Færre er kommet ind: 64.943 optaget på en videregående uddannelse

Lidt flere end 20.000 ansøgere har ikke fået en studieplads.

Flere end fire ud af fem optagne er kommet ind på deres førsteprioritet. (Foto: © ASGER LADEFOGED, (arkivfoto) Scanpix)

I nat og i morgen får knap 65.000 unge besked om, at de er optaget på en videregående uddannelse. I alt 81 procent af de optagne er kommet ind på deres førsteprioritet.

Det oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

Det betyder, at antallet af nye studerende falder for andet år i træk. I år er der nemlig et fald på 222 personer, mens der fra 2016 til 2017 var et fald på 1.275 optagne.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) glæder sig over, at i alt 64.943 er blevet optaget på en videregående uddannelse.

- Jeg håber, de kommende studerende vil nyde det, kaste al deres energi ind i studiet og dykke ned og fordybe sig, siger han.

Mange er blevet afvist

Mens der er mange, der kan glæde sig over, at de er blevet optaget, så er der også 20.291 ansøgere, hvor morgendagen bliver en skuffelse.

10.526 er nemlig blevet afvist, fordi de ikke opfylder adgangskravene på nogle af de uddannelser, de har søgt. Yderligere 9.765 er blevet afvist på grund af, at der ikke er studiepladser nok på de uddannelser, de har søgt.

Tommy Ahlers erkender, at afvisningerne kan være en bitter pille at sluge. Han opfordrer dog til, at man ikke opgiver drømmen om en videregående uddannelse.

- Man kan supplere, så man opfylder adgangskravene næste år. Og så kan man se, om der er ledige pladser på en uddannelse, som er beslægtet med den, man har søgt optagelse på – eventuelt et andet sted i landet. Der er mange veje til at opfylde drømmen, og det perfekte studievalg findes sjældent, siger Tommy Ahlers i pressemeddelelsen.

Stadig flest kvinder

Årets uddannelsestal rykker ikke ved, at der bliver optaget flere kvinder end mænd på de videregående uddannelser.

I år er 57 procent af dem, der får den glædelige besked, er nemlig kvinder. Det er altså det samme billede, som har tegnet sig siden 2009.

Det maskuline køn har dog halet en smule ind på det feminine over de seneste ni år.

I 2009 var fordelingen 60-40 i kvindernes favør.

Hvis man ser på listen over uddannelser, hvor der er 100 procent kvinder eller mænd, tegner der sig dog et andet billede.

Efter sommerferien er der nemlig fem uddannelser med mere end 10 optagne, hvor man udelukkende har optaget kvinder. Det er fire jordemoderuddannelser rundt omkring i landet og sygeplejerskeuddannelsen i Holbæk.

På flere erhvervsakademier kommer mændene til gengæld til at være solidt i overtal. Der er i alt 20 uddannelser, som udelukkende har optaget mænd, hvoraf 11 af disse er uddannelser på et erhvervsakademi.