Unge vil gerne læse IT - men der er ikke pladser nok

Øget optag på 65 personer på IT-uddannelserne er slet ikke nok, mener Dansk Erhverv.

IT-Universitetet i København kan ikke optage så mange studerende, som de ønsker. (Foto: © Mads Joakim Rimer Rasmussen, Scanpix)

I 2030 kommer der til at mangle 19.000 it-specialister i Danmark.

Således lød den dystre prognose i maj 2016 i en kortlægning, som den daværende regering selv havde sat i gang.

Alligevel må IT-uddannelserne i Danmark igen i år afvise kvalificerede ansøgere. Det bekymrer Dansk Erhverv.

- Der er simpelthen ikke pladser nok til de dygtige kandidater, der rent faktisk søger uddannelserne, siger uddannelses- og forskningspolitisk chef Mads Eriksen.

Efter sommerferien starter et nyt kuld studerende på landets it-uddannelser. Og rent faktisk er der optaget én procent flere end sidste år, viser de netop offentliggjorte tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. Det svarer til 65 flere optagne.

Men den stigning er slet ikke høj nok, hvis antallet af uddannede skal være bare i nærheden af at følge erhvervslivets efterspørgsel, mener Dansk Erhverv.

- Vi står midt i en digital revolution, så vi synes, at det er meget problematisk, at der ikke er pladser nok på uddannelser, hvor der virkelig er et behov for uddannet arbejdskraft, siger Mads Eriksen.

IT-Universitetet satte ansøgerrekord

På IT-Universitetet i København oplever de, at unge ønsker at læse IT mere end nogensinde før.

I år satte universitetet ansøgerrekord med 785 førsteprioritetsansøgninger, hvilket er en solid stigning i forhold til sidste år.

Universitetet må dog afvise mere end halvdelen, selv om mange af dem er rigeligt kvalificerede til at begynde på uddannelsen.

- Vi er ærgerlige over, at vi ikke kan optage flere af de kvalificerede ansøgere, der er, siger rektor Mads Tofte.

Siden 2011 har IT-Universitet øget optaget fra 210 til de 382 i år.

Og universitetet havde gerne set, at de kunne optage endnu flere. Økonomien spænder dog ben, og det har betydet, at de har måttet tære på deres egenkapital for at få flere ind på uddannelserne.

- Hvis vi skal optage flere, så er vi nødt til at have en dialog med ministeriet om de økonomiske rammer for fremtiden, siger Mads Tofte.

Så I har rent faktisk ikke råd til at optage flere?

- Det er korrekt. Vi har regnet på det og har ikke råd til at optage flere i det lange løb. Men det ved ministeren, og vi har en dialog om det. Jeg tror på, at vi kommer til at finde en løsning, siger han.

Minister: Stadig ledige pladser på it-uddannelser

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) medgiver, at der er et behov for, at der skal uddannes flere inden for det it-faglige område.

- Det er ærgerligt, at vi ikke kan optage flere på vores it-uddannelser, og det er rigtigt, at der er mange, som bliver afvist i København, siger han og fortsætter:

- Men hvis man ser bredt ud i landet, er der i år otte it-uddannelser, som har frit optag, fordi de har ledige pladser, siger han og pointerer, at optaget å ikke-dimensionerede it-uddannelser er steget med 6 procent fra 2017 til 2018.

Hvad siger du til Dansk Erhvervs kritik af, at der skal uddannes langt flere?

- Jeg er helt enig i, at der skal uddannes flere. Det går den rigtige vej, men jeg kan jo ikke tvinge folk til at læse lige præcis det, som erhvervslivet og politikerne vil have dem til. For mig er hovedudfordringen, hvordan vi inspirerer flere til at søge en it-uddannelse, siger ministeren.

Tommy Ahlers fortæller også, at han er dialog med IT-Universitetet om den fremtidige økonomi.

Klokken 00.01 i nat bliver alle karakterkrav til de videregående uddannelser offentliggjort. På dr.dk vil du på det tidspunkt kunne se det fulde overblik, hvad det kræver af snit at komme ind på din drømmeuddannelse.