- Først blev jeg overrasket, og dernæst skuffet, fordi jeg fik det fra en mand, som jeg til at begynde med var interesseret i, men som jeg derefter ikke længere havde lyst til at møde, siger den svenske journalist og forfatter Caroline Hainer.
Følelsen af overraskelse og skuffelse var hendes reaktion på at modtage et uopfordret billede af en mands penis på et datingsite. Et såkaldt dickpic.
- Jeg var virkelig, virkelig forundret over, at nogen ville tænke, at det var en god ide at sende mig sådan et billede, siger hun.
Efter oplevelsen, som fandt sted i 2014, fik Caroline Hainer lyst til at undersøge fænomenet dickpics nærmere, for at finde ud af, hvad det egentlig handler om. Resultatet blev bogen ’Mænd viser mig deres pik’, der for nylig er udkommet på dansk.
En større diskussion om kønsroller
Som research til bogen har hun talt med en række kvinder, der også er stødt på fænomenet.
- Indtil videre har jeg ikke mødt én singlekvinde, som kunne lide at modtage dickpics. Nogle har været ligeglade, nogle er blevet en smule irriterede, mens andre har oplevet stort ubehag, siger Caroline Hainer og understreger, at hun kun har beskæftiget sig med de uopfordrede af slagsen og altså ikke med nøgenbilleder, sendt mellem et forelsket par for eksempel.
Hun er klar over, at folk der ikke er vant til at færdes på Tinder eller andre datingsites måske ikke kan forstå, hvorfor det er værd at gøre så meget ud af.
- Men for kvinder, som bruger onlinedating, så er det ret almindeligt. Og derfor mener jeg, at det er væsentligt at beskæftige sig med, siger Caroline Hainer.
I bogen henviser hun til en amerikansk undersøgelse, der viser, at lidt over halvdelen af kvinderne på et online datingside har modtaget dickpics, men det tal dækker både over ønskede og uønskede af slagsen.
- Min hovedpointe med bogen er, at dickpics er et symptom på et større problem. Det er et fænomen, og den slags eksisterer aldrig i et vakuum. De er en del af en større diskussion om kønsroller og alt, hvad det indebærer.
Glansbilleder til salg
Danske Rikke Oberlin Flarup er en af de kvinder, som har oplevet at modtage dickpics på Tinder.
- Ud over at blive vred, fordi jeg ikke havde bedt om det, begyndte jeg at undre mig over det. Jeg fornemmede, at der lå noget andet magt bag. Jeg følte, at det var ligesom at blive talt ned til.
Hun fortæller, at hun første gang reagerede ved at slette al kontakt med manden. Men hun forsøgte også at gøre opmærksom på sit ubehag over for en afsender.
- Og det reagerede han så på ved at sende tre yderligere, fortæller hun.
En aften tilbage i 2016 sad hun sammen med en gruppe veninder og talte om dickpics, og her kom de på ideen til at oversætte ordet til ’glansbilleder’ på dansk, fortæller hun.
- Og dem blev jeg bare nødt til at lave for at sige noget om, hvor latterligt det er, siger 36-årige Rikke Oberlin Flarup, som gik videre med ideen på mikroforlaget Arkiv For Detaljer, som hun er ejer af.
Hun kontaktede nogle mænd og spurgte, om de ville ’stå model’ til glansbillederne. Tre af dem indvilligede, og Rikke Oberlin Flarup fik tegnet sine glansbilleder, som hun rejste penge til at producere via Kickstarter.
- I starten fik jeg nogle negative beskeder, primært fra mænd, som lige skulle fortælle mig, hvor latterlig jeg var. Sådan nogle ’sut min pik, jeg voldtager dig’-beskeder. Der kom også dickpics i forbindelse med det, siger Rikke Oberlin Flarup, som fortsat producerer sine glansbilleder.
- Her to år senere er de stadig min bestseller, når jeg er ude på messer. Det er primært kvinder, der køber dem, ofte som en gimmick. Og så forklarer jeg dem historien bag, siger hun.
Hvad er maskulinitet i dag?
I ’Mænd viser mig deres pik’ ser Caroline Hainer også på fallos, symbolet for det mandlige køn, der siden antikken er blevet brugt som et udtryk for maskulinitet og alt, hvad der historisk har været associeret med det maskuline såsom potens, magt, handlekraft og styrke, forklarer hun.
- Men i dag, hvor vi sætter spørgsmålstegn ved traditionel maskulin adfærd, eller hvad vi opfatter som sådan, så er de kvaliteter måske ikke længere relevante. Hvad er maskulinitet i dag? Og hvad er så fallisk? spørger hun, der i bogen skriver, at et dickpic altid er 'et symbolsk ladet billede'.
Ifølge Caroline Hainer er mænds umiddelbare trang til at sende billeder af deres lem, oftest i erigeret tilstand, et udtryk for deres forestillinger om køn, krop og manddom, end det egentlig handler om noget seksuelt.
Rikke Oberlin Flarup oplever heller ikke, at dickpics har så meget med ønsket om sex at gøre, men mere er et spørgsmål om, hvad den erigerede penis symboliserer. Hun ser hele #metoo-debatten som en kærkommen lejlighed til at diskutere forholdet mellem magt og maskulinitet.
- Hvis vi alle skal være lige, så er der nogle mænd, som mister noget, så tager vi noget fra dem. Og så bliver dickpics noget med at vise, hvor meget magt, de har, siger hun og fortsætter.
- Hvis man kører den helt langt ud, så er der en voldtægtstrussel i det. Fordi uanset hvor lige vi er, når vi debatterer, så er kvinden fysisk underlegen. Det er det eneste, nogle mænd har, at de kan gøre en fysisk fortræd, hvis man ikke ligger under for dem.
Ikke et manifest
At Caroline Hainers bog udkom på svensk samtidig med, at #metoo ramte alverdens medier sidste efterår, var ikke planlagt fra hendes side, og hun afviser, at bogen skal ses i sammenhæng med bevægelsen.
- Min bog er ikke et manifest, det er ikke et spørgsmål om for eller imod dickpics. Den er et forsøg på at forstå, hvorfor ting sker, fremfor blot at konstatere det, siger Caroline Hainer, som har brugt to år på at skrive bogen, som udover Danmark og Sverige også er udkommet i Norge og Finland.
Vi bør adskille ideen om, at maskulinitet er tæt forbundet med penis, mener Caroline Hainer, som derfor heller ikke går ind for penisjokes eller andre former for hån og ydmygelse af det mandlige kønsorgan. Hun er på ingen måde tilhænger af kvinder, som gør grin med dickpics på nettet, skriver hun i sin bog.
Men hvad mener hun så, er den bedste reaktion på et uopfordret dickpic?
- Det er op til den enkelte at afgøre. Det kan ikke planlægges eller kontrolleres. Men jeg tror, det bedste, du kan gøre, uanset om du føler dig skuffet, vred eller irriteret, er at fortælle afsenderen, hvordan du har det.
- Det er min opfattelse, at mænd ikke altid forstår, hvorfor kvinder ikke fuldt ud værdsætter deres fotos, siger den svenske journalist og forfatter.