Af Signe Lene Christiansen
Gennem det meste af sit liv arbejdede den hædrede socialrådgiver Tine Bryld med samfundets skæve eksistenser og talte alt fra narkomaners, indsattes og christianitters sag. Alligevel anerkendte hun aldrig rigtig sit eget arbejde.
Det fortæller datteren Lea Bryld i den nye dokumentar ‘Store Danskere - Tine Bryld’.
- Hun var sådan et menneske, der aldrig blev helt tilfreds eller færdig, og jeg tror ikke, at hun selv anerkendte, hvor stor en forskel hun har gjort for andre mennesker, fortæller Lea Bryld om sin mor.
Det samme fortæller eks-manden Claus Bryld:
- Hun følte, at hun gjorde et godt stykke arbejde ved at tage sig af de sociale problemer, men hun følte sig ikke som et stort menneske.
Fra eliten til fri abort
Det var en illegal abort som 21-årig, der blev et vendepunkt og tændte Tine Brylds sociale engagement. Hun droppede franskstudierne og uddannede sig istedet som socialrådgiver og begyndte sit arbejde i Mødrehjælpen, hvor hun blandt andet arbejdede på at gøre aborten fri.
- Tine kom egentlig fra eliten og blev også ved med at være i den, og den modsætning i miljøer var hun fuldstændig klar over, fortæller Claus Bryld, der var Tine Brylds første mand og far til to af hendes børn.
- Men hun havde en ægte empati og følelser for de svage. Det var dem, hendes hjerte bankede for, fortæller eks-manden, der også optræder i dokumentaren om den legendariske socialrådgiver og radiovært.
Et åbent hjem
Dørene stod altid åbne for alle i Tine Brylds hjem på Frederiksberg, hvor hun flyttede ind med sine børn for at bo med sin anden mand, Arne Gaardmand. Tine Bryld var også selv vokset op i en stor sammenbragt familie, hvor hun havde en mere observerende rolle. Rollen med at betragte livet udefra var med til at give hende en god intuition med mennesker, ifølge datteren.
- Og der var plads og hjerterum til alle skæve eksistenser, siger Lea Bryld.
Den empati og rummelighed gjorde Tine Bryld landskendt. Først som leder af et misbrugscenter til unge og siden som socialrådgiver på Christiania og fast vært gennem næsten 40 år på rådgivningsprogrammet Tværs på DR, som hun især blev kendt og elsket for. Og selv unge, der ringede ind om søndagen med problemer var der plads til i familien, husker Lea Bryld og fortæller:
- Tine fik helt naturligt inddraget andre menneskeskæbner i sit og vores liv. Det var aldrig til diskussion om mine søskende og jeg kunne rumme det eller ej, og jeg tror, at vi alle betragter det som en gave.
Danmark har mistet en stemme
Udover de mange års sociale arbejde blandede Tine Bryld sig jævnligt i den offentlige debat og har efter sin død fået opkaldt en pris efter sig, der hvert år gives gives til en ildsjæl, som gør noget særligt for at hjælpe de svageste i samfundet. Ifølge både datteren og eks-manden så mangler den stemme, som Tine Bryld udgjorde i offentligheden, idag.
- Udover at have mistet min mor, så har Danmark også mistet en stemme for de svageste og mest udsatte i landet, siger Lea Bryld og fortsætter:
- Tine skulle have en flamme, der brændte i hende, for at leve simpelthen. Og hvis hun stadig levede, ville hun nok ikke selv mene, at hun var helt færdig med sit sociale arbejde.
Se udsendelsen: Store danskere - Tine Bryld' den 29. januar kl. 20:00 - 21:00 på DR2