Der var grå stænk i hans ellers mørke hår. Skægstubbe var vokset ud på hans hage og overlæbe. Øjnene var rødsprængte.
Han havde små hudafskrabninger, men ellers ingen synlige skader på sin overvægtige krop. Den var dekoreret med tatoveringer.
Et kranium, et sværd, et hjerte, et kors, en farverig slange og adskillige svaler. Og på læggen havde han fået skrevet sit navn, Dick.
Beskrivelsen af Dick Alexandersson stammer fra obduktionen af ham. Det er de sidste oplysninger, svenske Katarina Liedberg har om sin bror.
Ved sit køkkenbord i Göteborg sidder hun med et foto, der er taget af ham, mens han var i live.
- Han levede et hårdt liv med mange svagheder, men holdt det skjult for familien. Det var en fin side, at han beskyttede os fra det. Han havde mange gode sider, siger hun.
Mødet med lægen
24. januar 2006 bliver Dick Alexandersson erklæret død. To uger forinden møder han en læge, der ifølge Katarina Liedberg fik betydning for den sidste del af hendes brors liv.
Lægen hedder Mikael Nordfors, og på det tidspunkt i 2006 har han rejst rundt mellem de nordiske lande i 11 år med kritiske sager i bagagen uden at blive stoppet.
Dick Alexandersson får Mikael Nordfors anbefalet af en ven. Lægen skal hjælpe ham med at komme ud af et alkohol- og narkotikamisbrug, som har haft magten over ham i flere år.
Kort forinden har Dick Alexandersson fået en søn, og han ønsker derfor ifølge Katarina Liedberg at lægge misbruget bag sig en gang for alle.
- Det var vigtigt for ham. Han ville jo gerne være en god far, siger hun i dag.
Advarsel på advarsel
Da Dick Alexandersson har sin første konsultation hos Mikael Nordfors den 10. januar 2006, ved hverken han eller hans familie, at lægen på det tidspunkt har fået fire advarsler af de svenske sundhedsmyndigheder for kritisable behandlinger.
En af dem bliver underkendt ved landsretten i Stockholm, men tre af dem bliver stadfæstet. Her får sundhedsmyndighederne altså ret i deres kritik.
Dick Alexandersson og hans familie ved heller ikke, at Mikael Nordfors blot fire dage inden behandlingen af Dick Alexandersson, har fået alvorlig kritik i Norge.
I en undersøgelse af nogle af lægens behandlinger konkluderer de norske sundhedsmyndigheder, at ”han misbrugte sin magtposition overfor patienterne”. Og at seks af hans behandlinger havde ”været i strid med kravet til omsorgsfuld hjælp.”
450 piller
Under den første konsultation udskriver Mikael Nordfors ifølge journalen 450 smerte- og angstdæmpende piller til Dick Alexandersson. Her fortalte lægen også om en behandling med det kontroversielle middel Ibogain.
Ifølge Katarina Liedberg fik hendes bror at vide, at behandlingen med Ibogain kunne gøre ham helt fri af stoffer.
- Jeg tror, at alle andre havde undret sig lidt over, hvad han var for en læge og undersøgt det lidt. Men for Dick var det jo ikke sådan. Han ville jo have hjælp. Og det troede han, at han kunne få af lægen, siger hun.
Med lægen til Norge
13 dage efter den første konsultation – 23. januar om aftenen – bliver Dick Alexandersson hentet af Mikael Nordfors i lægens bil. Samme dag har han udskrevet 20 tabletter til Dick Alexandersson mod angst.
Destinationen for turen er Skjelfoss Gård, et behandlingssted i Norge - omkring 250 kilometer fra Göteborg. Planen er, at Dick Alexandersson her skal i behandling med Ibogain mod sit misbrug.
Midlet kan give hallucinationer og er på listen over narkotiske stoffer både i Sverige og i Danmark, hvor det er ulovligt. Men det er det ikke i Norge, og derfor tager de dertil.
Whisky på køreturen
På vej i bilen drikker Dick Alexandersson af en flaske whisky, mens Mikael Nordfors sidder bag rattet.
Hvad der sker i timerne herefter, kan hverken Katarina Liedberg eller obduktionsrapporten slå fast. Men sikkert er det, at Dick Alexandersson bliver fundet død den 24. januar på Skjelfoss Gård.
Det er obduktionsrapporten, der kommer tættest på at give Katarina Liedberg et svar på, hvad der var skyld i hendes brors død.
Af den retsmedicinske undersøgelse fremgår det, at han formentlig døde af en forgiftning, der skyldes ”indtag af en blanding af alkohol og lægemidler”.
Katarina Liedberg kender ikke mange flere detaljer om dødsfaldet, da politiet i Sverige ikke sætter gang i en efterforskning.
Advarsel til Nordfors
Katarina Liedberg klager i 2006 over den behandling hendes bror modtog af Mikael Nordfors.
- Han er jo læge til Dick og transporterer ham til et behandlingshjem, hvor han har taget både tabletter og drukket alkohol. Der tænker jeg. Det er jo frygteligt, hvordan en læge kan tillade det, siger hun i dag.
Klagen betyder, at Mikael Nordfors i 2007 får en advarsel af de svenske sundhedsmyndigheder.
Advarslen påpeger flere kritikpunkter. I afgørelsen står, at Mikael Nordfors har udskrevet ”en uforsvarlig mængde tabletter”, at den planlagte behandling med ibogain ”kan være livstruende”, og at behandlingen ”strider mod videnskaben og dokumenteret erfaring”.
Derudover står der, at kombinationen af Dick Alexanderssons alkoholmisbrug og den ordinerede medicin ”øgede risikoen for vejrtrækningsproblemer”.
Arbejder fortsat i Sverige
Advarslen til Mikael Nordfors fik imidlertid ingen betydning for hans autorisation som læge i Sverige, og han fortsatte med at arbejde - også i Norge og Danmark.
I juli måned i år fik Mikael Nordfors dog midlertidigt frataget retten til at arbejde som læge i Danmark. Men i Sverige praktiserer han fortsat, og i Norge har han stadig autorisation.
Katarina Liedberg undrer sig over, at han kan blive ved med at arbejde som læge.
- Jeg forstår det ikke. Som jeg har forstået det, har han fået mange klager og advarsler. Det er jo en fejl i systemet, siger hun.
Mikael Nordfors fortryder tur til Norge
DR Nyheder mødte Mikael Nordfors i Sverige for en uge siden, hvor vi fik et interview med lægen blandt andet om denne sag.
Interviewet om Dick Alexandersson kan du læse herunder:
Kan du huske Dick Alexandersson?
- Ja.
Kan du fortælle, hvad der skete der?
- Jeg fulgte med ham som følgesvend, da han skulle have en behandling i Norge mod misbrug. Og så døde han, før han fik nogen behandling. Han drak sig for fuld og tog for mange tabletter samtidig, siger han.
Hvad skete der på turen?
- Han var også ganske… Hans familie var desperat. Han drak whisky og nogle ting på turen, og jeg smed flasken ud, da han skulle være ædru. Dagen efter var han død. Jeg gjorde ingenting medicinsk overhovedet.
Der står i dødsattesten, at han døde af en blanding af de piller, du ordinerede til ham, og den alkohol han drak?
- Det kan også være.
Men hvorfor lod du det ske?
- Jeg udskrev en smule benzodizapin, for at han ikke skulle få abstinenser.
Det var ikke lidt, det var meget.
- Næ, det var lidt. Det var ikke meget. Og det var for, at han ikke skulle få abstinenser. Det var farligt, inden han fik behandling. Men han holdt sig ikke til doserne. Sådan var det. Det kunne han have købt andre steder også.
