Politifolk alene om at få kritik i Tibet-sagen

Tibetkommissionen konkluderer, at der i Københavns Politi blev givet klart ulovlige ordrer under Kina-besøg.

Ledende politifolk var bag ulovlig ordre under kinesisk statsbesøg i 2012. (Foto: © Dennis Lehmann, Scanpix)

Ansvaret, for at politiet krænkede demonstranters ytringsfrihed i forbindelse med den kinesiske præsidents besøg i København i 2012, skal placeres hos ledende politifolk i København.

Kommissionen afviser, at der kan pålægges ministre eller embedsmænd i centraladministrationen, ved Hoffet eller i toppen af Københavns Politi eller PET, noget ansvar. De havde ikke noget kendskab til ordren, står der i beretningen.

Det er den korte version af den beretning, som Tibetkommissionen i dag afleverede til justitsminister Søren Pape Poulsen.

Kommissionen skulle se på, hvordan det kunne ske, at politiet i flere tilfælde forhindrede demonstranter med sympati for Tibet i at ytre sig. De fik eksempelvis frataget deres flag, og de blev skærmet af, så den kinesiske præsident ikke kunne se dem.

Særligt to politifolk kritiseres – en vicepolitiinspektør og politikommissær. De kan efter alt at dømme se frem til disciplinære sager i tjenestemandssystemet. Samme to politifolk er i en parallel sag sigtet for at tale usandt i retten.

Ledende politiinspektør får også kritik

De to politifolk er politikommissær Henrik Oryé fra Københavns Politi, der var koordinerende leder for tre centrale politiaktioner, og som gav ordre til skærmning af demonstrationen på Højbro Plads med Golf-biler.

Den anden politimand, der ifølge kommissionen bør til ansvar, er vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen, der var ansvarlig for operationsbefalingen, der blandt andet lød op at fratage demonstranterne deres tibetanske flag.

Derudover retter Tibetkommissionen også kritik mod en overordnet medarbejder i Københavns Politi, en ledende politiinspektør – men ikke så alvorlig kritik at det skal have konsekvenser for vedkommende.

Politiinspektør Mogens Norup Lauridsen havde nemlig det overordnede strategiske ansvar for politiets ageren under besøget i 2012 og delegerede det operationelle ansvar til vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen. Politiinspektøren fulgte dog ikke op på den valgte strategi.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har noteret sig Tibetkommissionens konklusioner. Han forventer, at en lignende sag ikke gentager sig og kaldet det 'meget alvorlige forhold:

- Det skal samtidig understreges, at kommissionen ikke finder grundlag for at drage hverken embedsmænd eller tidligere ministre i de involverede ministerier eller politiets ledelse til ansvar, siger han i en pressemeddelelse.

Her ses der, hvordan betjente fjerner Tibet-flag fra demonstranter:

De to betjente allerede sigtet

Henrik Oryé og Claus Hjelm Olsen er i forvejen sigtet for at have løjet i en retssag tilbage i august 2013, som Tibet-aktivister havde anlagt mod Københavns Politi efter at være blevet fjernet som demonstranter.

De blev sigtet for at tale usandt om, at der var en ordre om, at Københavns Politi havde forsøgt at skjule Tibet-flag for den kinesiske præsident under et besøg i 2012.

I lang tid havde politiet nemlig afvist, at der var var instrukser om at gribe ind over for demonstranters ytringsfrihed og forsamlingsfrihed.

Men i efteråret 2015 dukkede en såkaldt operationsbefaling op, som viste, at politiet havde planlagt at gribe ind mod borgere, der viftede med Tibets flag. Ligeledes lød det, at demonstranter ikke måtte kunne ses af den kinesiske præsident, da han kørte gennem København.

Forstå hvad Tibet-sagen handler om. DR's retsanalytiker Mette Mayli Albæk og poltisk analytiker Jens Ringberg forklarer: