Lige præcis ét minut over midnat i aften kan ansøgere til videregående uddannelser se, hvilken karakter det kræver for at komme ind på de forskellige studier.
Hermed kan du også se med sikkerhed, om du har et karaktergennemsnit fra din ungdomsuddannelse, der er højt nok til at komme ind på drømmestudiet, ens anden- eller tredjeprioritet - eller om man må vente et år på at søge ind igen.
Herunder følger en gennemgang til, hvordan dagen kommer til at foregå.
Hvordan og hvornår får du svar?
Det kan godt være, at karakterkravene allerede bliver offentliggjort klokken 00.01. Men det betyder ikke, at du nødvendigvis allerede får svar der.
Og hvis svaret trækker lidt ud, så er der rent faktisk ingen grund til at fortvivle. For de forskellige uddannelsessteder giver svarene på forskellige måder og forskellige tidspunkter i morgen.
- Den største misforståelse er, at alle får svar ved midnat. Det er kun dem, som har søgt ind på kvote 1, der enten får svar, eller selv kan se, om deres gennemsnit er højt nok. Alle dem, der har søgt via kvote 2, er nødt til at afvente, at de får en besked, siger Kasper Hein, der er chefkonsulent ved Styrelsen for IT og Læring, som står for eVejledningen, der rådgiver unge om deres uddannelsesvalg.
Kan man sige noget om, hvornår der typisk kommer svar på, om man er kommet ind?
- Det vil typisk komme i løbet af natten eller først på dagen. Uddannelsesstederne er ikke interesseret i at holde svaret tilbage, siger Kasper Hein.
Fælles for alle uddannelsesstederne er, at du får direkte svar fra uddannelsesstedet selv.
De fleste af stederne sender et svar direkte i din e-boks. Men der er også flere uddannelser, hvor man skal ind på hjemmesiden og tjekke, om man er optaget. Og sågar er der få steder, der stadig overbringer meddelelsen med brev.
- De uddannelsessteder, der har deres egne ansøgningsportaler, hvor man logger ind, der er mit udtryk, at svaret er der klokken 00.01. Der, hvor uddannelsesstedet sender beskeder ud via e-boks eller mail, får man ikke nødvendigvis svar kort efter midnat, siger chefkonsulent Kasper Hein.
Hvis du er blandt de uheldige, som ikke bliver optaget i denne omgang, får du også svar i løbet af i morgen. Fra klokken 00.01 tikker der nemlig en mail ind i den e-boks fra Den Koordinerede Tilmelding om, at det ikke gik i denne omgang.
- Det er ikke alle, der får afslag lige med det samme. De begynder at sende svarene et minut over midnat, og alt bliver ikke sendt ud på en gang. De bliver sendt i bunker, så man kan ikke være sikker på, at man er kommet ind på en uddannelse, hvis der ikke er et afslag med det samme, siger Kasper Hein fra Styrelsen for IT og Læring.
På Undervisningsministeriets Uddannelsesguide kan du se, hvordan de forskellige uddannelsessteder overbringer deres svar til de håbefulde ansøgere.
Du får ét svar
Når skæbnedagen er oprundet, skal du også være klar over endnu en ting.
Du får nemlig kun ét svar, selv om om du har søgt optagelse på en uddannelse eller flere.
Du får kun tilbudt en studie- eller standbyplads og kan altså ikke efterfølgende vælge og vrage mellem, hvad du gerne vil læse. Hvis du får plads på din førsteprioritet, så hører du ikke noget fra din 2. og 3. prioritet.
Det samme gælder, hvis du har ikke har fået en plads på et af dine to foretrukne valg, men er kommet ind på din 3. prioritet. Så hører du nemlig ikke noget fra de første to prioriteter.
Når du har fået tilbudt en plads, er der lige en lille formalitet, som skal klares. Du skal nemlig selv bekræfte, at du ønsker at begynde på uddannelsen, ellers mister du den og går i stedet til en af de ansøgere, som står på standby.
Uddannelsesstedet skal seneste har dit svar i begyndelsen af august. Den nøjagtige frist og svarprocedure får du oplyst fra uddannelsesstedet, når de tilbyder dig pladsen.
Det blev et nej - er håbet ude?
Hvis du ikke bliver tilbudt en plads i første omgang, så betyder det ikke nødvendigvis, at du ikke kan begynde på et studie i år.
Det kan for eksempel være, at dit karaktersnit lige akkurat ikke er højt nok, og at du derfor bliver tilbudt en standby-plads. Det betyder, at du har en chance for at få tilbudt en plads, hvis nogle af de optagne vælger at takke nej.
Får du tilbudt en ledig standby-plads, vil du enten blive tilbudt en studieplads i år eller få et tilsagn om en studieplads til næste år.
Der er dog også en anden mulighed. Klokken 00.01 i nat vil Uddannelses- og Forskningsministeriet nemlig offentliggøre et overblik over uddannelser, hvor der stadig er ledige pladser, som du kan søge.
Hvis du finder en ledig plads lige efter dit hoved, så undersøg på uddannelsesstedets hjemmeside, hvordan og hvornår de vil have din ansøgning. Det er nemlig også forskelligt fra uddannelsessted til uddannelsessted.
Nogle steder har fastlagt en ansøgningsfrist, mens andre optager løbende, så det gælder om at være hurtig.
Herunder kan du se, hvad det krævede at komme ind på de forskellige uddannelser sidste år.
Klokken 00.01 i nat bliver alle karakterkrav til de videregående uddannelser offentliggjort. På dr.dk vil du på det tidspunkt kunne se det fulde overblik, hvad det kræver af snit at komme ind på din drømmeuddannelse.