Men du vidste, at han tog det her medicin. Hvorfor lod du ham drikke?
- Det vidste jeg ikke, at han gjorde nej. Jeg så ikke, at han tog det. Jeg så, at han drak, det var det eneste.
Ifølge obduktionsrapporten er der lidt uklarhed om, hvor han blev fundet død. Hvor blev han fundet død?
- I sengen, hvor han sov.
Når du siger det her med, at du bare lod ham – han drak bare det whisky her. Hvordan kan det være, at du ikke tænkte, at hvis han nu tog de piller, som du havde ordineret til ham – du ved jo godt, at whisky og de piller er livsfarlige sammen?
- Jeg forsøgte at få ham til at stoppe med at drikke; tog hans flaske og smed den væk i en skraldespand. Jeg mener, hvad kunne jeg gøre mere? Det er svært at håndtere misbrugere, som ikke gør, hvad man siger. Man kan låse dem inde og give dem mundkurv.
Fik han det Ibogain?
- Nej. Det fik han ikke.
Du fik en advarsel, da Dick Alexandersson døde i din varetægt. Det har du ansvar for. - Ja. Altså jeg tror, at det har han jo også selv et ansvar for. Det var en dum beslutning at tage med ham. Han var en hård misbruger, jeg følte mig mere som en tilskuer end som en læge Kan man være tilskuer, når man i virkeligheden er læge? - Ja, men jeg har ikke midler til at tage ansvar for ham på den rejse. Der må man tvangsindlægge. Det kan man ikke gøre i Sverige heller. Det er meget svært at tvangsindlægge alkoholikere. Forstår du.
Men du rejste jo fra Sverige til Norge, fordi det, du ville give ham, var ulovligt i Sverige. - Mhm. Burde der ikke allerede der… - … Joo, men der var jo en terapeut fra Tjekkiet… Jeg fulgte med ham som livvagt. Hvad tænkte du, da du fandt ham død i sengen? - Jeg tænkte for fanden, det var modbydeligt.
Hans pårørende de synes jo, at fordi du var med ham, var du på en måde medskyldig i hans død. - Det kan jeg forstå, at de synes. Men jeg føler mig ikke så medskyldig i hans død. Jeg mener, at misbrug og at tage for meget medicin og blande med alkohol. Han var måske nervøs overfor det, der skulle ske, og tog for meget.
- Jeg har ikke magten over det. Det, der kunne have ændret noget, var at fjerne alkoholen og have gennemsøgt hans tøj og fjernet medicinen også. Det kunne jeg have gjort
Men du fjernede ikke alkoholen.
- Det gjorde jeg.
Hvad var fejlen ved det, der skete med Dick Alexandersson?
- At jeg overhovedet tog ham med i min bil, når han var alkoholpåvirket. Det var en fejl. Det var dumt gjort af mig. Jeg var for sød, forstår du… Dumt.
Men var du en ansvarlig læge?
- Det var ikke ansvarligt at tage en alkoholpåvirket patient i min bil, det var det ikke. Det kommer jeg ikke til at gøre igen.
Samtidig med at du havde udskrevet medicin til ham. Ifølge advarslerne i hvert fald…
- Ja, ifølge advarslerne. Mine tanker med medicinen var at forhindre abstinenserne. Hvilket er vigtigt. Han skulle tage det, når han sluttede med alkohol, for det er meget livsfarligt. Det, synes jeg, ikke var helt forkert, men jeg skulle have haft det i min egen lomme i stedet, det havde været smartere. Det var dumt af mig.
Mikael Nordfors har den 7. oktober 2015 oplyst til DR Nyheder, at han er blevet fyret fra lægeklinikken i Sverige. Det er sket efter DR Nyheders første dækning af sagen.
Hvis du kender noget til sagen om Mikael Nordfors eller til lignende sager, hvor læger flytter mellem landene i Norden, vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv til os på afh@dr.dk