- At være barn af en alkoholiker var til tider svært. Min far drak i perioder og når han drak, var det selvfølgelig allersværest, fortæller Tina-Marie Nielsen.
Det har haft store konsekvenser for Tina-Marie Nielsen at vokse op med en far, der var alkoholiker. Hun var 34 år, før hun fik hjælp. En hjælp hun fik gennem Lænken, der arbejder med alkoholafhængighed.
- I vores familie holdt vi det hemmeligt. Det var ikke noget, andre måtte vide. Det var vores familiehemmelighed at min far drak, fortæller Tina-Marie Nielsen, der havde brug for hjælp som barn.
- Vi gik meget på listefødder derhjemme. Min bror og jeg var bange for, at hvis vi lavede noget forkert derhjemme, ville min far blive ved med at drikke, så vi havde hele tiden antennerne ude, for at føle efter, hvilket humør min far var i: om han var ædru eller om han drak, siger Tina-Marie Nielsen og fortsætter:
- I skolen var jeg en meget stille pige, for jeg var bange for at nogen skulle finde ud af, at min far drak for meget derhjemme, for det var ikke noget, vi talte højt om i min familie, siger hun.
Hun har været meget jaloux og været bange for at miste de personer, som hun lukkede ind i sit hjerte. Det gjaldt både kærester og veninder, for hemmelighedskræmmeriet hjemme gjorde, at der ikke blev talt om følelser.
- Det har vist sig blandt andet i mine forhold og også i forhold til mine veninder. Jeg stolede ikke på folk fra starten af. De skulle virkelig vise mig, at de var der for mig, før jeg stolede på at de eksempelvis kunne holde en aftale. Min far holdt ikke aftaler. I hvert fald ikke, når han drak, siger hun.
Anonym telefonrådgivning ville have hjulpet
For fem måneder siden åbnede den anonyme telefonrådgivning, Alkolinjen.
Et nummer man kan ringe til og få hjælp og rådgivning, hvad enten man selv har et alkoholproblem, eller er i familie med en alkoholiker.
Halvdelen af dem, der hidtil har ringet til Alkolinjen, er pårørende, for det kan være et stort pres at leve under samme tag med en alkoholiker.
- Det ville have betydet rigtigt meget, hvis jeg havde kunnet ringe og få nogle råd, eller hvis jeg havde kunnet mødes med nogle, der var i samme situation som mig. Jeg følte mig meget ensom som barn, fortæller Tina-Marie Nielsen.
Delte familiehemmelighed
Hun var sikker på, at hun var den eneste, der havde det sådan. Men som teenager kom hun i kontakt med en pige, hvis mor også drak.
- Så vi kunne ligesom dele denne familiehemmelighed sammen, men det var ikke noget, vi talte med andre mennesker om. Hvis jeg havde kunnet ringe til nogle fagfolk eller tale med nogle unge mennesker, som ligesom vidste, hvordan jeg havde det, så havde det betydet rigtigt meget, siger Tina-Marie Nielsen.
Tina-Marie Nielsen er i dag med i Lænkens Unge Ambassadører, der blandt andet holder foredrag om det at være vokset op i en familie med for meget alkohol.