Krimiforfatter: - Vi er nødt til at tale om hvordan vi behandler flygtninge

Vores principper for, hvordan vi behandler mennesker, bliver på nogle måder sat ud af spillet, når det handler om flygtninge. Lone Theils har i sin seneste krimi fokuseret på, hvad der kan ske, når private virksomheder udfører det offentliges arbejde i England.

Forfatter Lone Theils har skrevet denne måneds læsning i DR Krimiklubben 'Den blå digters kone'. (Foto: © Hazel Thompson, Copyright Hazel Thompson)

- Det er en farlig cocktail, når opgaven med at håndtere de mest svage og desperate mennesker i samfundet, tilfalder private selskaber.

Sådan siger krimiforfatter Lone Theils om den gnist, der fik hende til at begynde arbejdet med at skrive den seneste bog i serien om journalisten Nora Sand. 'Den blå digters kone' er april måneds læsning i DR Krimiklubben.

Lone Theils, der tidligere har været London-korrespondent, undrede sig over en historie i de britiske medier om uroligheder på et detentionscenter for asylansøgere.

Rasende og desperate i centret

- Historien handlede om nogle mænd, der havde startet en brand på det center, hvor de boede. Jeg blev nysgerrig efter at vide mere om, hvorfor de var så desperate og rasende, at de var villige til at sætte det hele i brand, fortæller Lone Theils.

Efterhånden som historien blev rullet ud, viste det sig, at detentionscentret var drevet af en privat virksomhed med base i USA.

- Senere fandt jeg rapporter fra britiske embedsmænd, der var rystede over forholdene i netop de private asylansøger-centre, fortæller Lone Theils.

Centrene, der ligner fængsler, er drevet af virksomheder. Derfor gælder de offentlige myndigheders regler ikke for dem, og de står kun i meget ringe grad til ansvar for de forhold, de byder kvinder, mænd og børn i en meget udsat position.

Adgang forbudt for pressen

- Dem, der normalt kontrollerer, at folk lever under ordentlige forhold: Pressen og organisationer som Amnesty International, har ingen adgang, siger Lone Theils.

I 'Den blå digters kone' får Nora Sand mulighed for at interviewe en iransk Nobelprismodtager og nu asylansøger i Danmark. Men før han vil give hende det eksklusive interview skal Nora Sand finde ud af, hvad der er sket med hans kone, der forsvandt, da hun ellers var kommet sikkert til Storbritannien.

Opklaringen fører Nora Sand forbi netop sådan et fængselslignende center for kvinder. Her skal de opholde sig, indtil de kan sendes retur til deres hjemlande. Desværre står forbryderne klar til at udnytte, at kontrollen med det private center er ringe, og at ingen har styr på, hvor asylansøgerne bliver af.

- Min vurdering er, at den forbrydelse, jeg skriver om, desværre ville kunne foregå i virkeligheden, lyder det fra Lone Theils.

Er også elsket af nogen

Det er tilfældigt, at Lone Theils' krimi om asylansøgeres manglende retsstilling, udkom netop som flygtningestrømmen har ramt Europa for alvor.

- Jeg begyndte arbejdet med bogen, før det brød løs. Og den er ikke tænkt som et indlæg i debatten for eller imod flygtninge eller som et argument for, hvor mange vi skal tage ind. Men jeg mener, at vi som samfund er nødt til at diskutere, hvordan vi tager imod og behandler dem, der når frem, siger Lone Theils.

Hun håber, bogen kan minde læserne om, at flygninge også er mennesker, som er elsket af nogen.

- De har skæbner med samme gyldighedsværdi som mig, siger forfatteren.

DR Krimiklubben læser 'Den blå digters kone' i april måned. I samme tidsrum kan du dele dine oplevelser med bogen og diskutere indholdet på online-debatten, som bestyres af Litteratursiden.dk. Følg linket her.