Rundt i Danmark er der omkring 330 sengepladser i retpsykiatrien. Det er her, man tager sig af patienter, der er dømt til behandling, fordi de var sindssyge i gerningsøjeblikket.
Men der er langt flere personer, der får en retspsykiatrisk dom, end der er sengepladser. Det pladsproblem bliver flere steder løst ved, at de retspsykiatriske patienter bliver behandlet sammen med almindelige psykisk syge i den almene psykiatri.
Selvom flere regioner på det seneste har sørget for flere pladser i retspsykiatrien, bliver godt hver tredje indlagte retspsykiatriske patient fortsat behandlet i den almene psykiatri. Det viser tal, som DR Nyheder har samlet sammen blandt landets fem regioner, der har ansvaret for psykiatrien.
Konstant pres
Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart er et af de steder, der ofte bliver kontaktet af den almene psykiatri, som gerne vil overføre retspsykiatriske patienter.
- Vi oplever jo tit, at de ringer om to til fem indlæggelser dagligt, og vi har måske en plads og måske slet ingen, siger Elsebeth Lind, der er overlæge på Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart.
Runa Sturlason, der er overlæge i den almene psykiatri i Randers, oplever på sin afdeling, at de ofte ikke kan få overflyttet retspsykiatriske patienter til en retspsykiatrisk afdeling.
- Vi har konstant personer indlagt, der er dømt til behandling, fordi der ikke er kapacitet til dem i retspsykiatrien, siger hun.
Kan være en fordel
På Runa Sturlasons afdeling er det typisk på psykose-afsnittet, at psykiatriske og retspsykiatriske patienter bliver blandet. Det er her personer med skizofreni og psykoser er indlagt.
Sammenblandingen kan forsvares, hvis de retspsykiatriske patienter er stille og rolige, mener Runa Sturlason. Og for nogle kan det være en fordel.
Nogle af de retspsykiatriske patienter har godt af at komme i et mere normalt miljø, hvor de kan spejle sig i nogle mere almindelige mennesker, siger hun.
Flugtfarlige patienter i kø
Men de retspsykiatriske patienter er ikke altid stille og rolige i Randers. Nogle af dem er voldelige. Nogle taler om stoffer i fællesrummene, andre om deres forbrydelse. Det kan gøre medpatienterne utrygge.
- Det er der ingen tvivl om. Særligt kvinderne bliver utrygge, siger Runa Sturlason.
Det er en af grundene til, at afdelingen i Randers ofte gerne vil overføre de retspsykiatriske patienter hurtigere til en retspsykiatrisk afdeling.
- Det vil typisk være, når vi har nogen, der har lavet noget meget alvorligt, er udadreagerende eller som er flugtfarlige. Vi er jo ikke ligeså sikre, som de lukkede, retspsykiatriske afdelinger.
I aften kl. 20.45 sender DR1 første afsnit i dokumentarserien ”På ubestemt tid”. I otte måneder har DR fået unik adgang til at følge livet på det retspsykiatriske hospital i Middelfart.
Udsendelserne giver et indblik i lægernes arbejde, kampen mod stofferne og patienternes mål om at komme ud af deres psykiatriske dom og tilbage på fri fod.