Thomas Goetz havde taget sit Tibet-flag med i Kongens Have om eftermiddagen den 15. juni 2012, hvor den kinesiske præsident Hu Jintao skulle besøge Rosenborg Slot i København.
Men hans intentioner om en fredelig markering af forholdene i Tibet endte med, at han blev tilbageholdt af politiet.
- Der var syv betjente, der bevogtede mig og advarede mig om, at hvis de så mig igen under præsidentbesøget, ville jeg blive anholdt. Jeg var chokeret og tænkte, at det var løgn.
Sådan husker Thomas Goetz dagen for mere end fem år siden, da DR i dag møder ham i Kongens Have.
I dag blev der nemlig sat endnu et punktum i et langvarigt sagsforløb.
Der blev afgivet beretning fra Tibet-kommissionen, der konkluderer, at der i Københavns Politi blev givet klart ulovlige ordrer under to Kina-besøg.
To ledende politifolk får skylden for, at Tibet-demonstranter fik krænket deres grundlovssikrede rettigheder til at demonstrere og vise Tibet-flag under officielle kinesiske besøg i 2012 og 2013.
Derimod afviser kommissionen, at der kan pålægges ministre eller embedsmænd i centraladministrationen, ved Hoffet eller i toppen af Københavns Politi eller PET noget ansvar.
Skuffende udfald
Thomas Goetz var blandt de aktivister, der klagede over det, der skete i Kongens Have, og han har allerede fået landsrettens ord for, at der var tale om ulovlig frihedsberøvelse, da han blev tilbageholdt.
På baggrund af hans egne oplevelser af sagens forløb er han skeptisk over for dagens beretning, der udelukkende stiller to betjente til ansvar.
- Det er to betjente, der løber med aben. Jeg synes, man skulle kigge på, om det er sandsynligt. Hvis man bruger sin sunde fornuft, kan det ikke være muligt, at det kun er to betjente, der står for det hele, siger Thomas Goetz.
- Det var forventet, at der ville blive placeret et ansvar højere, men det er ikke sket, og det er skuffende. Vi er kommet langt, men jeg ville ønske, vi var kommet endnu længere, siger Thomas Goetz.
Bredere, politiske ansvar
Sara Berthou var også blandt de demonstranter, der var med til at stævne politiet for frihedsberøvelse under præsidentbesøget. Hun stod med sit Tibet-flag på Christiansborg Slotsplads, da politiet overfusede hende og konfiskerede flaget.
Hun er langt fra tilfreds med dagens konklusion.
- Det er fint at få på plads, at det var en ulovlig ordre, men det er frustrerende, at man ikke kigger på det bredere moralske, politiske ansvar. Hvordan det kunne ske i et system som vores?
- Jeg tænker ikke, at to erfarne politifolk selv har taget beslutningen om at hive flag ud af hænderne på folk. Nu er den tørret af på dem, og så er den hellige grav velforvaret, siger Sara Berthou.
Thomas Goetz og Sara Berthou er ikke færdige med at kæmpe for demokratiet. De er allerede igang med en sag om ytringsfrihed, som dog har ligget stille på grund af kommissionens arbejde.
Og de lægger ikke skjul på, at de vil stå klar og vifte med deres flag, næste gang den kinesiske præsident viser sig i Danmark.
- Vi må jo efterprøve, om problemerne er løst, siger Sara Berthou.
- Der sker stor uret mod det tibetanske folk i form af udrensning og folkemord. Kineserne accepterer ikke deres rettigheder. Jeg har stor sympati for det tibetanske folk, og det eneste, man kan gøre, er at demonstrere, siger Thomas Goetz.