Biolog advarer: 'Lad være med at spise nogen som helst dyr fra Alling Å'

Kim Pless-Schmidt har en teori om, at tungmetal-forureningen i Alling Å kan have stået på længe inden jordskredet.

Hvis du er vant til at spise fisk - eller måske endda signalkrebs fra Alling Å ved Randers, så skal du lige sætte gildet på pause.

Sådan lyder advarslen fra biologen Kim Pless-Schmidt, som har speciale i ferskvandssmådyr og genopretning af vandløb.

- Min opfordring til folk, der bruger Alling Å, er, at de skal lade være med at spise fiskene og signalkrebsene, indtil der er lavet undersøgelser af, hvor mange tungmetaller de her dyr indeholder, siger han.

- Lad være med at spise nogen som helst dyr fra Alling Å.

I disse dage bliver åen overvåget nøje for forurening, fordi den løber forbi virksomheden Nordic Waste, der lige nu er omdrejningspunkt i det, der potentielt kan ende med en miljøskandale.

2.000.000 ton forurenet jord er nemlig begyndt at skride i retning af åen. Nordic Waste selv har kastet håndklædet i ringen, når det kommer til at afværge katastrofen, og derfor er Randers Kommune nu i gang med i døgndrift at forhindre den forurenede jord i at ende i åen.

Tungmetal-forurening længe inden

I dag kom resultaterne af de første vandprøver så. De viser, at der ved den første prøve 20. december var et højt indhold i åen af tungmetaller - et niveau, der lå over grænseværdien.

Senere prøver viser, at indholdet af tungmetaller bliver mindre.

Det er godt, medgiver Kim Pless-Schmidt.

Men det fjerner ikke biologens bekymring. For vi kender ikke indholdet af miljøfremmede stoffer og tungmetaller i åen fra før 20. december.

Og i 2023 lavede han selv det, der hedder en smådyrsundersøgelse ved lige præcis Nordic Waste. Den viste en forværring af faunaen.

- Så min teori er, at der faktisk har været en tungmetal-forurening i Alling Å længe før jordskredet. Men nu er den så forværret i takt med jordskredet.

Kim Pless-Schmidts egen undersøgelse viste nemlig, at ferskvandstangloppen, som er meget almindelig i vores åløb, slet ikke var at finde på det sted i åen.

- Og de forsvinder typisk, når der er en tungmetal-foruening, siger Kim Pless-Schmidt.

Herunder kan du se en overflyvning af Alling Å, der løber tæt på Nordic Waste:

Ved ikke, om systemet er kollapset

Randers Kommunes kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt var i dag begejstret i en pressemeddelelse fra kommunen om, at de har formået at afværge kraftig forurening af Alling Å for nu.

- Jeg er rigtig glad for, at vandprøverne viser de tal, vi havde forventet. (..) Risikoen for at Alling Å var blevet forurenet af tungmetaller den 20. december, og dagene efter var så stor, at jeg næsten ikke tør tænke på, hvordan det havde set ud uden vores tiltag, lød det i pressemeddelelsen.

Men noget der endnu ikke kan afværges, er risikoen for, at det høje niveau af tungmetaller, som blev observeret 20. december, allerede har gjort skade - særligt hvis niveauet ikke var et øjebliksbillede.

- Vi kan ikke komme udenom, at der den 20. december blev observeret højt niveau af tungmetaller. Og mine tanker går på dyrelivet i åen, som der ikke er lavet undersøgelser af endnu.

- Så vi ved faktisk ikke endnu, om hele systemet faktisk er potentielt kollapset. Men vi kan sige, at mængden af miljøfremmede stoffer er blevet mindre, siger Kim Pless-Schmidt.