Har du set dem alle? Her er 8 af årets allerbedste serier - indtil nu

Ferien er perfekt til at få set de serier, du måske har misset i årets løb. Frederik Dirks Gottlieb guider dig til de vigtigste.

'Them', 'Bo Burnham: Inside' og 'Mare of Easttown' har begejstret både seere og anmeldere i løbet af foråret og sommeren. (© Amazon Prime/Netflix/HBO Nordic)

Det har været et begivenhedsrigt og tætpakket forår på seriefronten, og derfor har det været svært at følge med.

Men nu hvor EM-feberen er ebbet ud, får du brug for en stribe af gode serier, du kan tage med på ferie.

Derfor har jeg listet otte af forårets og sommerens mest seværdige serier, så du kan få krydset de serier af, du mangler at lade dig suge ind i.

'Parterapi' - skræmmende genkendelig optrevling af den menneskelige psyke

'Couples Therapy' foregår det meste af serien fysisk hos terapeuten, men til sidst må terapeuten se sig nødsaget til at flytte sessionerne virtuelt grundet coronaepidemien (© 2019 SHOWTIME NETWORKS INC. via DR)

Selvom jeg har gået til psykolog ad flere omgange, så har jeg aldrig gået i parterapi.

Det lyder enormt skræmmende for mig, at en fremmed person skal vægte og veje, hvad der potentielt kan være galt med mit parforhold eller mig som partner. Men efter at have set 'Parterapi' tænker jeg, at hvis der nogensinde skulle blive brug for det, så vil jeg ikke tøve med at øse ud af mit forhold hos en dygtig terapeut.

'Parterapi' er en dokumentarserie, der næsten udspiller sig som en fiktionsserie. Hvert afsnit er bundet op på en række af forskellige par, hvis historier bliver flettet flot sammen tematisk - nærmest som var det skrevet af en manuskriptforfatter.

Det gennemgående element er terapeuten Orna Guralnik, som har en unik evne til at stille spørgsmål, der får klienterne hoveder til at eksplodere.

Produktionen er lækker, og det føles ikke ubehageligt at komme ind i hovederne på de her par, som både elsker og hader hinanden.

Værd at vide: Det kan både være enormt givende og enormt tåkrummende at se denne serie sammen med sin partner!

'This Is Pop' - sjove og forskellige nedslag i popmusikken lange historik

Den svenske popgruppe ABBA bestod af Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog og Björn Ulvaeus. I 1974 vandt de Eurovision med 'Waterloo'. (Foto: © Olle Lindeborg, TT News Agency/Reuters via Scanpix)

Er du både på jagt efter ny musik og en god dokumentarserie? Eller er du bare hamrende nostalgisk anlagt?

Så er 'This Is Pop' et virkelig godt bud på et fredagskompromis, der kan gøre alle glade.

Gennem en række af afsnit får vi skæve vinkler på populærmusikkens mange afkroge. Lige fra oprejsningen af autotune til britpoppen, der kom og gik igen, og Sveriges underligt fabelagtige evner til at skabe popmusik i verdensklasse.

De bedste afsnit er dem, hvor vi lærer noget nyt: Såsom hvem skaberen af autotune er, musikjournalister, der giver nørdet insider-viden, eller jagten på spørgsmålet om, hvorvidt den svenske jantelov har bidraget til deres pop-status.

Værd at vide: Du kan med fordel nøjes med at se de afsnit, der på baggrund af Netflix' beskrivelse lyder interessante for dig.

Kan streames på Netflix.

'Them' - tankevækkende og politisk gyserserie om racisme i USA

I 'Them' flytter en sort familie ind i et nabolag, der domineres af hvide mennesker. (© Amazon Studios)

Showrunner Little Marvin har med 'Them' skabt en ægte uhyggelig serie i tråd med Jordan Peeles 'Get Out' og 'Us'.

Men modsat Peeles fremragende komediegysere er 'Them' langt mere creepy, og Little Marvin giver ikke seeren mange pusterum eller formildende stunder.

Serien handler om Livia og Henry, et sort par, der efter en ubehagelig oplevelse i sydstaterne er taget til East Compton for at genstarte deres liv i et hyggeligt parcelhus med hvide naboer. Desværre starter det helt skævt, da de hvide beboere med den ondskabsfulde Betty i spidsen sørger for, at Livia, Henry og deres to døtre aldrig føler sig velkomne.

