Både norske, svenske og danske sundhedsmyndigheder har givet den svenske læge Mikael Nordfors adskillige advarsler for hans behandling af patienter.
Men han har fortsat kunne praktisere som læge i de tre lande. I Sverige og Norge har han fortsat autorisation som læge, og først i sommer i år greb Sundhedsstyrelsen ind og fratog hans autorisation som læge i Danmark midlertidigt.
Sagen er et eksempel på, at myndighederne i Norden ikke er gode nok til at udveksle klager, kritik og advarsler rettet mod læger.
Det vurderer Mette Hartlev, professor i sundhedsjura ved Københavns Universitet, og Kent Kristensen, lektor i sundhedsjura ved Syddansk Universitet.
I tidslinjen herunder kan du få overblik over forløbet.
Den nu 56-årige Mikael Nordfors har gennem årene skiftet navn flere gange. Tidligere har han heddet både Jan Mikael Nordfors og Mikael Stenborg. I tidslinjen har vi forkortet hans navn til MN.
Tekst i anførelsestegn er citeret direkte fra dokumenter i sagen.
Sverige 1986
MN bliver færdiguddannet læge i Stockholm. Han arbejder de næste otte år som musiker.
Sverige og Norge 1994-1995
MN arbejder nu som læge i Sverige og Norge. I Norge indløber den første indberetning om ham, som DR Nyheder kender til.
Det sker på Namsos Sygehus, hvor hans kolleger på den psykiatriske afdeling er ”stærkt imod” MN’s behandlingsmetoder over for en patient.
Overlægen på afdelingen “gjorde det klart, at Nordfors havde handlet mod det faglige grundprincip på psykiatrisk afdeling”.
Danmark 1995-1997
MN har turnus på Frederikshavn og Skagen Sygehus i Danmark. Han får dansk autorisation som læge i 1997.
Sverige 1998
MN vender tilbage til Sverige, hvor han arbejder de næste fem år.
Sverige 2003
En 72-årig kvinde anmelder til de svenske sundhedsmyndigheder MN for en behandling i 2002. Kvinden havde ondt i foden, og i de svenske myndigheders dokumenter i sagen står følgende om konsultationen:
Episoden får myndighederne til at give MN en advarsel. I begrundelsen står blandt andet, at massage i endetarmen som behandling mod patientens lidelser ikke ”er i overensstemmelse med kravet om pleje i henhold til videnskab og dokumenteret erfaring”.
I 2005 giver Landsretten i Stockholm sundhedsmyndighederne medhold i afgørelsen.
Samme år får MN også en advarsel i en anden sag, hvor han har givet en patient massage i endetarmen. Også i den sag får sundhedsmyndighederne medhold i landsretten i 2005.
Norge 2003-2005
MN tager til Norge, men bliver i efteråret 2004 fyret som læge i en kommune og i begyndelsen af 2005 i en anden kommune.
De norske sundhedsmyndigheder modtager i 2004 adskillige klager om MN. Ni indberetninger handler om, at MN har brugt massage i endetarmen – flere gange uden samtykke - som behandling efter at have stillet diagnosen piriformissyndrom.
En af patienterne var 97 år. En anden patient var til undersøgelse for mavesmerter, da MN vil undersøge hendes endetarm. I dokumenter fra de svenske sundhedsmyndigheder bliver det efterfølgende forløb beskrevet sådan her:
Andre klager går på MN’s opførsel. En af dem kommer fra en kvinde, der havde mistet tre familiemedlemmer i en ulykke i 2003.
De norske sundhedsmyndigheder skriver, at episoden efter deres vurdering ”strider mod kravet til forsvarlig og omsorgsfuld hjælp i Helsepersonelloven”.
Klagerne sætter gang i en undersøgelse, der bliver afsluttet i 2006.
Sverige 2004
I Sverige giver sundhedsmyndighederne i mellemtiden MN en advarsel for en behandling af en 70-årig kvinde på i 2002. Patienten havde skadet en lillefinger efter et fald.
MN opdagede ikke en komplikation, og det endte med, at man forgæves forsøgte at operere patienten, der nu permanent har en lillefinger, der hælder 30 grader.
