Tibet-sagen: Politibetjent spurgte leder, om det var lovligt at fjerne demonstranters flag

En indsatsleder skulle ifølge to betjente have sagt, at den kinesiske præsident ikke måtte se nogen demonstranter og tibetanske flag.

I dag tog Tibet-kommissionen hul på sagen, hvor 58 personer skal afhøres over de næste måneder. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Inden den kinesiske præsident kom på statsbesøg i København tilbage i 2012, holdt politiet en briefing om den kommende indsats under besøget.

Her undrede en politibetjent sig over, at hans indsatsleder bad ham og hans kolleger sørge for, at den kinesiske præsident ikke måtte se nogen tibetanske flag fra kortegen i København.

Det fremgår af en afhøring med den pågældende betjent, der er blevet foretaget af Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

Dele af afhøringen blev i dag læst op i Tibet-kommissionen, da det tredje vidne, nemlig den omtalte indsatsleder Bjarke Alberts, blev afhørt.

Ifølge politiklagemyndighedens afhøring husker politibetjenten, at Bjarke Alberts på briefingen sagde:

- Den kinesiske præsident må ikke se nogen tibetanske flag eller tibetanske demonstranter. Hvis I ser nogen tibetanske flag, så skal de bare tages fra demonstranterne, sagde betjenten under sin afhøring hos den Uafhængige Politiklagemyndighed, der sideløbende med kommissionen efterforsker sagen.

Ifølge politibetjenten selv spørger han Bjarke Alberts, om der er hjemmel i lovgivningen til at fratage demonstranterne deres flag.

Hertil skulle indsatslederen ifølge vidneafhøringen have svaret:

- Det siger Claus Hjelm Olsen (vicepolitiinspektør, red.).

Indsatsleder: Det erindrer jeg ikke

Men i dag under kommissionens afhøring kan indsatsleder Bjarke Alberts ikke huske, om han har sagt sådan, forklarer han:

- Jeg erindrer ikke nøjagtigt, hvad jeg har sagt den dag. Men jeg har haft en ophedet meningsudveksling med ham (betjenten, red.). Jeg kan huske, at jeg var irriteret, siger han i vidneskranken.

Han fortæller, at han blandt andet var irriteret på betjenten, fordi betjenten den dag skulle være gruppefører uden at have en gruppeføreruddannelse.

Politibetjenten, der undrede sig, er ikke den eneste betjent, der har nævnt indsatslederens specifikke instruktion.

En anden politibetjent har ifølge afhøringerne sagt følgende til politiklagemyndigheden:

- Der blev stillet spørgsmålstegn til den instruks fra nogle af de tilstedeværende. Det blev pointeret af lederen, at det var noget, som var besluttet ‘højere oppe’.

Radio-optagelser afslører tilbageholdelse af demonstranter

Og det er ikke kun betjentenes afhøringer, der tegner et billede af, betjentene har fået instruktioner om at fjerne flag og demonstranter fra den kinesiske præsidents synsfelt.

Også på politiets radiokommunikation, som i dag også blev fremlagt i kommissionen, fremgår det, at det har været noget, der er blevet talt om under selve indsatsen på dagen for statsbesøget:

- Altså vi er sikre på, at der ikke er nogen, der sidder i et varerum eller et eller andet snedigt sted og lige springer frem med de der bannere?, lyder det ifølge udskrifterne på politiets radiokommunikation.

Under besøget forhindrede politiet flere aktivister i at vise deres tibetanske flag.

Ved Den Lille Havfrue blev en kvinde tilbageholdt.

- Kineserne ønsker, at vi fortsat holder fast i hende. De kinesiske sikkerhedsvagter er meget bekymrede for den kvindelige aktivist, sagde Bjarke Alberts over radioen ifølge de udskrifter, kommissionen i dag fremlagde.

I dag fortæller Bjarke Alberts, at han ikke kan udtale sig om den konkrete situation, fordi han ikke var til stede ved Langelinie.

- Du gør dig ikke nogen selvstændige tanker om, at du får en melding om, at de kinesiske sikkerhedsfolk gerne vil have fastholdt hende?, spørger advokaten ham.

- Nej, svarer Bjarke Alberts.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed har afhørt omkring 400 politibetjente. Samtlige af de afhøringer har kommissionen også adgang til, og afhøringerne danner sammen med kommissionens egne afhøringer og informationer fra 50.000 dokumenter ramme om den redegørelse, kommissionen skal komme med i slutningen af 2017.

Det her er kommissionens opgave:

  • Undersøge og redegøre for politiets handlinger i forbindelse med officielle besøg fra Kina i 2012, 2013 og 2014.

  • Undersøge hvem der har udstedt instruktionerne, hvem der var bekendt med dem, og af hvem de blev kommunikeret til politipersonalet.

  • Undersøge om andre statslige myndigheder end Kbh Politi har været involveret i tilblivelsen af instruktionen i politiet.

  • Undersøge i hvilket opfang der er blevet givet urigtige oplysninger til Folketinget.