsen faldt af hesten og efterfølgende løb grædende væk.

Kronprins Frederik leger med sin far prins Henrik ved svimmingpoolen under ferie på slottet Caix i Cahors. (Foto: © Per Pejstrup, Scanpix)

Da han bliver hentet tilbage af personalet beordrer prins Henrik, som stadig var til hest, kronprinsen tilbage op på hesten.

- Det var nogle billeder, som virkelig skabte furore i USA, men også da det blev sendt i Danmark.

Reaktion overraskede kronprinsen

Det var ikke kun prins Henrik, der ikke forstod postyret om hans opdragelse. Det kom også bag på kronprins Frederik, at der blev dvælet så meget ved den føromtalte passage i hans tale til regentparrets sølvbryllup.

I Stéphanie Surrugues bog 'Enegænger' siger han blandt andet:

- 'Den, man elsker, tugter man' er jo et almindeligt ordsprog, og vi var - jeg havde skrevet den med Joachim - bestemt ikke ude på at udstille vores far. Han var jo i forvejen blevet udstillet helt rædselsregimeagtigt af medierne gennem tiden. En gang i mellem kunne der falde almindelige gifles (fransk for lussinger, red.), men vi blev altså ikke udsat for fysiske overgreb.

Og prins Joachim forklarede så sent som i november sidste år, under et foredrag på Synnejysk Ambassade (et netværk for sønderjyder i Hovedstaden), at han aldrig var blevet slået af sin far.

- Jeg blev godt opdraget og kærligt opdraget. Og det bliver mine børn også. Jeg blev ikke slået - det er også en af de her fake news, som aviserne har fundet på. Jeg er aldrig blevet slået, forklarede prins Joachim ifølge Se og Hør.

Blev en kærlig bedstefar

Hvor prins Henrik altså var garant for en hård, men kærlig opdragelse, så var forholdet til børnebørnene et ganske andet.

Overfor de i alt otte børnebørn var han både mild og rund. Og alle kaldte de ham grand-papa.

Se billeder af prins Henrik i rollen som farfar i videoen herunder: