Mandag åbner den landsdækkende og anonyme telefonrådgivning, Alkolinjen, som har til formål at hjælpe alkoholikere ud af deres misbrug og rådgive deres pårørende.
Det er Sundhedsstyrelsen og Alkohol og Samfund, der står bag tiltaget.
Sundhedsstyrelsen vurderer, at 140.000 danskere er afhængige af alkohol, mens kun 15.000 modtager en egentlig behandling. Det faktum skal Alkolinjen være med til at ændre, siger chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen, Kit Broholm.
- Vi vil meget gerne komme en del af underbehandlingen på alkoholområdet til livs. Der er rigtig mange mennesker, der drikker for meget, som slet ikke kan identificere sig med at være alkoholafhængig og have brug for et alkoholbehandlingstilbud, siger hun og fortsætter:
- Det er også vigtigt i forhold til børnene, for man ved, at børnene har en meget forøget risiko for selv at få forskellige psykiske lidelser eller deres eget rusmiddel-problem, hvis man vokser op og bliver belastet af et alkoholproblem i familien.
Læge og misbrugsekspert Henrik Rindom synes overordnet set, at Alkolinjen er et godt initiativ, men han tvivler på, at det kommer til at rykke ved noget.
- Lider man af en alkoholafhængighed, kan det ikke behandles på en telefon. Det kræver en tilstedeværelse over for noget personale, der er uddannet til at hjælpe borgeren med det her problem. Skridtet fra et godt råd til at der sker handling bag ordene er lang, siger han.
For Kit Broholm er det vigtigt at påpege, at Alkolinjen ikke er tænkt som en egentlig behandling.
- Det, man gør på Alkolinjen, det er ikke en egentlig behandling. Det er rådgivning, hvor man hjælper den, der har nogle overvejelser omkring sit misbrug.
Fakta Alkolinjen:
- •
Mandag åbner en ny landsdækkende telefonlinje for folk med alkoholproblemer og deres pårørende. Det er Sundhedstyrelsen og Alkohol og Samfund, der står bag den nye rådgivningsmulighed.
- •
Telefonen kommer til at være åben alle hverdage fra 11.00 til 15.00, hvor rådgivere, som sygeplejersker, pædagoger og socialrådgivere med erfaring i alkoholbehandling, sidder klar til at rådgive folk med alkoholproblemer og deres pårørende.
- •
Telefonnummeret er 80 200 500.
- •
Det vurderes, at 140.000 mennesker er afhængige af alkohol, mens kun ca. 15.000 modtager egentlig alkoholbehandling.
- •
Kilder: Alkolinjen og Sundhedsstyrelsen