Fra temadag til kæmpe krimimesse: I dag kommer der 30 gange så mange gæster

Det er 16 år siden, krimimessen blev holdt for første gang i Horsens. Sidste år havde messen flere gæster end nogensinde før.

De seneste år har flere tusind mennesker fra hele landet fundet vej til Krimimesse Horsens. (Foto: © Willy Wegner, Krimimessen Horsens)

- Da jeg var i praktik i 1977 på Horsens Bibliotek, kan jeg huske, at der på hylden med kriminalromaner stod, at man max. måtte låne fem bøger. Der var bare kun tre. For dengang sagde man, at vi ikke skulle købe noget ind, der ikke blev læst.

Sådan fortæller Vibeke Johansen, der er bibliotekar og arrangør af Krimimessen Horsens, hvor der sidste år kom over 6000 gæster.

Tiden har ændret sig, og krimierne er i dag meget populære. Det er især gennem de seneste 10-15 år, at populariteten har været støt stigende.

Forfattere som Jo Nesbø, Arne Dahl og Jussi Adler-Olsen har i den grad vundet indpas hos læserne, og netop kriminalromaner 'kan noget', som vi som mennesker godt kan lide, mener Vibeke Johansen.

- I krimier har man en fornemmelse af, hvad man læser efter. Og så er der det med gyset - vi bliver bange og skræmte, men vi ved også, at der kommer en løsning på det, siger hun.

Mor og datter med samme passion

Lidenskaben for krimierne er Vibeke Johansen langt fra alene om. Men faktisk har hun været så heldig, at hendes datter, Nanna Rørdam Knudsen​ deler samme passion.

- Jeg har altid været glad for at læse krimier, helt tilbage fra dengang, jeg læste Agatha Christie. Og så har Nanna bare 'ædt' det hele også, siger Vibeke Johansen.

- Vi taler om bøger, udveksler idéer og er nysgerrige på, hvad hinanden har lært eller hørt, men vi kommer selvfølgelig til at snakke meget arbejde - også når vi mødes privat, siger hun.

- Og så er min far desuden pensioneret bibliotekar, så han er også interesseret. Jeg tænker, det næsten må blive helt kedeligt for min bror, siger Nanna Rørdam Knudsen.

Speciale om krimier

Nanna Rørdam Knudsen arbejder på Forlaget Modtryk i Aarhus, der er dansk forlag for flere store krimiforfattere som blandt andre Arne Dahl, Håkan Nesser og Jo Nesbø.

- Krimier har i sagens natur en fremadskridende handling. Og jeg kan godt lide, at der er plots i en krimi. Man har en fornemmelse af, hvad man læser for, siger hun.

Krimiromanen har dog ikke altid spillet en så stor rolle for Nanna Rørdam Knudsen, som den gør i dag.

Hun har læst nordisk sprog og litteratur, og da hun skulle til at skrive sit speciale i 2003, valgte hun at skrive om, hvad der kendetegner de nordiske/skandinaviske krimier i forhold til andre krimier.

- Jeg havde ikke lyst til at skrive om noget helt enormt smalt, hvor man mødte folk i byen, og de så ville se helt blanke ud i øjnene, når man begyndte at fortælle om det. Med krimier blev det lidt bredere og noget, andre også kan forholde sig til, siger hun.

Krimier handler om vores verden

Det er i dag snart 15 år siden, Nanna Rørdam Knudsen afleverede specialet, og dengang var hun ikke klar over, at de nordiske krimier ville blive så populære, som de er i dag. Men krimier er en god blanding af en spændende historie samtidig med, at de også handler om den verden, vi befinder os i, mener hun.

Krimier handler ofte om det samfund, vi lever i, og det gør dem spændende, mener Nanna Rørdam Knudsen. - For eksempel kan det handle om tiggere, som vi i Skandinavien først har set meget til de seneste måske 10 år. Og så læser man i krimien om, hvad der er bag den kvinde, der sidder på gaden og tigger, siger hun.

- Man taler meget om grunden til, at folk helt generelt læser krimier. Man kan vel sammenligne det med at se noget, der er uhyggeligt - det er forløsende at skræmme sig selv på den måde og håndtere sin angst og det, der er skræmmende i tilværelsen, siger hun.

- Samtidig så er det også en måde at læse samtidslitteratur. Forfattere som Arne Dahl og Liza Marklund bruger en samtidsfortælling i deres bøger om den verden, vi lever i, så man også bliver klogere undervejs. Så det er også en måde at efterforske sin egen verden på, siger Nanna Rørdam Knudsen.

Fra lille temadag til kæmpe messe

Krimimessen blev holdt første gang i 2001, dengang som en temadag om den nordiske kriminalroman på Horsens Ny Teater.

- Jeg kan tydeligt huske det. Der kom ikke ret mange. Måske et par hundrede og det fleste var nok bibliotekarer. Det var virkelig op ad bakke. Det var før 'krimibølgen'. Før Stieg Larsson og Jo Nesbø, siger Vibeke Johansen.

Men hun holdt ved. I flere år kom der ikke ret mange til temadagene, men Horsens Statsfængsel lukkede i 2006, kom der en oplagt mulighed for et nyt sted til det, der gik hen og blev til krimimessen.

- Da vi holdt den sidste temadag i 2006 inden vi rykkede op på Fængslet, kom der måske 500 mennesker. Forlagene holdt ved, og vi blev ved med at tro på, at det måtte da komme, fortæller Vibeke Johansen.

Vibeke Johansen (tv.) er bibliotekar på Horsens Bibliotek og arrangør af Krimimessen Horsens. (Foto: © Willy Wegner, Krimimessen Horsens)

- Da vi så rykkede op på Fængslet, kom der første år tre gange så mange som året inden. Det er helt unikt, at vi har den lokation. Det har gjort en kolossal forskel, og jeg kan ikke forestille mig et bedre eller mere sigende sted at afvikle messen, siger Vibeke Johansen.

Krimien på retur?

Og det har da også kun gået fremad de seneste år. Flere har dog stillet spørgsmålstegn ved netop det, og både Vibeke Johansen og Nanna Rørdam Knudsen er blevet spurgt, om krimien ikke er på retur.

- Men det er den altså ikke set herfra, siger Vibeke Johansen, og hendes datter er enig:

- Det, der kan være på retur, er krimibølgen. Der kommer også dårlige bøger, når noget bliver populært. Mange - også etablerede forfattere - fik lyst til at skrive en krimi, men det er jo ikke nemmere at skrive en kriminalroman end en almindelig roman, siger Nanna Rørdam Knudsen.

- Håkan Nesser sagde engang, at mange tror, man kan skrive krimier med venstre hånd - og det gør de så, siger hun.

- Men så længe, der er så mange krimiforfattere, der skriver så gode bøger, som de gør, så tror jeg, vi kan blive ved, siger Vibeke Johansen.

​Krimimessen Horsens blev holdt første gang i 2007 på Fængslet og har været der lige siden. I 2016 nåede man for første gang over 6000 deltagere, og der deltog desuden over 100 forfattere og foredragsholdere.

Messen har desuden - udover de nordiske lande - haft besøg fra lande som England, Italien, USA, Sydafrika og Kina.

Krimimessen Horsens afholdes i år i den kommende weekend, nemlig den 1. og 2. april.