Samme år får de svenske sundhedsmyndigheder medhold for sin afgørelse i sagen ved Landsretten i Stockholm.
Sverige 2005 - 2006
MN’s arbejdsgiver anmelder MN, fordi han ”giver forkerte lægemidler” til patienterne. Mikael Nordfors åbner derefter sin egen praksis i Göteborg.
Norge 2005
Mens de norske sundhedsmyndigheders undersøgelse af MN står på i Norge, forsvarer MN sig i et norsk medie med ordene:
”Legestanden er en mafia, med fascistiske træk. De var jo også de ivrigste nazister under krigen.”
Norge 2006
Den norske undersøgelse af MN bliver afsluttet 6. januar 2006.
Her fremgår det, at MN har behandlet adskillige patienter for piriformissyndromet med massage gennem endetarmen uden deres samtykke.
Statens Helsetilsyn (Norges svar på Sundhedsstyrelsen) skriver, at diagnosen piriformissyndrom er omdiskuteret og meget sjælden, men at Mikael Nordfors har stillet den på mere end hver femte af sine patienter over et halvt år tilbage i 2004.
Statens Helsetilsyn fremhæver, at der er tale om intime undersøgelser, og vurderer, at lægens fremgangsmåde har kunnet ”påføre patienterne en betydelig belastning”, og at MN “har misbrugt sin magtposition over for patienterne”.
Helsetilsynet skriver også, at “lægen har udvist ukontrolleret og uhøflig adfærd over for pårørende ved dødsfald, ældre patienter i livets slutfase og ved konfrontation med patienter.”
MN får en advarsel for brud på “helsepersonelloven”. Han bevarer sin autorisation som læge i Norge. De norske sundhedsmyndigheder forventer, at MN indretter sig efter loven i sit videre virke som læge.
Sverige 2006
10. januar - fire dage efter at MN har fået en advarsel i Norge - udskriver han på én gang 450 smerte- og angstdæmpende piller til patienten Dick Alexandersson i Göteborg.
14 dage senere kører MN samme patient til Norge, hvor planen er, at Dick Alexandersson skal i behandling for sit misbrug med det narkotiske middel Ibogain. Et middel, der er ulovligt i både Sverige og Danmark, men ikke i Norge. Derfor tager de der til.
På køreturen drikker 45-årige Dick Alexandersson whisky. Dagen efter afgang fra Sverige bliver han erklæret død.
Af dokumenter fra de svenske sundhedsmyndigheder fremgår det, at Dick Alexandersson formentlig dør af en blandingsforgiftning, der skyldes ”indtag af en blanding af alkohol og lægemidler”.
Danmark 2006-2007
MN arbejder på psykiatrisk afdeling på Frederiksberg Hospital i Risskov i Aarhus og på psykiatrisk afdeling på Amager Hospital i København.
I november 2007 modtager Sundhedsstyrelsen en indberetning fra Amager Hospital.
Sverige 2007
De svenske sundhedsmyndigheder giver i februar MN en advarsel for at give forkert medicin til Dick Alexandersson, der døde i 2006, efter at MN havde kørt ham til et behandlingssted i Norge.
I afgørelsen står, at MN har udskrevet ”en uforsvarlig mængde tabletter”, at den planlagte behandling med Ibogain ”kan være livstruende”, og at behandlingen ”strider mod videnskaben og dokumenteret erfaring”.
Senere på året afslutter de svenske sundhedsmyndigheder en samlet sag om MN. MN har oplyst, at han ikke længere arbejder som læge i Sverige. Myndighederne vil derfor ikke foretage sig yderligere i sagen, og MN får lov til at beholde sin svenske autorisation. To år senere vender han tilbage.
Danmark 2008
MN stopper på Amager Hospital 29. februar 2008. Hospitalet oplyser Sundhedsstyrelsen om, at man vurderer, at Nordfors ikke kan specialisere sig inden for psykiatrien.
Herefter får Sundhedsstyrelsen en speciallæge til at foretage en undersøgelse af MN.
17. marts kommer MN i Danmark under skærpet tilsyn i et år på grund af sagerne i Norge og Sverige. Sundhedsstyrelsen skriver, at MN’s “fortsatte virke vil kunne udgøre en forringet sikkerhed for patienterne.”