Sideløbende spøger det også i det nye hus, og historien, som bygger på virkelige politiske beslutninger om at lade sorte amerikanere forgælde sig med dårlige banklån i Compton, er uden tvivl det mest skræmmende tv, jeg har set i år.

Værd at vide: Det kan ikke understreges nok, at hvis man er den sarte type, så er afsnit fem absolut et afsnit, man kan overveje at springe over.

Kan streames på Amazon Prime.

'Invincible' - den blodigste superhelte-fortælling siden 'Deadpool'

Voksen-animationsserien 'Invincible' handler om en dreng, hvis far er den største superhelt i verden - og som selv har arvet superevner. (© Amazon Prime Video)

Den mest "superheltede" superhelte-serie på denne liste!

Invincible er heltenavnet, som teenageren Mark Grayson giver sig selv, da han endelig får de superheltekræfter, han har ventet på hele sit liv. For hans egenskab er blandt andet nær-usårlighed, og han kan bedst beskrives som et kryds imellem Spiderman og Superman.

Men 'Invincible' er ikke lige så børnevenlig, som den ved første øjekast måske ser ud. Det er en blodig, brutal og uafrystelig affære, som kun bliver mere og mere spændende, som afsnittene skrider frem.

Historien er bygget op omkring et grundlæggende mysterie vedrørende Marks far, der med sin Superman-status er Jordens - ja måske endda universets - mest mægtige superhelt.

Man sidder på kanten af stolen hele vejen, og de to sidste afsnit, hvor det hele afsløres, er blandt mine yndlingsafsnit fra i år.

Værd at vide: Man er nødt til at se afsnit et helt til ende for at få en rigtig fornemmelse af, hvad 'Invincible' er for en størrelse. Men advarsel: Det er ikke for sarte sjæle.

Kan streames på Amazon Prime.

'Dave' - oprigtig sjov cringe-komedie om rapmusik

Dave Burd (th.) har som rapper samarbejdet med store kunstnere som Chris Brown og Snoop Dogg og har månedligt næsten syv milioner lyttere på Spotify. (© HBO Nordic)

En serie om en fjollet rapper ved navn Lil Dicky, der er besat at sin lille tissemand og lader sit mindreværdskompleks gå ud over alt og alle.

Det lyder måske ikke særlig sjovt… Men det er det!

Lil Dicky, der rigtigt hedder Dave Burd, har skabt en perle af en serie sammen med 'Seinfeld'- og 'Curb Your Enthusiasm'-produceren Jeff Schaffer, som nu kører eminent videre på anden sæson.

'Dave' kan måske synes overfladisk og lettere plat, men det er en serie, der konstant drejer historien i uventede retninger, og hvor musik og serie smelter sammen på måder, jeg aldrig har set før.

Det er også en serie, der kan rumme kærlighedshistorier, der gør dybt indtryk, og kendis-gæster, som rent faktisk er sjove.

Værd at vide: Lil Dicky ér faktisk en dygtig rapper. Se eventuelt hans imponerende freestyles eller absurd kreative musikvideoer på YouTube.

Kan streames på HBO Nordic.

'WandaVision' - nyskabende superhelteaction, som du aldrig har set det før

'WandaVision' foregår i tiden efter filmen 'Avengers: End Game'. Tidslinjen fortsætter efter serien, hvor Wanda er præsenteret som medvirkende i Marvel-filmen 'Doctor Strange: In The Multiverse of Madness', der udkommer i 2022. (© Marvel Studios via Disney+)

Marvel har været hårdt ramt af coronakrisen og de medfølgende lukkede biografer over hele verden.

Heldigvis har vi fans (og folkene hos Marvel) kunnet trøste os med alle de serietilbud, som Marvel har rullet ud med mirakuløs timing efter lanceringen af Disney+. Og de lagde uhyre stærkt ud med 'WandaVision'.

Det var slet ikke meningen, at dette skulle være den første egenproducerede Marvel-serie, men 'Falcon and the Winter Soldier' blev udskudt. Og det tror jeg faktisk var rigtig heldigt for Marvel.

