Prins Henrik gjorde lyn-karriere som ung diplomat, talte seks forskellige sprog - og havde foruden sin militære karriere også stor sans for både kunst og sport.
Der var med andre ord tale om et CV, som ville imponere de fleste arbejdsgivere.
Prinsen følte sig forpligtet til at bruge sine talenter til at bidrage til verden omkring ham - og derfor var hans første tid i Danmark til dels frustrerende for ham, siger journalist og forfatter Stéphanie Surrugue:
- Lige fra begyndelsen oplevede han ikke, at man ved hoffet forstod, at der var brug for nogle af de ting, han kunne. Man stod jo for første gang i danmarkshistorien med en mandlig ægtefælle til regenten - og vidste derfor ikke rigtigt, hvad man skulle stille op med ham.
Tidligere tiders kvindelige ægtefæller havde været noget lettere at finde en rolle til.
- De skulle gerne blive gravide og i øvrigt holde blomsterne, når de var ude på officielle opgaver med deres ægtefælle, siger Stéphanie Surrugue, der fik et nært forhold til prinsen under tilblivelsen af biografien 'Enegænger'.
Hvis han var kommet til Danmark i dag, var det givetvis gået helt anderledes, vurderer hun:
- Verden er jo blevet mindre, vi er blevet mere internationale - og trods alt er vi også blevet mere åbne over for folk udefra. Bare se på, hvordan vi udtaler de kongeliges navne. Henri skulle jo pine død hedde Henrik, mens både Mary og Marie i dag udtales, som de gør på engelsk og fransk.
- Overgangen havde været meget mere effektiv, og man ville have udnyttet hans store kompetencer langt mere. I dag fungerer hoffet i langt højere grad som en velsmurt maskine.
Prins Henriks konstante lyst til viden var nok den største årsag til hans mange - og mange forskellige - evner, vurderer Surrugue.
- Han var et ekstremt nysgerrigt menneske - og enormt optaget af verden omkring sig. Og det har jo gjort, at han hele tiden forsøgte at lære nye ting og sætte sig ind i nye ting. Faktisk har jeg altid tænkt, at han ville være blevet en enormt dygtig journalist.
Her er 10 udvalgte punkter fra prins Henriks CV.
Var uddannet pilot og havde været i krig
Han blev uddannet pilot få år efter sit bryllup og har fløjet jagerfly af typen F100 og F104.
Under stor mediebevågenhed var han - som det kan ses i videoen øverst - også med som andenpilot i et dansk F16.
Men militæret var bestemt ikke fremmed for ham, da han ankom til Danmark. Han aftjente sin værnepligt ved infanteriet i Algeriet i perioden 1959-1962, hvor Frankrig lå i krig med Algeriets Nationale Befrielsesfront.
Krigen endte med, at Algeriet opnåede uafhængighed fra den franske kolonimagt. Ifølge bogen ’Enegænger’ af Stéphanie Surrugue var han i denne forbindelse også i ildkamp.
Talte seks forskellige sprog
Prins Henrik fik bred kritik for ikke at kunne tale dansk uden fransk accent. Men det er svært at påstå, at han var dårlig til sprog. Han talte fire forskellige ud over fransk og dansk – nemlig spansk, kinesisk, vietnamesisk og engelsk.
Han har også oversat en bog af den franske forfatter Simone de Beauvoir til dansk sammen med dronningen. Sprogkundskaberne viste sig yderst anvendelige på de mange royale udlandsrejser.
International diplomat
Han læste jura og statskundskab ved Sorbonne-universitetet i Frankrig. Derefter havde han en højtstående stilling som ambassadesekretær på Frankrigs ambassade i London og arbejdede også i Asien-afdelingen i Frankrigs udenrigsministerium.
Prins Henrik blev faktisk også i en meget ung alder tilbudt at blive Frankrigs officielle ambassadør i Mongoliet, men takkede nej, da han var blevet forelsket i en ung dansk kvinde ved navn Margrethe.
Pianist
Prinsen demonstrerede ved flere lejligheder sine evner på klaveret. Primært i klassiske sammenhænge.
I 2013 viste han dog også interesse for populærmusik, da han indspillede nummeret ’Echo’ sammen med Michael Learns to Rock.
Protektor for Røde Kors gennem mange år
Prinsen havde gennem sin karriere haft mange forskellige protektorater, hvoraf Røde Kors var et af de primære.
Han var i den forbindelse flere gange på besøg i verdens fattigste lande – blandt andet i Bangladesh, som det kan ses i klippet herunder.
Konkurrence-sejler
Prins Henrik var en yderst habil sejler og har vundet flere konkurrencer med sit hold.
Men sejlsport var ikke den eneste sport, prinsen dyrkede. Han var blandt andet også en habil tennisspiller og rytter. En glæde ved sport, som han efter alt at dømme har givet videre til sine sønner.
Kunstner og digter
Prins Henriks kunstneriske evner favnede bredt – og også skulpturer kastede han sig over. Og ikke de kedelige af slagsen. Eksempelvis viser ’De elskende’ et par, der er i fuld gang med at have sex.
Prins Henrik udgav også flere forskellige digtsamlinger. De fik blandede anmeldelser, men som han selv har udtrykt i bogen ’Enegænger’, digter han mest for sin egen skyld.
"At skrive digte beroliger mig. Da jeg var lille, fortalte jeg mig selv små børneremser for at kunne falde i søvn om aftenen. Det er på sin vis det samme, jeg gør i dag: Jeg falder til ro med smukke sætninger, som jeg gentager for mig selv."
Vinmager
Prinsen producerede vine fra det franske slot Château de Cayx i mange år. I perioder var det dog nærmest en dansk nationalsport at kritisere vinene.
Det var dog ikke altid fortjent, pointerede Politikens vinanmelder Henrik Steen Andersen i forbindelse med, at prinsen i 2015 meddelte, at han ville stoppe som vinbonde og bortforpagte produktionen:
”…de knubbede ord for et par årtier siden var ikke altid retfærdige. I takt med bedre mark- og kælderarbejde samt mere alder på vinstokkene er der sket en markant kvalitetsforbedring over det sidste årti. I dag står Cayx som et af de bedste slotte lokalt, og udviklingen fortsætter.”
Gourmet-kok forud for sin tid
Før der var noget der hed Noma og new nordic, gik Prins Henrik op i mad på en helt særlig måde – og betragtede det som en kunstart. Han står også bag flere forskellige kogebøger.
Grundlægger af verdensnaturfondens danske afdeling
I 1972 satte Prins Henrik 35 indflydelsesrige personer stævne på Fredensborg Slot til et konstituerende møde - og WWF Danmark blev skabt.
Den danske gren af organisationen har i dag indtægter på over 50 millioner kroner årligt, som går til beskyttelse af klodens miljø og natur.
Kilder: TV-Aktuelt dokumentar ’Prins af Danmark’ fra 1984, Den franske dokumentar ’Henri de Monpezat’ fra 1988, bogen ’Enegænger’ af Stéphanie Surrugue, kongehusets officielle biografi, WWF's historie, Politiken. Rettelse: Det er tidligere fremgået af overskriften på denne artikel, at prinsen var jagerpilot. Han er blot uddannet pilot. Vi beklager fejlen.