Fra 1. april bliver han fastansat på Humlegården, et privat, alternativt kræfthospital i Humlebæk i Nordsjælland.
3. juni er MN til møde hos Sundhedsstyrelsen med udgangspunkt i indberetningen fra Amager hospital fra 2007. På mødet bliver det aftalt, at MN ”kan fortsætte med at arbejde som læge på Humlegården.”
4. september er speciallægeundersøgelsen af MN færdig. I den bliver det skønnet, at han vil ”have betydelige vanskeligheder i kliniks lægeligt arbejde, og at det var mindre hensigtsmæssigt, at (han red.) virkede som læge med patientkontakt, især alene.”
Sverige 2009
MN arbejder ni måneder som læge på sundhedscentret Vidarkliniken i byen Järna.
Danmark 2009
17. marts bliver det skærpede tilsyn med MN i Danmark ophævet.
Danmark juni 2010
Sundhedsstyrelsen får i marts 2010 endnu en speciallæge til at undersøge MN, ”da styrelsen ønskede en uddybning af problemstillingerne for så vidt angående (hans red.) egnethed til at virke som læge.”
Speciallægeerklæringen er færdig i juni 2010. af den fremgår det, at han ”har en personlighedsforstyrrelse”.
Danmark september 2010
8. september fastslår Sundhedsstyrelsen i et notat, at MN ”ikke kan arbejde med patientkontakt”, men at han ikke umiddelbart opfylder kriterierne ”for at være til overhængende fare for patienterne.”
Sundhedsstyrelsen giver MN mulighed for at indgå en aftale om, at han kan beholde sin autorisation som læge, så længe han ikke har patientkontakt.
Hvis MN derimod ”ikke vil indgå en sådan aftale (eller bryder den), vil Sundhedsstyrelsen skride direkte til autorisationsfratagelse”, står der i dokumentet fra Sundhedsstyrelsen.
Styrelsen skrider ikke ind, selvom der kort efter kommer indberetninger, der viser, at lægen arbejder på Humlegården.
Danmark oktober 2010
En embedslæge kontakter Sundhedsstyrelsens Enhed for Tilsyn for at fortælle, at ejeren af Humlegården planlægger at ansætte MN på fuld tid.
Embedslægen mener, at man på Humlegården behandler kræftpatienter med både med kemoterapi og alternativ behandling.
Danmark november 2010
Sundhedsstyrelsen sender sagen med de to speciallægeerklæringer videre til Retslægerådet, der skal vurdere, om MN ”er egnet til udøve lægefaglig virksomhed”.
Danmark december 2010
I december bliver MN cheflæge på en privatog alternativ klinik i Herlev uden for København. Her er han frem til august 2013.
Danmark 2011
Samtidig med, at MN er cheflæge på klinikken i Herlev, modtager Sundhedsstyrelsen i juni 2011 Retslægerådets vurdering af MN på baggrund af de to speciallægeerklæringer.
Det er Retslægerådets opfattelse, ”at det ikke kan udelukkes, at (MN red.) på grund af forestyrrelse i personlighedsstrukturen, vil kunne være til fare for andre mennesker under udøvelsen af hans erhverv.”
I juli sender en medarbejder i Sundhedsstyrelsen sagen om MN videre til en af styrelsens sagkyndige rådgivere.
Danmark 2012
I maj 2012 – næsten et år efter – rykker medarbejderen i Sundhedsstyrelsens tilsyn den sagkyndige. Han svarer, at han ikke mener at have modtaget sagen og skriver “Det er jo forfærdelig lang tid siden, så kunne I sende sagen til mig i morgen”.
I juli får MN brev om, at Sundhedsstyrelsen efter at have modtaget Retslægerådets vurdering, nu også har vurderet sagen, og at man ikke foretager sig yderligere.
I brevet står også, at:
Der er imidlertid kommet flere indberetninger.
Danmark 2013
I marts spørger MN Sundhedsstyrelsen, om det er i orden, at han udskriver medicin til patienter, som har besøgt klinikken i Herlev, uden at han tilser dem først. ”Hvis I ikke siger noget andet inden for fire dage, regner jeg med at det er OK.”, skriver han.
