Det kan føre alvorlige konsekvenser med sig, at retspsykiatriske patienter bliver behandlet under samme tag som almindelige psykisk syge.
Retspsykiatriske patienter er dømt til behandling, fordi de var psykisk syge i gerningsøjeblikket.
De fleste af dem bliver indlagt på en retspsykiatrisk afdeling, men omkring en tredjedel af dem, der er indlagt, er placeret i den almindelige psykiatri, fordi der mangler sengepladser i retspsykiatrien.
Forlanger udskrivelse
Det kan skabe utryghed blandt de patienter, der er frivilligt indlagt. Det oplever de hos Landsforeningen Sind.
- At man ved, at der er en patient, der er dømt for noget meget voldsomt, giver i sig selv uro. Det kan give angst og frygt. For nogen bliver usikkerheden så stor, at de faktisk forlanger at blive udskrevet. De tør simpelthen ikke at være på afdelingen, siger Knud Kristensen, der er formand for Sind.
At det kan være en konsekvens af sammenblandingen af psykiatriske og retspsykiatriske patienter, bekræfter Runa Sturlason, der er ledende overlæge i regionspsykiatrien i Randers.
- Det fleste retspsykiatriske patienter er stille og rolige. Men nogle af dem er udadreagerede, taler om stoffer og om deres forbrydelse. Det hænder, at der er patienter, der ønsker sig udskrevet på grund af det, siger hun.
Mangel på plads
Både Runa Sturlason og Knud Kristensen mener, at den almene psykiatri godt kan rumme nogle af de retspsykiatriske patienter.
- Hvis bare det sker ud fra en vurdering om, at den pågældende patient er i sådan en tilstand, at det er uproblematisk, at de er der, siger Knud Kristensen.
Problemet er bare, at der alt for ofte er retspsykiatriske patienter i den almene psykiatri, som ikke burde være der, siger han:
- Vi hører ofte, at de kun er der, fordi der ikke er plads andre steder. Og det dur ikke.
Flere retspsykiatriske patienter
Knud Kristensen understreger, at det ikke kun er de psykisk syge uden en dom, der bliver ramt. Men også de retspsykiatriske patienter selv.
- Når vi har en retspsykiatri, er det jo fordi retspsykiatriske patienter har brug for at være et sted, hvor der er en særlig kompetence. Og hvis de har brug for at være der, så skal de jo ikke være på en almenpsykiatrisk afdeling, hvor man ikke nødvendigvis har forudsætning for at behandle dem, siger han.
Løsningen er ifølge Knud Kristensen, at psykiatrien får flere sengepladser, så psykisk syge bliver placeret der, hvor man kan tilbyde dem den bedste behandling:
- Problemet er, at antallet af retspsykiatriske patienter stiger så hurtigt, at udbygningen af kapaciteten ikke følger med. Og det skal man selvfølgelig have rettet op på.
I løbet af de seneste 14 år er antallet af retspsykiatriske patienter steget fra 1.300 til 3.600.