Nordic Waste 'kan ikke tro', at de har skylden for store mængder olie i jordskred, der nærmer sig Alling Å

Randers Kommune er indtil videre lykkedes med at frede åen for yderligere forurening.

Nordic Waste er lige nu centrum i en sag, der kan ende i en miljøskandale. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Det kan godt være, at Randers Kommune "indtil videre" har afværget, at den nærliggende å - Alling Å - bliver yderligere forurenet af jordskredet fra virksomheden Nordic Waste ved Randers i Østjylland.

Men i enkelte prøver af de mere end 2.000.000 ton jord, som hele tiden skrider tættere og tættere på, viser der sig "et meget forhøjet indhold af tunge oliearter".

Det skriver Randers Kommune i en pressemeddelelse i dag.

Kommunen skriver også, at der dermed er tale om forurenet jord, som "ikke må være i området".

Men om forureningen stammer fra Nordic Waste, som opererer på grunden nu, eller fra en tidligere virksomhed, ved kommunen ikke. Ligesom de ikke ved, om det er punktvis forurening eller ej.

Nordic Waste har svært ved at tro, det kommer fra dem

Nordic Waste ønsker ikke at stille op til interview med DR om prøverne.

Men på Radio4 er de lykkedes med at komme igennem til bestyrelsesformanden i virksomheden, Søren Gran Hansen.

Og han har svært ved at tro, at forureningen har noget med Nordic Waste at gøre.

- Det kan jeg ikke tro, vi har. Sådan vil jeg sige det, for vi har ret stramme regler. Men jeg vil gerne se de prøver, og hvordan de er taget, siger Søren Gran Hansen til Radio4.

Prøveresultaterne overrasker desuden bestyrelsesformanden.

- Det er nyt for mig. Jeg har ikke hørt om det før. Jeg kan kun sige, at vi har haft 23 uanmeldte besøg sidste år. Det kan man måske sige tangerer til mange. Der er ikke fundet noget som helst i de prøver. Så det skulle da være mærkeligt, at der er noget galt med de prøver, siger han til Radio4.

Kører jorden væk på en anden måde

Kommunen har nu ændret på måden, den kører jord væk fra sydsiden af jordskredet, som er der, hvor prøverne bonner ud.

Hvor jorden før har kunnet blive kørt rundt inde på pladsen, kan lastbiler nu køre direkte væk fra den sydlige del af jordskredet og køre det til oplagring for, at det kan "blive nøjere kontrolleret", inden det bliver bortskaffet.

- Situationen er ganske rolig. Vi har konstateret forureningen og kører jorden væk, siger kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt i pressemeddelelsen.

Egentlig var Nordic Waste selv i gang med at forsøge at afværge den potentielle miljøkatastrofe. Men i december opgav virksomheden forsøget, fordi det var for farligt for deres medarbejdere, lød det fra virksomheden.

Siden har Randers Kommune arbejdet på at sørge for, at jordskreddet ikke rammer Alling Å.

Det er nemlig ikke kun åen, der bliver ramt af forurening, når den forurenede jord rammer. Det risikerer at forurene både åsystemet, Grund Fjord, Randers Fjord og potentielt Kattegat, hvis ikke Randers Kommune formår at bremse jordskredet.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) har kaldt det for en af de største trusler mod miljøet lige nu. Ligesom en biolog har fortalt, hvordan det kan tage årtier at rette vandmiljøet op, hvis jordskredet fortsætter.