Ud fra den aktindsigt, DR Nyheder har fået i sagen, ser det ikke ud til, at Sundhedsstyrelsen svarer.
Sverige 2013-2014
MN arbejder igen på Vidarkliniken.
Danmark 2014
Sundhedsstyrelsen modtager i maj en indberetning fra en praktiserende læge om en patient, der er blevet behandlet af MN med lægemidlet Zitromax. Midlet bliver brugt mod bakterielle infektioner som klamydia og kønssygdomme.
Den praktiserende læge påpeger, at patienten ifølge ham ikke fejler noget og skriver: ”Både indikation og dosis forekommer mig at være yderst ’alternativ’.”
Danmark 2015
I januar og april 2015 får Sundhedsstyrelsen flere indberetninger fra pårørende og andre læger i Danmark om, at Nordfors udskriver store mængder antibiotika til patienter, som, de ikke mener, skal have det, og uden at lægen har set patienterne.
Danmark 21. april 2015
MN behandler patienten Lise Burfelt på den alternative klinik i Herlev.
Hun døjer med træthed og nakkesmerter, og MN giver hende indsprøjtninger med et bedøvelsesmiddel mod smerterne.
I videoen her kan du se Lise Burfelt fortælle om episoden. Klik på play.
På Roskilde Sygehus fire dage senere viser det sig, at MN ved en af indsprøjtningerne i brystkassen har punkteret Lise Burfelts ene lunge.
Danmark maj til juli 2015
Lise Burfelt skriver en indberetning om sit forløb med MN til Sundhedsstyrelsen.
Indberetningen bliver også sendt til politiet, der går ind i sagen og fortsat efterforsker den.
4. juni skriver Sundhedsstyrelsen til MN, at de overvejer at tage hans autorisation midlertidigt.
10. juni svarer MN Sundhedsstyrelsen. Han protesterer kraftigt på styrelsens konklusion. At han skulle være til overhængende fare for sine patienter, er han ikke enig i. Han oplyser, at han ikke har planer om at arbejde i Danmark mere, men at han ”arbejder denne sommer i Sverige”.
9. juli fratager Sundhedsstyrelsen MN autorisationen midlertidigt som læge, fordi ”han er til overhængende fare for sine patienter”.
Sverige og Norge 2015
MN har fortsat autorisation i begge lande. Sundhedsstyrelsen har kun sendt en ganske kortfattet melding til Sverige og Norge i forbindelse med, at styrelsen tog Mikael Nordfors danske autorisation midlertidigt.
På en såkaldt apotekerliste, som med jævne mellemrum sendes til Norge og Sverige, står der at ”Mikael Nordfors midlertidigt er frataget autorisation”, men uden begrundelse og uden oplysninger fra den omfattende sagsmappe, som Sundhedsstyrelsen har på Mikael Nordfors.
I juni måned drog MN rundt i Sverige og Finland på forelæsningsturné med foreningen SARA. Her holdt han som læge foredraget ”Bliv ven med dine mikrober”. Du kan læse turnéens beskrivelse af ham her:
Han oplyser til DR Nyheder, at han i øjeblikket arbejder på en klinik i Sverige, men at han venter på at få autorisation i Tyskland, hvor han så vil arbejde.
17. september får Sundhedsstyrelsen besked fra de svenske sundhedsmyndigheder om, at de gerne vil have baggrunden for, at Danmark har frataget MN's autorisation midlertidigt.
Det sker, efter DR Nyheders interview med IVO, (Inspektionen för vård och omsorg), som er den myndighed, der fører tilsyn med læger i Sverige.
4. oktober fortæller DR Nyheder for første gang historien om Mikael Nordfors og problemer med at dele informationer om lægen de nordiske lande imellem.
5. oktober får IVO besked fra Sundhedsstyrelsen om begrundelsen for at fratage MN's autorisation midlertidigt.
7. oktober oplyser Mikael Nordfors til DR Nyheder, at han efter mediedækningen er blevet fyret fra lægeklinikken i Sverige.
Hvis du kender noget til sagen om Mikael Nordfors eller til lignende sager, hvor læger flytter mellem landene i Norden, vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv til os på laeger@dr.dk