Lampen uden for det lille lokale lyser rødt. Inde i lokalet har telefonen lige ringet, og nu sidder en af Alkolinjens telefonrådgivere og taler med en kvinde, der drikker.
- Har du drukket i dag? Ja? Hvor meget har du drukket i dag? En liter. Okay, siger telefonrådgiveren og lader kvinden i røret tale videre.
Kvinden snøvler. Hun går ellers i behandling for sit misbrug, men hun er kommet til at falde i, fortæller hun.
Og nu er hun bange for, at hendes mand forlader hende, når han finder ud af det.
Og så er der den der lugt.
- Jamen, det kan jeg godt fortælle dig. Hvis din lever er på overarbejde, så kommer du til at lugte ud af huden. Det er en meget væmmelig lugt. Derfor vil jeg gerne have, du går op til din læge. Hvis du ikke holder op med at drikke så massivt som du gør nu, så kommer du også til at dø af alkohol, svarer telefonrådgiveren i en optagelse fra P1 Dokumentar, der har fået adgang til at følge Alkolinjen.
Alkolinjen er en national hotline for personer med alkoholproblemer og deres pårørende. Nye tal viser, at Alkolinjen siden oprettelsen i januar 2016 har gennemført lidt over 1000 samtaler.
Vodka i kildevandsflasken
Knap 40 procent af samtalerne har været med danskere, der drikker. Og deres historier minder ofte om Søren Elbæks, da han havde det værst. I dag er han byrådsmedlem i Ringkøbing-Skjern og borgmesterkandidat for Socialdemokratiet, men i 20 år levede han et liv, der var styret af alkohol. Fra morgen til aften.
- Jeg vaklede op og fandt en flaske, typisk vodka, så skruede jeg proppen af, og så drak jeg ligesom almindelig mennesker drikker af en cola-flaske. Jeg drak, hvad der svarer til seks til otte genstande, og så indtraf der en ro, overblik og struktur i min hjerne i løbet af en 40-50 sekunder, fortæller Søren Elbæk til P1 Orientering, efter han fredag stod frem i magasinet Danske Kommuner.
Søren Elbæk havde i mange år, hvad der udefra lignede et helt almindeligt liv. Men det var det ikke.
- Jeg supplerede med alkohol henover hele dagen på forskellig vis. Det kunne være Baileys i kaffen eller vodka i kildevandsflasken. Sådan opretholdt jeg en funktionspromille hen over dagen, siger Søren Elbæk.
Men for at kunne opretholde sit liv, var han nødt til at manipulere med særligt sin familie.
Rødvinstricket
- Jeg manipulerede på den måde, at jeg typisk købte 60 flasker med den samme etikette, for så kunne jeg udskifte flasken, når der var et øjebliks fravær i stuen. Jeg udskiftede den ene flaske med den anden uden, at min hustru eller andre i huset opdagede det. Når jeg kigger tilbage på det, det var fuldstændig sygelige træk, jeg udviklede i gennem de år, siger Søren Elbæk, hvis familie har været stærkt berørt af hans alkoholproblemer.
Netop de pårørende er dem, Alkolinjen oftest får i røret. De pårørende har ofte brug for hjælp til at finde ud af, hvordan de skal konfrontere deres nærmeste som drikker.
Så din kone drikker?
I lokalet hos Alkolinjen ringer telefonen igen. Denne gang er det en mand, der ringer ind, fordi hans kone drikker.
- Så du kunne godt tænke dig, at vi taler om det her med, hvordan du skal tage det op med din hustru, spørger telefonrådgiveren.
Manden i røret fortæller, at hans kones alkoholindtag er blevet som en byld. Han taler i lang tid. Og så opsummerer telefonrådgiveren:
- Jeg synes faktisk, du fortæller mig det meget fint. Det er uberegneligt, og du savner den hustru, du elsker. Alt det gode hun står for hos dig, det er hun ved at drikke væk. Og det må du fortælle hende med al den kærlighed, jeg kan høre du har. Fordi du gør det jo af kærlighed.
Kollapset
For 12 år siden kollapsede Søren Elbæk. Og det var netop hans pårørende, der var med til at betale prisen for hans misbrug. Også den dag, det hele ramlede.
- Jeg kan ikke huske det selv, men jeg bliver fundet i min seng, og der bliver taget kontakt til min familie, som opsøger mig og bringer mig til behandling. Kroppen kunne jo ikke blive ved med at holde til det og heller ikke psyken, siger Søren Elbæk, der ikke mener han er mindre alkoholiker i dag end for 12 år siden.
Forskellen er bare, at han ikke drikker mere.
FAKTABOKS
- •
Siden Alkolinjen åbnede i januar 2016 har rådgiverne gennemført lidt mere end 1000 samtaler. Næsten halvdelen af samtalerne har været med pårørende til personer der drikker, mens dem der drikker selv udgør knap 40 procent. Herudover kommer der også opkald fra blandt andre læger og sygeplejersker med faglige spørgsmål til alkoholbehandling. Alkolinjens formål er helt overordnet at hjælpe, dem der ringer ind med at komme videre.
- •
Alkolinjen drives af Alkohol og Samfund i samarbejde med Sundhedsstyrelsen.
- •
Sundhedsmyndighederne skønner, at omkring 585.000 danskere har et skadeligt forbrug af alkohol og at 140.000 er afhængige. Man regner med at kun 10 procent af dem, der burde være i behandling, er i behandling, og at der i gennemsnit går 10 år, inden de afhængige får hjælp.