Randers Kommune: Nordic Waste har ikke deltaget i flere møder om lurende miljøkatastrofe

Kommunen håber, at der snart kan komme et tættere samarbejde med Nordic Waste.

Siden den 19. december har Randers Kommune stået med ansvaret for jordskredet. (© Kristian Pedersen/DR Østjylland)

Randers Kommune arbejder en indædt kamp for, at Alling Å ikke skal rammes af et jordskred med forurenet jord ved virksomheden Nordic Waste.

Den kamp kæmper Randers Kommune alene, efter at Nordic Waste stoppede arbejdet og overlod det til kommunen i december.

Og siden da har dialogen mellem jordrensningsvirksomheden Nordic Waste og Randers Kommune været "begrænset", lyder det nu fra Randers Kommunes borgmester, Torben Hansen (S), i P1 Morgen.

- Der har været en begrænset dialog, og de har ikke været til alle koordineringsmøderne, siger han.

Der bliver i øjeblikket holdt daglige møder om de mindst 2.000.000 ton forurenet jord, som bevæger sig mod Alling Å. Jordskredet har allerede taget flere bygninger med på sin tur og truer med at forurene åsystemet, Grund Fjord, Randers Fjord og Kattegat.

Se en overflyvning af området ved Nordic Waste her:

Men flere af møderne, bliver altså holdt uden en repræsentant fra Nordic Waste, siger kommunaldirektør i Randers Kommune, Jesper Kaas Schmidt.

- Der har været en periode, hvor nogen fra ledelsen deltog, og der har været nogle, som arbejder konkret på pladsen, som har bidraget med viden om pladsen, siger han.

- Men der har været et sådant møde hver dag, og dem har de ikke deltaget i alle sammen.

Nordic Waste skrev i en pressemeddelelse i går, at de har "deltaget i koordineringsmøder med Randers Kommune gennem hele forløbet".

Men det billede kan hverken borgmester Torben Hansen eller kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt genkende.

Nordic Waste modtager og renser blandt andet forurenet jord. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Nordic Waste skriver videre i pressemeddelelsen, at de selv har "initieret møder i perioden, hvor vi blandt andet har spurgt ind til, hvad vi kan og må gøre".

Men den beskrivelse kan Jesper Kaas Schmidt heller ikke genkende.

- Vi har haft en dialog med dem. Mit indtryk er, at det primært har handlet om, at de har givet os informationer om, hvad der er på pladsen, siger han, og tilføjer, at det ellers ikke er hans indtryk, at Nordic Waste har initieret møder.

Den "begrænsede dialog" har også været noget af det eneste fra Nordic Waste. For selve arbejdet med at forhindre en potentiel miljøkatastrofe, står Randers Kommune med selv.

Det kan et potentielt påbud fra miljøminister Magnus Heunicke (S) lave om på. Han har kaldt jordskredet for en "af de alvorligste trusler mod miljøet lige nu".

Påbuddet skal få Nordic Waste til at deltage i oprydningen og sikre miljøet, samt at stille en økonomisk garanti, der skal sikre midler til regningen for oprydningsarbejdet.

Men hvornår et eventuelt påbud kommer, er endnu ikke sikkert.

Borgmester kan ikke genkende udlægning af sagen

Nordic Waste mener ikke, at de stak af fra arbejdet - eller kastede håndklædet i ringen, da virksomheden i december stoppede oprydningsarbejdet af det jordskred, der truer med at udløse en miljøkatastrofe i Randers.

Det skrev virksomheden i pressemeddelelsen i går. Men den udlægning kan borgmester Torben Hansen ikke genkende.

- Nordic Waste forlod ejendommen den 19. december, og vi måtte på stedet overtage opgaven med at afværge katastrofen med at forhindre forurening af Alling Å, og det var en dramatisk situation, der udviklede sig fra time til time, og vi er fortsat i gang med at afværge katastrofen, siger han i P1 Morgen.

Randers borgmester, Torben Hansen, mener, at kommunen lavede en skrap miljøgodkendelse til Nordic Waste. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Ifølge Torben Hansen er det Nordic Wastes ansvar, at man står i denne situation.

Det på trods af, at der i 2022 kom 79 høringssvar i forbindelse med en udvidelse af området, og at Ellen Margrethe Basse, der er professor emerita i miljøret ved Aarhus Universitet, tidligere på ugen kaldte forvaltningen i Randers Kommune for "dybt uprofessionel".

Det gjorde hun, fordi kommunen gang på gang afviste risikoen for jordskred, da der sidste år skulle laves en ny miljøgodkendelse til jordrensningsvirksomheden.

- Vi har lavet en ekstrem skrap miljøgodkendelse her i sommeren 2023, og inde på pladsen er det virksomhedens ansvar at sikre, at miljøtilladelsen overholdes, siger Torben Hansen.

En fremstrakt hånd

Håbet er nu, at der kan skabes et tættere samarbejde med Nordic Waste.

I gårsdagens pressemeddelelse skrev Nordic Waste, at virksomheden har taget initiativ til et møde med kommunen, og at de "rækker hånden frem".

Kommunaldirektør i Randers Kommune Jesper Kaas Schmidt har også allerede talt med virksomhedens bestyrelsesformand.

- Det sætter jeg meget stor pris på, for vi har efterspurgt en mere kontinuerlig, tæt dialog.

- Opgaven er jo ikke løst. Vi står over for nogle meget, meget store opgaver, som skal løses, siger han.

Efter meddelelsen, har der ifølge ham også deltaget en repræsentant fra Nordic Waste ved kommunens daglige møder, men virksomheden deltager stadig ikke i selve arbejdet ved jordskredet.

Nordic Waste har ikke ønsket at stille op til interview eller kommentere yderligere på sagen.

Hvis du har mistet overblikket, eller svært ved at forstå sagen, så få styr på den herunder: