- Ja, altså jeg kan godt se, at det ser helt skævt ud i den her kontekst.
Sådan lød det i dag fra vicepolitikommissær Lars Ole Karlsen fra Københavns Politi, da han blev afhørt i Tibet-kommissionen, som i dag tog hul på de første afhøringer i sagen.
Afhøringerne skal sammen med informationer fra 50.000 dokumenter og politiklagemyndighedens 400 politiafhøringer danne ramme om den redegørelse, kommissionen skal have klar i slutningen af 2017.
Betjentens udtalelse faldt, da der på storskærmen i afhøringslokalet kom et billede op af et internt arbejdsdokument. Her stod der, hvordan politibetjentene skulle agere under det kinesiske statsbesøg i sommeren 2012:
- Det er vigtigt, at man får informationer videregivet hurtigst muligt, så man kan finde alternative ruter, fjerne folk, skærme folk af, stod der i dokumentet.
- Igen må jeg henholde mig til, at vi gjorde et stykke arbejde, som vi havde gjort så mange gange tidligere, sagde Lars Ole Karlsen og fortsatte:
- Jeg kan ikke huske, om man har tænkt de tanker, men det ser skræmmende ud, som det står der, siger han og henviser til det interne dokument på skærmen.
Politiets arbejde under det kinesiske besøg har fået stor opmærksomhed, fordi det er kommet frem, at betjente under statsbesøget tog tibetanske flag fra flere demonstranter, der på fredelig vis ønskede at vise deres støtte til Tibet over for den kinesiske præsident.
- Virker jo tåbeligt
Men selv om Lars Ole Karlsen i dag erkender, at det "ser helt skævt ud", tænkte han ikke over formuleringerne, da det stod på.
Her betragtede vicepolitikommissær Lars Ole Karlsen det som en helt almindelig arbejdsdag.
- Det er ikke noget, der har været skelsættende i mit politiliv, sagde han i forhøret.
- Som jeg har tolket det, var vores opgave som så mange andre dage. Jeg har ikke opfattet det anderledes end andre opgaver. Det er nu her i den her kontekst, at man godt kan se, det ser lidt mærkeligt ud, fortalte Lars Ole Karlsen til kommissionen og fortsatte:
- Jeg har ikke set det sådan, at folk ikke måtte blive set. Nu skal jeg passe på med, hvad jeg siger, men det virker jo tåbeligt. Vi kan jo ikke sørge for, at ingen bliver set. Det er jo ikke en politiopgave.
Kommissionens udspørger, Jakob Lund Poulsen, kiggede ned i sine dokumenter på pulten foran sig, inden han igen løftede blikket mod politibetjenten.
- Men der står, at man ikke skal være synlig for kortege-ruten, hvad indebærer det?
- Ja det er jo spøjst egentlig, svarede politikommissæren.
- Vi er gået til opgaven med se-lytte-melde-funktion. De folk, man fik, skulle melde retur til mig, hvad de så. Og så meldte jeg videre til KSN (politiets kommandostation, red.), fortsatte han.
Tidligere på dagen kom det frem, at det flere steder fremgik, at betjentene skulle fjerne demonstranter. Og i en e-mail til Lars Ole Karlsen og hans kollega, der også blev afhørt i dag, stod der:
- Det her stiller langt større udfordringer til jer, i og med I har den vigtigste opgave af dem alle, nemlig at spotte og forhindre utilsigtede demonstrationer, happenings mm.
- I må virkelig peppe dem (betjentene, red) op, så de er super skarpe, når præsidenten er på køretur.
En kedelig dag på kontoret
På trods af den mail og beskeden i de interne dokumenter slog begge de afhørte betjente i dag fast, at de ikke betragtede opgaven som noget usædvanligt dengang.
- For mig at se syntes jeg ikke, der skete ret meget ved det her besøg. Man må ikke sige det, men det var nogle kedelige dage på kontoret. Hvis jeg syntes, der var sket en masse ting, ville jeg have sat mig ned og lavet en handlingsforløbsrapport, sagde den anden vicepolitikommissær Mikkel Brogaard, da han blev afhørt.
Tibet-kommissionen blev nedsat i oktober 2015 af justitsminister Søren Pind (V). Kommissionen skal aflevere deres endelige redegørelse i slutningen af 2017.
Det her er kommissionens opgave:
- •
Undersøge og redegøre for politiets handlinger i forbindelse med officielle besøg fra Kina i 2012, 2013 og 2014.
- •
Undersøge hvem der har udstedt instruktionerne, hvem der var bekendt med dem, og af hvem de blev kommunikeret til politipersonalet.
- •
Undersøge om andre statslige myndigheder end Kbh Politi har været involveret i tilblivelsen af instruktionen i politiet.
- •
Undersøge i hvilket opfang der er blevet givet urigtige oplysninger til Folketinget.