'WandaVision' er nemlig den perfekte vej ind i et tv-univers for Marvel, hvor showrunner Jan Schaeffer og instruktør Matt Shakman ikke bare formåede at lave en underholdende og dybt original serie, men udviklede en metastemme om tv-serie-formatets udvikling og Marvels plads deri.

Både Wanda og Vision er måske perifere figurer i Marvel-filmene, men deres kærlighedsrelation blev så fint udfoldet, at de nu er blandt mine personlige favoritter.

Værd at vide: Lad dig ikke skræmme af de to første afsnit, som kan synes en smule forvirrende og monotome - det hele kommer til at give mening.

Kan streames på Disney+.

'Mare of Easttown' - følelsesladet krimiserie i topklasse

Kate Winslet spiller i 'Mare of Easttown' rollen som hårdkogt efterforsker, der selv gemmer på en hemmelighed. (Foto: © HBO / The Hollywood Archive / Av, Scanpix)

Det er lang tid siden, at jeg er blevet så følelsesmæssigt berørt af en dyster krimiserie, som det er tilfældet med 'Mare of Easttown'.

Men Brad Ingelsbys mesterlige serie er mere end blot politiefterforskning, brutale lig og psykopatiske mordere. Alt det skal du nok få, men det er seriens hjerte i form af Mare Sheehan, genialt spillet af Kate Winslet, som du kommer til at tage med derfra.

Der gemmer sig nemlig en smuk historie om sorg, depression og genoprejsning i historien, hvor man indimellem helt glemmer, at der er både et mord på en ung pige og en kidnapningssag, der begge skal opklares.

Det er ekstremt befriende, at man som seer ikke bare ser serien færdig, fordi vi vil vide "hvem der gjorde det" - men fordi hver en scene er interessant i sig selv.

Det handler ikke om målet, men processen i 'Mare of Easttown' - en lektie vi alle kan bruge i vores egne liv.

Værd at vide: Kate Winslets figur er alt andet end elskværdig. Men netop derfor bliver hun hen ad vejen både elskværdig og hamrende troværdig.

Kan streames på HBO Nordic.

'Bo Burnham: Inside' - kreativt mesterværk om lockdown

Bo Burnham har blandt andet skrevet og instrueret coming-of-age-komedien 'Eight Grade' fra 2018, som fik stor ros fra anmelderne. (© Netflix)

Jeg bruger ikke ordet "mesterværk" i flæng. For at opnå den status skal alle parametre spille - men det må man godt nok også sige, at de gør i Bo Burnhams oneman-lockdown-seance 'Inside'.

Showet kan måske ikke beskrives som en serie, men jeg synes heller ikke rigtig, man kan kalde det et onemanshow eller en film. Derfor har jeg altså valgt at tage det med på listen, på trods af at showet ikke er inddelt i afsnit.

Til gengæld er det inddelt i sange, for Bo Burnham, som først blev kendt som YouTube-wunderkind tilbage i 2006, er en fabelagtig musiker med flair for at flette komik og musik sammen på hidtil usete måder.

Det er langt mere raffineret og følsomt end Lonely Island og Weird Al Yankovich og stadig langt mere underholdende end 99 procent af de standupshows, der kan ses på streamingtjenesterne.

Bo Burnham har noget glat over sig, men han gemmer på meget bag facaden og har i fem år holdt sig fra at optræde på grund af angst. Derfor var lockdown øjensynligt svært for den nu 31-årige amerikaner, der selv har filmet, lyssat, klippet, skrevet, produceret og sunget den her halvanden times rørende komedie-musical.

Det er måske det eneste rene eksempel på et genialt spin på coronatiden, og alligevel tror jeg, at folk vil finde showet lige så relevant, når corona (forhåbentligt) er væk og borte.

Burnhams sange og bits handler om alt fra det akavede ved at FaceTime med sin tech-uduelige mor, hvide kvinders glamourøse Instagram-profiler, ubærlige content-typer, Burnhams eget hvide privilegie og meget meget mere.

Det er nyskabende comedy, når det er allerbedst, og jeg glæder mig allerede til at se det igen.

Værd at vide: Bo Burnham er også aktuel i filmen 'Promising Young Woman', hvor han også er blændende god. Sangene fra 'Inside' kan i øvrigt med fordel lyttes på diverse musiktjenester.

Kan streames på Netflix.