Truende miljøkatastrofe skaber strid, mens handling fra Christiansborg trækker ud

Nordic Waste og Randers Kommune er kort sagt uenige om forløbet omkring jordskreddet.

Fra Nordic Waste lyder det nu, at virksomheden ikke er løbet fra ansvaret.

- Vi står stadig i den akutte fase.

Sådan lyder meldingen fra miljøminister Magnus Heunicke (S), efter han fredag eftermiddag har orienteret alle Folketingets miljøordførere om den tikkende miljøbombe ved Nordic Waste syd for Randers, hvor enorme mængder forurenet jord ruller mod Alling Å, der løber videre ud i fjorde og hav.

- I øjeblikket bevæger jorden sig med 40-50 centimeter i timen døgnet rundt, og det er to millioner ton jord, der har sat sig i bevægelse. Det er nogle meget store kræfter, der arbejdes mod. Vi har aldrig haft så store sager før, siger ministeren.

Netop derfor er han endnu ikke klar til at komme med de påbud, der er varslet mod Nordic Waste, som den 19. december forlod pladsen og overlod arbejdet til Randers Kommune.

- Vores lovgivning har aldrig været i spil i det her omfang. Vi står på juridisk ubetrådt land, men vores jurister arbejder på højtryk og får vejledning fra Kammeradvokaten, fastslår Magnus Heunicke og understreger, at der bliver arbejdet videre henover weekenden, og at han vil trykke på knappen, så snart der er grønt lys fra juristerne.

Påbuddene skal pålægge Nordic Waste at hjælpe med oprydningen og tvinge virksomheden til at stille økonomisk garanti for den voksende millionregning, der følger med oprydningen, og som Randers Kommune indtil videre har måttet lægge ud for.

Forsvarer egen håndtering

Mens man i Randers venter på påbuddene, er der opstået strid mellem Nordic Waste og kommunen, som kort sagt ikke er enige i forløbet omkring jordskreddet.

For mens Randers Kommune har følt sig efterladt med en enorm opgave, mener Nordic Waste ikke, at virksomheden er løbet fra ansvaret.

Det står klart, efter virksomheden, der er ejet af Danmarks sjetterigeste person, Torben Østergaard-Nielsen, fredag udsendte en pressemeddelelse efter flere ugers tavshed.

- Det skete, efter vores opfattelse, i fælles forståelse med Randers Kommune. Vi har derfor ikke en opfattelse af, at vi stak af fra arbejdet med et minuts varsel eller kastede håndklædet i ringen, skriver Nordic Waste.

Ifølge virksomheden har der for nylig været afholdt et møde mellem den og Randers Kommune for at få afklaret eventuelle misforståelser og tage initiativ til et endnu tættere samarbejde.

- Der skal ikke herske tvivl om, at vi fra Nordic Waste rækker hånden frem og ønsker at deltage i enhver konstruktiv løsning af denne ulykkelige situation, skriver Nordic Waste, som dog ikke forholder sig til de kommende påbud eller det økonomiske ansvar i sagen.

Kan ikke genkende den version

Hos Randers Kommune er der undren over den udlægning af sagen, Nordic Waste nu kommer med.

- Vi kan ikke genkende udlægningen i pressemeddelelsen. Men jeg noterer mig, at Nordic Waste ikke fraskriver sig ansvaret for den omfattende katastrofe, vi står med ved virksomheden, siger Randers Kommunes borgmester, Torben Hansen (S)

Også kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt har en anden opfattelse af situationen end den, Nordic Waste nu beskriver.

- Nu var jeg selv ude ved Nordic Waste den 19. december, da de forlod området, og jeg er ikke enig i deres udlægning, siger han.

- Det er de facto korrekt, at Nordic Waste forlod ejendommen og at Randers Kommune på stedet måtte overtage opgaven at afværge katastrofen. Det var en dramatisk situation, som udviklede sig time for time, og vi er fortsat i gang i Randers Kommune med at afværge den katastrofe, siger han.

Kommunaldirektøren fortæller samtidig, at virksomheden flere gange er blevet gjort bekendt med, at den har ansvar for at hjælpe med oprydningen, men at dialogen har været "meget begrænset".

Både han og borgmesteren er dog glade for, at Nordic Waste nu, i sin offentlige udtalelse, skriver, at den rækker hånden ud til Randers Kommune for et samarbejde, hvilket er en mulighed, de vil gribe.

- Jeg havde gerne set, at virksomheden havde taget det ansvar fra start, som den er forpligtiget til jøvnfør miljøloven. Men vi står stadig over for en stor opgave, så nu handler det om at se fremad, siger kommunaldirektøren.

Han fortæller samtidig, at der stadig bliver arbejdet i døgndrift for at forhindre katastrofen, og at Randers Kommune fortsat bliver og hjælper til på området, hvis Nordic Waste stempler ind i oprydningsarbejdet.