Prins Henrik var en 'fransk elegantier, der formåede at sætte liv og farver på det danske, mere jordbundne cykelmonarki'.
Sådan beskriver Berlingske i dagens leder om prinsens eftermæle.
Og det er kendetegnende for aviserne, at de alle har rosende ord om franskmanden, der vandt dronningens og altså også danskernes hjerter.
Berlingske skriver i sin lederoverskrift, at prins Henrik 'vandt danskernes hjerter - trods alt'.
- I dette land er vi tilbøjelige til at vise større beundring for Klods-Hans end for Søren Kirkegaard. Lad os huske, at til krævende opgaver kræves der flere evner end at kunne kaste med pludder. Prins Henrik var ikke i ét og alt en folkelig natur. Men folket tog ham til sig, skriver Berlingske.
Fra fransk klovn til darling
Ekstra Bladet har overskriften 'Du var konge' på forsiden, og chefredaktør Poul Madsen skriver i sin leder, at prins Henrik gik fra at være 'fransk klovn' til at blive en darling.
- Populær og folkelig, simpelthen. (...) Han var sin helt egen. Brød alle etiketter, når det passede ham.
'Danmark siger farvel' skriver BT på forsiden og bringer sammen med dagens avis et 16 siders særtillæg om prins Henriks liv.
En berigelse for landet
BT's nyudnævnte chefredaktør, Michael Dyrby, skriver i sin leder med den enkle overskrift 'Merci', at prins Henrik 'fra første skridt tilbød Danmark en globetrotter, en livsnyder, en kunstner og senere patriark - men også en kontroversiel franskmand, der insisterede på at gå sine egne vej, og at det ikke altid blev mødt med forståelse hos befolkningen.
Han nævner som eksempel kritikken af prinsens gebrokne dansk. Men han talte fem sprog, og hvor mange andre, som repræsenterer Danmark har formået det, spørger Dyrby.
- Henrik lykkedes med at finde sin egen plads og sit eget udtryk i et traditionsbåret kongehus.
- De gav os inspiration til at søge livets mangfoldige sider.(...) Tak, Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat, De var en berigelse for vort land og Deres familie, skriver Michael Dyrby.
Prins af en anden tid
I Politiken kalder avisen ham ”prins af en anden tid” i lederen og fremhæver, at det er det, han skal huskes for, og ikke at han afviste at blive begravet ved dronningens side i Roskilde Domkirke.
Avisen mener, at danskerne bør mindes en prins, der gav det det danske kongehus ”varmblodet poesi og internationalt udsyn”.
- Prins Henrik skal skrives ind i den store historie som prinsen, der kom fra en anden verden og en anden tid, men som formåede at tilføre et moderne monarki et dramatisk temperament og en poetisk ramme.